fbpx

Zrelo za častno razsodišče: Trobilo SD Večer s primerom Alme Maruške Sedlar brezsramno zavajalo, kako naj Janša ne bi pojasnil svojega premoženja!

Janez Janša (Foto: Demokracija)

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je prejšnji teden na zaprtem delu seje podala oceno, da naj bi nekdanja namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Alma Maruška Sedlar na ustrezen način pojasnila povečanje premoženja, ki je razviden iz poročil o premoženjskem stanju. V Večeru, ki velja za trobilo stranke SD, pa so glede odločitve v povezavi s Sedlarjevo kar po svoje zapisali, da naj bi bili s pojasnili zadovoljni tudi v SDS, čeprav v SDS tega nikoli sploh niso izjavili, prav tako pa so vpletli Janeza Janšo in glede njega lažno zapisali, da naj državnim institucijam ne bi nikoli pojasnil nesorazmerno povečanega premoženja. 

Večerov novinar Aleš Kocjan stranki SDS sploh ni poslal novinarskega vprašanja glede stališča o nedavni odločitvi mandatno-volilne komisije, ampak je kar po lastni presoji zapisal, da naj bili v stranki SDS zadovoljni s pojasnili Sedlarjeve. Stranka je zaradi lažnega poročanja od Večera že zahtevala objavo popravka, ki pa ga še niso uspeli objaviti.

Brez zavajanja glede Janše v Večeru ne gre
Kocjan spominja, da je decembra lani mandatno-volilna komisija Sedlarjevo pozvala, da naj ta pojasni povečanje lastnega premoženja. Nato pa lažno nadaljuje: “Da so se prihranki Sedlarjeve med oktobrom 2017 in septembrom 2018 povečali za več kot deset tisočakov in da so se tudi podatki o zmanjšanju dolgov spremenili, so opazili v največji opozicijski stranki SDS, katere predsednik Janez Janša, mimogrede, ni nikoli ustrezno pojasnil državnim institucijam nesorazmerno povečanega premoženja, potem ko je diskrepanco med njegovimi uradnimi prihodki in premoženjskim stanjem leta 2013 ugotovila prav KPK, zaradi česar je strmoglavila njegova druga vlada.”

Foto: Nova24TV

Če bi Kocjan sledil novinarski etiki, kaj takega zagotovo ne bi napisal, saj je Janša je preko družabnega omrežja Facebook javno razkril vse svoje premoženje in priložil tudi dokumente. Vedno znova pa zapisi, kot je ta, dokazujejo, da Janša v Sloveniji predstavlja obraz, ki je deležen sovraštva s strani celotne tranzicijske levice. Kdor ima v rokah medije, kdor zapoveduje sodnikom in tožilcem ter izčrpava slovenska podjetja in banke, si to lahko privošči. Človeka tako preiskujejo za 400.000 evrov premoženja, čeprav je v 35 letih sam zaslužil več kot 1 milijon evrov, medtem pa meni nič, tebi nič nastaja 5-milijardna bančna luknja in se iz državnih podjetij steka deset tisoče in sto tisoče evrov.

Foto: Printscreen

Janša pred volitvami dodatno obrazložil svoje premoženje
Ob tem je treba spomniti, da so leta 2009 vsi člani Slovenske demokratske stranke javno objavili svoje premoženje. Pred volitvami leta 2011 pa je Janša celo dodatno obrazložil svoje premoženje slovenski javnosti (posodobljena različica dokumenta je dostopna tukaj). “Vrednost mojega premoženja je kaka tretjina tega, kar sem samo jaz zaslužil v 35 letih. Družine in dediščine tu sploh ne štejem,” je jasno pojasnil Janša in trditve tudi konkretno obrazložil: “Povprečna mesečna plača v času, ko sem bil poslanec, je bila cca 2.200 €, povprečna neto plača v štiriletnem mandatu predsednika vlade pa cca 3.500 €. Ministrska plača, ki sem jo prejemal približno 4 leta, je bila nekje vmes med tema številkama. V povprečju sem torej v tem času zaslužil cca 2.100 € mesečno. V 35 letih to znese 900.000 € (približno tolikšno vsoto, kot sem  jo sam zaslužil s 35-letnim delom, je Urad za preprečevanje pranja denarja odkril pri pologih gotovine neznanega izvora v dveletnem razdobju pri g. Jankoviću). Večino časa moje redne zaposlitve zadnjih 35 let sem bil kreditno sposoben. Skupaj sem najel in odplačal 6 kreditov različnih velikosti.”

Ob tem pa je treba še izpostaviti, da je Janša v 35 letih na literarnem področju z avtorskimi honorarji zaslužil nekje med 200.000 in 250.000 evrov, kar ne čudi glede na to, da je kot samostojen avtor napisal in izdal 6 knjig, ki so bile skupaj prodane v več kot 95.000 izvodih. Bil pa je tudi soavtor 8 drugih knjig in urednik številnih zbornikov. V domačem in tujem tisku je objavil preko 1.500 različnih esejev, strokovnih in poljudnih člankov in prispevkov.

Foto: Urban Cerjak

Ne glede na strankarsko prepričanje je treba priznati, da je Janša še večkrat brez kakršnih koli zadržkov pojasnil svoje premoženje, medtem ko imamo v Sloveniji kup ljudi, ki se jim je premoženje iznenada povečalo, pa o tem nihče ne poroča, kaj šele jih preganja po sodiščih. Seveda ni naključje, da v mainstream medijih ne moremo prebrati ničesar o premoženjskem stanju vladnih funkcionarjev in članov Foruma 571. Prav tako ni pričakovati, da bi se v Večeru razpisali o sumu financiranja stranke SD v povezavi z izborom agencije Futura na največjem javnem razpisu v zgodovini slovenske prehrambene industrije v enormni vrednosti kar 3 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Trobilo SD namreč skrbi za varovanje “svetih krav”, s čimer pa se Večer povsem odmika od etičnega novinarstva in vloge psa čuvaja demokracije. Sramotno in zrelo za novinarsko častno razsodišče.
H. M.