Društvo Moris zahteva prepoved nestrpne prireditve Makarovičeve “Nosil bom rdečo zvezdo”

Datum:

Člani društva Moris so bili zgroženi in ogorčeni, ko so izvedeli, da bo na dan, ko so spopadi z agresorsko JLA dosegli vrhunec, prireditev Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo”. “Organiziranje koncerta je skrajno žaljivo in provokativno do spomina na padle. Prav tako je nadvse izzivalno in ne nazadnje spodbuja nestrpnost do vseh, ki smo leta 1990 na plebiscitu glasovali za samostojno in demokratično državo Slovenijo,” so zapisali. Od Upravne enote Ljubljana zato zahtevajo prepoved prireditve, saj se bodo pele pesmi z nasilno vsebino, simbolika rdeče zvezde pa žali spomin na padle teritorialce in policiste.

Društvo Moris Kočevska reka, ki mu predseduje osamosvojitelj Anton Krkovič, zahteva prepoved javne prireditve Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo”. V javni zahtevi za prepoved so zapisali, da so bili z osamosvojitvijo prepričani, da za vselej spuščamo zastavo komunističnega režima. “Takrat si še v sanjah nismo predstavljali, da se bo simbol rdeče zvezde, simbol agresorske armade, ki nas je še istega dne vojaško napadla, po 26 letih malikoval na javni prireditvi sredi glavnega mesta Slovenije,” so izpostavili.

To je dejanje brez kančka človeškega sočutja do svojcev in bližnjih, padlih v vojni za Slovenijo
V Morisu so bili zgroženi in ogorčeni, da bo v četrtek, 29. junija, sredi Kongresnega trga, ravno na dan, ko so se slovenske enote borile z JLA, prireditev, ki simbolizira nekdanjega sovražnika, zato od Upravne enote Ljubljana zahtevajo prepoved koncerta iz enakih razlogov, kot je bil prepovedan koncert od Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, saj se bodo predvajale pesmi z nasilno vsebino, simbolika rdeče zvezde pa žali spomin na vse padle civilne žrtve, teritorialce in policiste, ki so leta 1991 dali življenja za samostojno in neodvisno Slovenijo. “To je dejanje brez kančka človeške empatije do svojcev in bližnjih padlih v vojni za Slovenijo,” so zapisali.

Hkrati poudarjajo, da je organiziranje koncerta pod simboliko rdeče zvezde ne samo skrajno žaljivo in provokativno do spomina na padle, temveč tudi nadvse izzivalno in nenazadnje spodbuja nestrpnost do vseh, ki so leta 1990 na plebiscitu glasovali za samostojno in demokratično državo. Takšne prireditve bodo po njihovem dodaten žebelj v krsto bolečega procesa prepotrebne sprave našega naroda.

Poziv celotnemu političnemu vrhu, da preprečijo prireditev
Pri tem poudarjajo, da je pod tem istim simbolom med in po drugi svetovni vojni potekala bratomorna vojna, ki je usodno zaznamovala naš narod, zato v Morisu pozivajo vse veteranske in domoljubne organizacije ter civilno družbo, da se pridružijo njihovi zahtevi o prepovedi prireditve. Hkrati pa pozivajo tudi celoten politični vrh – od predsednika republike, predsednika države in predsednika vlade, da skladno s pristojnostmi preprečijo to zlonamerno dejanje in provokacijo.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...