fbpx

[Ekskluzivno] Brutalno! Objavljamo prisluhe, kako se delavski direktor Darsa Rožle Podgoršek hvali, da so nezakonito razrešili nekdanjega predsednika in člana uprave! Napovedoval je celo zamenjavo aktualne uprave!

Rožle Podboršek (Foto: Požareport)

“Vseeno smo vsi presrečni, splačalo se je vsakega centa, oba skupaj sta dobila 100 tisoč bruto, eden (Knez, op. p.) je dobil 30 tisoč, drugi (Skok, op. p.) pa 20 tisoč, saj je vseeno, pa naj imata,” se je delavski direktor Darsa Rožle Podgoršek na ekskluzivnih posnetkih, ki smo jih pridobili na Nova24TV hvalil, da so nezakonito razrešili nekdanjega predsednika in člana uprave Darsa. Prav tako je v posnetkih ujet, ko napoveduje vojno direktorju področja vzdrževanja na Darsu Igorju Šebeniku. “Vse bom naredil, da bo izgubil službo, to vam že zdajle povem,” je Podboršek izjavil še pred izredno odpovedjo delovnega razmerja Šebeniku, kar jasno potrjuje njegovo vpletenost v primer. S tem pa se Podboršek ni ustavil. Njegov naslednji cilj naj bi bila kar odstranitev celotne uprave Darsa, na čelu katere je od leta 2016 Tomaž Vidic. Vsaj tako je mogoče razbrati iz njegove naslednje izjave iz posnetka o trenutni situaciji na Darsu: “Burna vroča jesen, imamo reorganizacijo, imamo menjavo nadzornega sveta Darsa pa predčasno zamenjavo uprave, razen mene /…/ Ti tipi (predsednik in oba člana sedanje uprave Darsa, op. p.) lahko letijo celo zaradi tega, jaz ne morem, mene samo delavci lahko razrešijo, kar me ne bodo, ne.”

Kot smo izvedeli od številnih virov, so razmere v zadnjem času v Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) vedno bolj kaotične. Zasluga za to gre predvsem tamkajšnjemu delavskemu direktorju Rožletu Podboršku, ki družbo zlorablja za uveljavljanje svojih interesov.

Vse se je začelo, ko je Svet delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) aprila letos, na svoji seji izbral novega delavskega direktorja. To je za las postal Rožle Podboršek, ki je v tretjem krogu volitev prejel 8 glasov, njegov protikandidat pa 6 glasov. Podboršek je sicer z Darsom neločljivo povezan že vse od leta 2007, od takrat je bil namreč zaposlen v pravni službi te družbe. Pri tem je bil 9 let član sveta delavcev Darsa, od leta 2014 do letošnjega nastopa funkcije delavskega direktorja pa še član nadzornega sveta Darsa.

Presrečen, da so nezakonito razrešili predsednika in člana uprave
Ne glede na to, da sta v uradnem življenjepisu na spletni strani Darsa poudarjena njegova čut za socialo in pravičnost ter ničelna stopnja tolerance do korupcije, pa je vloga Podborška v tej družbi očitno vse prej kot pozitivna. Pomembno vlogo je tako imel že leta 2016, ko je kot član nadzornega sveta Darsa sodeloval pri razrešitvi prejšnje uprave družbe, natančneje predsednika uprave, ki je bil na to mesto imenovan v času druge Janševe vlade, Matjaža Kneza, ter člana uprave Franca Skoka. To je med drugim razvidno tudi iz njegove naslednje izjave: “Ko smo jo razrešili, tudi jaz sem jo razrešil, prejšnjo. On (Knez, op. p.) je bil pa ‘žleht’ do zaposlenih, vojskoval se je, ne, saj zato smo ga pa zamenjali, pa smo ga razrešili, ampak je zdaj na sodišču dobil, da smo ga nezakonito razrešili, tako da je dobil šest plač odpravnine. Vseeno smo vsi presrečni, splačalo se je vsakega centa, oba skupaj sta dobila 100 tisoč bruto, eden (Knez, op. p.) je dobil 30 tisoč, drugi (Skok, op. p.) pa 20 tisoč, saj je vseeno, pa naj imata.” To, da je bila zamenjava bivše uprave Darsa po Podborškovo vredna “vsakega centa”, dokazuje, da je novi delavski direktor Darsa namazan z vsemi žavbami. Zanj je očitno Dars nekakšna finančna samopostrežba, na stroške katere si je lahko kot član nadzornega sveta privoščil nezakonito delovanje. Odločitev, da sta Knez in Skok upravičena do šestih plač odpravnine, je sodišče sicer sprejelo aprila letos.

Matjaž Knez in Franc Skok (Foto: STA)

Svojemu prijatelju poskušal zagotoviti za 20 odstotkov višjo plačo
Podborškov način razmišljanja in delovanja se očitno ni spremenil niti v vlogi delavskega direktorja. Nasprotno, njegovo ravnanje na škodo Darsa se po naših zanesljivih virih znotraj Darsa še stopnjuje. V začetku junija letos je namreč, kot trdijo naši viri, poskušal svojemu prijatelju Martinu Stožirju, članu sveta delavcev Darsa, ki je bil izbran na delovno mesto delovodje na avtocestni bazi Vransko, zagotoviti 4 razrede višjo plačo od izhodiščne. To bi za Stožirja pomenilo več kot 20 odstotkov višjo plačo brez kakršnekoli utemeljene podlage. Omenjeno namero pa mu je preprečil direktor področja vzdrževanja na Darsu Igor Šebenik. Podboršek je tako moral požreti svojo obljubo o višji plači, ki jo je Stožirju nameraval omogočiti v zameno za njegov glas na aprilskih volitvah za delavskega direktorja. Novica se je po besedah naših virov hitro razširila po Darsu, predvideno pa je bilo, da bo svet delavcev Darsa na svoji redni seji sredi junija ob prisotnosti Šebenika obravnaval njegov prekršek, zaradi katerega bi lahko prišlo tudi do Podborškovega odpoklica s funkcije delavskega direktorja.

Stožir je bil na delovno mesto delovodje na avtocestni bazi Vransko izbran maja letos.

Gonja proti Šebeniku
Do tega pa ni prišlo. Podboršek je namreč sprožil gonjo proti Šebeniku, ki jo najbolje ilustrira njegova izjava: “Vse, kar je za nas važno, je, da se Igorja Šebenika onemogoči. Vse bom naredil, da bo izgubil službo, to vam že zdajle povem.” To mu je tudi uspelo, med drugim s pomočjo pravne službe Darsa, kjer je bil kot pravnik zaposlen več let. Le dan pred redno sejo sveta delavcev Darsa je tako Šebenik dobil izredno odpoved, zaradi česar se je ni mogel udeležiti, Podboršek pa je tako ostal na svoji funkciji.

Dars (Foto: Twitter)

Razreši ga lahko le svet delavcev Darsa
Očitno pa se s tem Podboršek ni ustavil. Njegov naslednji cilj naj bi bila kar odstranitev celotne uprave Darsa, na čelu katere je od leta 2016 Tomaž Vidic. Vsaj tako je mogoče razbrati iz njegove naslednje izjave iz posnetka o trenutni situaciji na Darsu: “Burna vroča jesen, imamo reorganizacijo, imamo menjavo nadzornega sveta Darsa pa predčasno zamenjavo uprave, razen mene /…/ Ti tipi (predsednik in oba člana sedanje uprave Darsa, op. p.) lahko letijo celo zaradi tega, jaz ne morem, mene samo delavci lahko razrešijo, kar me ne bodo, ne.”

Tomaž Vidic (Foto: STA)

Več kot očitno torej je, da si je Podboršek popolnoma podvrgel Dars, pri čemer ga razreši lahko le svet delavcev Darsa. Po naših informacijah njegovo početje trenutno podpira 9 od 15 njegovih članov. V povezavi s tem je treba poudariti, da naj bi si Podboršek vse glasove na volitvah delavskega direktorja zagotovil z obljubami protiuslug in nagrad podpornikom, seveda na stroške Darsa. Ob tem očitno z obljubami uslug svojim podpornikom nadaljuje tudi zdaj, ko je že na funkciji, zaradi česar se počuti nedotakljivega. Pri vsem skupaj pa je najbolj nesprejemljivo to, da negativne posledice njegovega spornega delovanja občutijo predvsem vsi uporabniki slovenskih avtocest. Namesto da bi se denar Darsa uporabil za njihovo obnovo in posodobitev, se namreč v veliki meri troši kar za uveljavljanje Podborškovih interesov.

Vse izjave Rožleta Podborška so avtentične in si jih lahko predvajate na spodnjem posnetku:

Rajko Golob