fbpx

Leta ni nihče opazil, da direktorica CSD Trbovlje najema kredite

Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik (foto: Twitter).

Komisija DZ za nadzor javnih financ, ki je na zahtevo SDS obravnavala dogajanje na Centru za socialno delo Trbovlje v zadnjih letih, je s soglasno sprejetim sklepom ministrici za delo Anji Kopač Mrak predlagala sprejetje ustreznih ukrepov. Ti  bi morali zagotoviti nadzor nad zakonitostjo in gospodarnostjo poslovanja vseh centrov.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je v predstavitvi zahteve SDS za sklic izredne seje spomnil na informacije, ki so se pojavile v javnosti, da je nekdanja direktorica Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje in zdajšnja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik najemala posojila za center brez soglasij finančnega ministra in ministrstva za delo, najetih posojil pa ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda. Skupno naj bi šlo po njegovih besedah za več kot 100 tisoč evrov posojil.

Poslanec je poleg tega spomnil, da je novo vodstvo CSD Trbovlje po opozorilu finančne uprave ugotovilo, da center pod vodstvom Grošelj Košnikove ni plačal socialnih prispevkov za 12 zaposlenih v višini 46 tisoč evrov.

V treh letih ni nihče opazil, da direktorica najema kredite
“Grošelj Košnikova je tri leta najemala kredite, pa tega ni opazil nihče – niti svet zavoda,” je dejal Pojbič. Poslanka SMC bi morala zato po njegovem mnenju odstopiti. Prav tako bi morali vzeti mandat svetu zavoda, je poudaril.

Urška Ban iz SMC je dejala, da se tudi v koaliciji strinjajo, da se pripravijo sistemski ukrepi, nepravilnosti pa odpravljajo sproti. Po njenih besedah je treba zagotoviti nadzor nad zakonitostjo poslovanja javnih zavodov.

Ministrstvo bo zoper Grošelj Košnikovo sprejelo “ustrezne ukrepe”
Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je povedala, da je osnutek ugotovitev izredne revizije na CSD Trbovlje, ki je pod vodstvom Grošelj Košnikove v letih od 2012 do 2014 najel posojilo v neskladju z zakonodajo, že pripravljen. Centru so ga poslali minuli teden, zdaj pa ima ta 15 dni časa za odziv. Poročilo izredne revizije bo nato javno objavljeno, glede ne njegove izsledke pa bo ministrstvo sprejelo ustrezne ukrepe, je dejala.

Drugi centri po informacijah ministrstva niso najemali posojil, vendar pa bodo po napovedi Vukove v nekaterih vseeno preverili, ali morda tudi pri njih obstajajo neskladnosti.

Enoten način finančnega poslovanja centrov prihaja šele leta 2018
Po pojasnilu Vukove bodo imeli centri za socialno delo v prihodnosti enoten način finančnega poslovanja. To se bo zgodilo po reorganizaciji, ki naj bi se začela proti koncu letošnjega leta in končala leta 2018. Centri zdaj namreč nimajo enotnih obračunskih programov, vsak od njih pa ima svoje računovodstvo, je pojasnila.

N. K., STA