fbpx

Padla je ovadba – bo poslanka Cerarjeve SMC zaradi goljufanja delavcev odstopila?

Foto: Twitter

Direktor Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje Rok Zupanc je zaradi suma ponarejanja listin pri poslovanju centra podal kazensko ovadbo, ministrica za delo, družino in socialne zadeve pa bo izdala sklep o izredni reviziji poslovanja. Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik bo glede odstopa ukrepala po opravljeni reviziji.

O nepravilnostih na Centru za socialno delo Trbovlje, ki so se dogajale pod vodstvom sedanje poslanke SMC Irene Grošelj Košnik, smo že poročali. Ta je namreč zavod prikrito zadolževala brez soglasij obeh ministrstev in zaposlenim ni plačevala prispevkov, zaradi česar je zavod zašel v likvidnostne težave.

V. d. generalnega direktorja Direktorata za socialne zadeve Štefan Lepoša je ob tem na novinarski konferenci dejal, da zadeve za zdaj še niso preverjene, “če pa je karkoli res, gre zagotovo za dejanja, ki niso v nobenem primeru sprejemljiva in se je treba nanje odzvati zelo ostro“, poroča Dnevnik.

Hočete izvedeti več: A je to mogoče? Da bi iz najbolj moralne leve stranke poslanka goljufala delavce?

Potrdili neplačevanje prispevkov
Glede navedb o neplačevanju prispevkov in dveh regresov s strani Grošelj Košnikove je Lepoša dejal, da imajo tudi na ministrstvu podobne podatke. Na vprašanje, čemu o tem niso bili seznanjeni tudi na ministrstvu, je dodal, da iz bilanc nepravilnosti niso bile razvidne, pa tudi sicer gre za zavod, ki je samostojna pravna oseba, zato je nemogoče, da bi lahko vedeli, da je šlo za ponarejanje.

Grošelj Košnikova in SMC zanikala navedbe
Izjavo glede spornih posojil in neplačevanja prispevkov je včeraj že komentirala tudi poslanka SMC Grošelj Košnikova, ki pravi, da “so do njenega odhoda julija lani vsi zaključni računi kazali pozitivno stanje, o čemer so redno seznanjali pristojno ministrstvo in svet zavoda“.

Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik je na novinarski konferenci dejala, da se bo o odstopu odločila po rezultatih revizije poslovanja CSD Trbovlje.

Iz SMC so v sporočilu za javnost zatrdili, da je Grošelj Košnikova v času vodenja CSD odgovorno in skrbno zagotavljala plačevanje plač, prispevkov in regresov za zaposlene. Dodali pa so, da so jo samo enkrat – konec leta 2011 ali v začetku leta 2012 – s takratne Davčne uprave RS opozorili, da center zamuja s plačilom prispevkov. To se je zgodilo na petek, plačila pa so po navedbah SMC poplačali takoj v ponedeljek.

M. P.