fbpx

Levi aktivisti ponovno na delu z “lektoriranjem” poročila – Tokrat kar State Departmenta

Foto: STA

“Letno poročilo ameriškega State Departmenta o položaju človekovih pravic po svetu, ki zajema 198 držav in ozemelj, je glede Slovenije tokrat daljše, med drugim zaradi položaja medijev. Poudarjeni so tudi pritiski vlade na STA in RTV Slovenija,” so napisali na portalu MMC. V resnici poročilo State Departmenta navaja, da Slovenija večjih težav s kršitvami človekovih pravic nima, del o omejitvah svobode medijev in grožnjah novinarjev pa so prispevali domači levi aktivisti – kar je iz enostranske in zavajajoče vsebine razvidno že na prvi pogled. 

STA poroča, da poročilo ugotavlja nazadovanje demokracije in človekovih pravic v številnih državah, prav tako tudi krepitev avtoritarnega vladanja. Posebej je izpostavljena – razumljivo – Rusija, ki je napadla Ukrajino. Rusija je med državami, kjer oblasti krivično zapirajo, mučijo in pobijajo politične nasprotnike, aktiviste, zagovornike človekovih pravic in novinarje. Sem spadajo še Kitajska, Severna Koreja, Nikaragva in Sirija. Poročilo ugotavlja zlorabe miroljubnih protestnikov med drugim v Mjanmaru, Belorusiji, Kubi, Hongkongu in Sudanu. “Poročilo je namenilo pozornosti tudi Sloveniji, kjer so med drugim opozorili na položaj medijev,” je med drugim še zapisala naša tiskovna agencija.

O delu poročila, ki zadeva našo državo, se je bolj podrobno razpisal MMC. Po navedbah portala RTVS poročilo ameriškega zunanjega ministrstva že v uvodu kot bistvena vprašanja človekovih pravic poudarja verodostojna poročila o resnih omejitvah svobode izražanja in svobode medijev, vključno z grožnjami novinarjem. “Pozor! Ne gre za poročilo ZDA oz. State departmenta. Del, ki ga izvirno pišejo Američani, je le tisti, ki poudarja, da Slovenija nima večjih težav s človekovimi pravicami. Preostalo anekdotalno povzemajo po domačih levih aktivistih (Mirovni inštitut, DNS),” je opozoril tudi Mitja Iršič, svetovalec za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo. Avtorjem primerno je “poročilo” glede medijev izrazito enostransko – omenja Eugenijo Carl, sago med Ukomom in STA in še nekatere zgodbice, ki se jih redno prodaja praktično od nastopa aktualne vlade.

Poleg finančnega “izčrpavanja” STA je v poročilu navedenih tudi nekaj primerov domnevnega širjenja sovražnega govora in spodbujanja groženj proti novinarjem – pri čemer so spomnili na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je novinarki Politica zapisal, da večinoma citira anonimne vire s skrajne levice. Spomnimo, Lili Bayer je v nizu člankov napisala tudi članek z naslovom “Znotraj slovenske vojne proti medijem”, v katerem je intervjuvala kopico anonimnih virov in dva politična aktivista; enega, ki se predstavlja kot novinar (glavni urednik STA, Slovenske tiskovne agencije), in tako imenovanega “medijskega strokovnjaka” Marka Milosavljevića, ki je zanesljiv človek radikalne levice.

Levi aktivisti so še narekovali, da je premier napadal RTV Slovenija in urednico na POP TV-ju Tjašo Slokar Kos. Poleg tega so omenili še tožbo Društva novinarjev Slovenije proti voditeljici na TV3 Normi Brščič in odgovornemu uredniku Tomažu Taskarju “zaradi spodbujanja sovraštva in nestrpnosti s komentarji, da je črna rasa manj vredna”. Zanimivo bo videti poročilo za letošnje leto – skoraj zagotovo ne moremo pričakovati, da bodo priznali, katere novinarje se v resnici napada v javni medijski hiši. Kot je poudaril Marcel Štefančič: “Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par” – in ja, ravno slednji so tarče napadov, ne pa obratno, kot bi nekateri radi prikazali – tudi v poročilu ameriškega State Departmenta.

Sara Kovač