fbpx

Znana novinarska imena pozivajo: Vloga medijev je v situaciji, preden bo razglašen rdeči alarm, ključnega pomena! Sedaj ni čas za politične bitke!

Vloga medijev je v tej trenutni situaciji, preden bo razglašen rdeči alarm, ključnega pomena. Pravilno opozarjanje, dati težo temu, da je virus v razmahu, da je vse več okuženih. Ključno je pozivati ljudi, da spoštujejo ukrepe. S tem lahko preprečimo najhujše,” je opozoril Boris Tomašič, direktor Nova24TV in dodal, da zdaj res ni pravi čas za politične bitke. “Treba je premagati zdaj ta drugi val, potem pa gremo naprej.” Da osrednji mediji, tukaj izpostavljajo predvsem RTV in POP TV, epidemijo izrabljajo za politični boj proti vladi, so si bili enotni urednik portala Siol.net Peter Jančič, urednik Demokracije Jože Biščak, eden od ustanoviteljev Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić, voditelj oddaje Faktor in kolumnist na Požareport Aljuš Pertinač ter upokojeni novinar ter dolgoletni urednik Vinko Vasle.

Iz dneva v dan je bolj jasno, da smo tik pred sprejetjem protikoronskih ukrepov, za katere smo vsi upali, da se jim bomo tokrat lahko izognili. Številke okuženih oseb namreč nezadržno rastejo, bolniških postelj pa tudi že zmanjkuje. Premier Janez Janša je na torkovi tiskovni konferenci predstavil načrt ukrepov za drugi val virusa. Ta teden je na vrsti drugi sveženj ukrepov, ki so del oranžne faze, med temi ukrepi na primer najdemo redčenje miz v gostinskih lokalih, obvezno uporabo razkuževalnih sredstev v skupnih prostorih in omejitev zbiranja do deset oseb, prav tako pa tudi omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih. Če ukrepi iz drugega svežnja ne bodo učinkovali in se bo število okužb še naprej večalo, bo treba sprejeti ukrepe iz tretjega svežnja oranžnega sklopa. To pomeni zaporo posameznih občin ali regij, zaprtje fitnes centrov, zaprtje lokalov, prepoved vseh javnih prireditev-skratka, prav nič prijetnega. Ob vsem tem bi pričakovali, da bodo ljudje končno stopili skupaj in vsaj skušali poskrbeti za to, da do teh strožjih ukrepov ne bi prišlo. Pri tem bi bila seveda več kot dobrodošla tudi podpora medijev, katerim pa je očitno več do igranja političnih igric in nagajanja sedanji vladi, kot pa do spodbujanja javnosti k spoštovanju ukrepov. Kolateralna škoda pri vsem tem pa niso zgolj posledice ukrepov, ki jih bodo ljudje čutili na marsikateri način, pač pa tudi zdravje ljudi.

Videti je, da se bitka določenih medijev s sedanjo vlado stopnjuje v enakem tempu, kot se stopnjuje število s covid-19 okuženih oseb. Še več, videti je, da so stopili na stran tistih posameznikov oziroma “influencerjev”, ki pozivajo k neupoštevanju ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi širjenja koronavirusa. Namesto, da bi ljudi informirali, ozaveščali in pozivali naj si v skladu s priporočili nadenejo masko, razkužijo roke in naložijo aplikacijo, v studio povabijo Zlatka, ki se iz ukrepov in mask norčuje in enakem duhu celo nastopa na odru studia RTV. Javna televizija, ki jo konec koncev plačujemo vsi, niti ni v živo prenašala konference, na kateri je premier Janša predstavil sprejete nove ukrepe in načrt za morebitno poslabšanje stanja. O nastali situaciji smo se pogovarjali z nekaterimi medijskimi strokovnjaki oziroma uredniki različnih medijev, zanimalo nas je, kakšno je njihovo mnenje o nastali situaciji.

Mediji kot del političnih spopadov
Odgovorni urednik portala Siol.net Peter Jančič je potrdil, da je vloga medijev v času soočanja z epidemijo zelo pomembna, vendar pa mediji zadnje mesece v veliki meri odsevajo politične delitve in nastopajo kot del političnih spopadov. Z njim se strinja tudi voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič, ki je pritrdil, da se mediji raje ukvarjajo z nekimi političnimi igricami, namesto da bi nekako poskušali preprečiti širjenje virusa. “Žal jaz ugotavljam, da se večina medijev, tukaj mislim predvsem tiste, ki imajo največ vpliva, to je RTV, ki je financirana iz našega denarja, in Pop tv, obnašajo ravno v nasprotju od tega,” je pripomnil Tomašič. Poleg tega je Jančič dejal, da je že v preteklosti večkrat opozoril, “da je za skupnost nevarno, da velik politični spopad poteka ob vprašanju javnega zdravstva in soočanja z epidemijo, kar ima za skupnost lahko slabe posledice.” Dodal je še, da tudi množični protesti opoziciji naklonjenih skupin, ki so hkrati tudi proti ukrepom vlade, kažejo na to, kako močno so napihovali ta konflikt mediji, ki bi sicer morali biti nepristranski.

Direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Sam upam, da bodo politiki in največji mediji zmogli dovolj modrosti, da politično spopadanje ob dilemah soočanja z epidemijo ustavijo, ker so posledice lahko hude in dolgoročne,” je še opozoril Jančič. Tomašič je opozoril tudi na to, da se opozicija obnaša podobno, zdaj namreč, namesto da bi se združili in nastopili skupaj v boju proti virusu, ki lahko ogrozi celotno državo, iščejo novega mandatarja. “V tem trenutku je nedvomno covid kriza, prihajajoča razglasitev epidemije in vsega kar sledi s tem, tako pomembna, da bi morali vsi stopiti na isto stran in nekako delat v tej smeri, da do najhujšega ne bi prišlo. Ampak oni so pač ubogi politikanti, ne morejo iz svoje kože. Tukaj predvsem mislim na četverico, ki danes sklicuje neke tiskovne konference in predlaga Jožeta P. Damijana za mandatarja, človeka ki je po treh mesecih odstopil kot minister. Tako da, če v stilu svoje oddaje rečem, da poskušajo dati za predsednika vlade nekoga, ki še boljše meče puško v koruzo kot Šarec,” je Tomašič v svojem znamenitem stilu namignil na enega od svojih najljubših intelektualcev.

Covid ni gripa in mediji morajo poročati o dejstvih
Saj veste, kako je, približno deset odstotkov Zemljanov še vedno verjame, da je Zemlja ravna plošča. In proti takim neumnostim praktično ni zdravila, saj je biti neumen ali bedak del človekovih svoboščin,” je prizanesljivo pojasnil Jože Biščak, urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev. “Glede na to, da je v ustavi vsakemu zagotovljena pravica do svobode izražanja, to pomeni, da si o virusu covid-19 lahko vsakdo misli, karkoli si želi, ter svoje ideje in stališča svobodno razširja, tudi teorije zarote, če želite. To velja tudi za medije, ki pa vendarle morajo poročati predvsem o dejstvih,” je še dodal. Čeprav nam o tem virusu še marsikaj ni znano, pa smo se od pomladi do zdaj tudi že veliko naučili. Vemo, da to ni le oblika gripe, vemo da se zelo hitro širi in vemo tudi, da bolnikom pušča veliko bolj usodne, dolgoročne posledice, kot pa navadna gripa.

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Dejstvo pa je tudi to, da so se kot edini učinkovit ukrep proti širjenju virusa za zdaj izkazali strogi omejitveni ukrepi – od socialne distance do nošenja mask. To so dejstva, ki jih morajo poudarjati mediji, še posebej mediji, ki so v lasti države. “Ne pa da denimo RTV Slovenija v udarnih terminih dobesedno dela reklamo ljudem, ki nasprotujejo nošenju mask, ignorirajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa in menijo, da je covid-19 svetovna zarota za zatiranje svobode,” je bil upravičeno kritičen Biščak. Z njim se vsekakor strinja tudi Tomašič, ki meni, da “glede na hitro širjenje virusa, lahko pride do situacije ko bo zmanjkalo postelj, ko bo zmanjkalo zdravniških kapacitet, lahko pride do totalne prepovedi gibanja, zaradi nekaj covid idiotov, ki s pomočjo predvsem RTV-ja  propagirajo nenošenje mask in nespoštovanje predpisov.”  Temu je treba narediti konec, se je še pridušal.

Mediji si nadejajo spremembe oblasti in več denarja
Aljuš Pertinač
, politolog in voditelj oddaje Faktor je deloma v zagovor medijev zapisal, da je medije v Sloveniji, še posebej tiskane in medijsko hišo Pro Plus, korona kriza še posebej prizadela. “Že prej so bili zanje značilni nejasno in nestabilno lastništvo, dvomljivi poslovni modeli, ki po tržnih principih ne omogočajo preživetja in predvsem slab socialni položaj novinarjev. Vse to je korona kriza, spričo drastičnega, tudi do 75 odstotnega upada oglaševanja in manjše prodaje, še posebej poudarila,” je razložil. Dodal je tudi, da je medije v odkrit boj s sedanjo vlado vodilo tudi to, da je vlada zaustavila izplačilo že podpisanih pogodb za sofinanciranje medijev iz proračunskih sredstev ministrstva za kulturo, kar je številne dominantne medije pahnilo na rob preživetja. Zaradi krize prizadeti mediji naj bi namreč pričakovali, da bi morebitna sprememba oblasti lahko prinesla proračunsko reševanje nekaterih zgrešenih poslovnih modelov in uredniških politik.

Voditelj oddaje Faktor Aljuš Pertinač.

Zdaj ni pravi čas za spodkopavanje vlade
Vendar pa je po drugi strani zgodovinar, profesor in urednik portala Vipavska.eu Tino Mamić komentiral, da je nedopustno, da je opozicija bolezen spremenila v politiko. Razumljivo je, da se mediji v dani situaciji borijo za lastno preživetje, vendar pa nikakor ni zdaj pravi čas za spodkopavanje vlade ter negativno vplivanje na mnenje in ravnanje javnosti. “Ukrepi vlade niso namenjeni odrekanju svobode ljudem, ampak preprostemu dejstvu, da zajezimo drugi val širjenja in da preprečimo še bolj uničujoči tretji val, ki bo zagotovo prišel. In še nekaj. Slovenija ima v primerjavi z drugimi državami precej blage ukrepe, zato je smešno poslušati tiste, ki desnosredinski vladi Janeza Janše očitajo, da se vzpostavlja nekakšna diktatura,” so bile besede urednika Demokracije, katerim je Mamič še dodal, da “če se korona pri nas bolj širi kot na Hrvaškem, je potemtakem krivo nekaj drugega, torej obnašanje ljudi. Če se opozicija iz dneva v dan posmehuje zdravstvenim ukrepom, ima to velik učinek na milijon Slovencev, ki volijo levico. Potem pa Marjan Šarec za epidemijo obtožuje – Janeza Janšo.

Tino Mamič, eden od ustanoviteljev Združenja novinarjev in publicistov Slovenije. (Foto: STA)

Neodgovorna propaganda RTV in POP TV je petokolonaški napad na zdravo pamet
Razmere pa je ocenil tudi novinar Vinko Vasle in sporočil, da so te resne, tako pri nas kot drugod po svetu. “Sedanja neodgovorna antipropaganda, posebej s strani RTV SLO in Pop tv, predstavlja petokolonaški napad na zdravo pamet, absolutno neodgovornost, ki meji že na kriminalno ravnanje. Pri tem zlorablja in uporablja nekatere znane osebnosti kot je raper Zlatko, čeprav bi takšne antimaskarje morala ignorirati.” Opomnil je tudi, da so ti mediji vključeni v politikantsko verigo rušenja vlade, kar bi bilo sicer povsem legitimno, če ne bi bilo epidemije, ta hip pa je to pač zlonamerna “antijanša histerija”.

Upokojeni urednik in novinar Vinko Vasle. (Foto: STA)

Le s skupnimi močmi se lahko izognemo skrajnim ukrepom
Četudi nekateri ljudje ne verjamejo v obstoj virusa ali pa se jim zdi, da se njim pač ne more nič hudega pripetiti, pa bi vseeno lahko premogli vsaj malo zdrave pameti, ki bi jim narekovala, da je smiselno dosledno upoštevati ukrepe in s tem zamejiti širjenje okužbe. Če ne zaradi drugega, pa vsaj zato, da ne bomo imeli čez zimo zaprtih lokalov, zaprtih fitnesov, omejevanja gibanja, morda celo “lockdowna.” Skrajni ukrepi se bodo neprijetno dotaknili slehernega posameznika, tudi tiste, ki morda samega virusa nikoli ne bodo občutili na lastni koži. Če nekateri premorejo zgolj sebično in nesolidarno razmišljanje, je še vedno nerazumljivo, da ne zmorejo niti osnovne matematike. Matematike, s katero bi izračunali, da se jim vseeno veliko bolje izide računica upoštevanja sedanjih ukrepov, kot pa popolni kolaps sistema, ki bi za sabo potegnil še cel kup drugih posledic, katerim ne bo mogel ubežati praktično nihče.

Sara Bertoncelj