fbpx

Država je v odlični finančni kondiciji, a vse se lahko hitro spremeni

Nova vlada bi lahko uničila dobre temelje, ki jih je za gospodarstvo in razvoj družbe nastavila Janševa vlada. (Foto: STA)

Vlada Janeza Janše državo zapušča v zelo dobri finančni kondiciji. Aprila 2022 je imel državni proračun 147 milijonov evrov presežka, kar kaže dobro kondicijo javnih financ. Primanjkljaj v prvih štirih mesecih je za več kot milijardo evrov manjši kot v istem obdobju lani. Prihodki so za petino višji. Davčni prihodki iz davka na dodano vrednost so se zvišali za skoraj četrtino. Vse to je odraz pospešene gospodarske aktivnosti, investicij in živahne zasebne potrošnje. Ob vsem tem imamo državljani na svojih računih okoli 25 milijard evrov prihrankov. Hkrati je Slovenija v letošnjih štirih mesecih iz evropskih skladov črpala 466 milijonov evrov, kar je dobrih 52 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju.

Visoke so tudi državne investicije. Letos je država za to namenila dobrih 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Rezultati so res fantastični in posledica odličnega dela odhajajoče vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše. Slovenija je v razvojnem zagonu, gradi se povsod, v pripravi so številni novi projekti. A vse to se lahko zelo hitro spremeni.

Prihajajoča vlada v svojih načrtih napoveduje, da bo zvišala davke, znižala plače, hkrati pa takoj sprožila pogovore z institucijami Evropske unije o spremembi Načrta za okrevanje in odpornost, ki ga je slovenska vlada sprejela v preteklem letu. Slednje pomeni spremembo pri porabi evropskega denarja.

Poulična paravojska bo izstavila račune
O tem, da želijo spremeniti načrt in prioritete pri porabi evropskega denarja, v KUL niso skrivali niti pred volitvami. Golobova stranka je zdaj samo njihova podaljšana roka. Vse to pomeni, da nameravajo evropski denar, namenjen gradnji cest, šol, vrtcev, domov za starejše, zdravstvenih domov, bolnišnic, vodovodov, igrišč in študentskih domov prerazporediti za različne študije. Ali drugače, za poplačilo okoli 4000 aktivistov ljubljanskih pouličnih biciklistov in preostale paravojske na Metelkovi 6 v Ljubljani.

Protislovenske petkove demonstracije (Foto: Polona Avanzo)

Vida Kocjan