fbpx

Levi anarhisti na pohodu: uničujejo fasade in pozivajo k uporu

Grafiti, ki napeljujejo na upor in anarhijo. (Foto: Fb)

“Dodajamo dokaz, da anarhistična organizacija [A] Infoshop sistematično grafitira po mestu, uničuje fasade, z namenom politične propagande in agitacije. [A] Infoshop deluje iz Metelkove in ima gotovo tudi vpliv v Rogu. Če želimo to ustaviti, MORAMO zgornje cone ZAPRETI,” so na družbenih omrežjih tokrat sporočili resnični predstavniki delavskega ljudstva – Rumeni jopiči.  

V zadnjem času ste lahko na zidovih ljubljanskih ulic opazili številne hujskaške grafite s propagandno in anarhistično vsebino. Resnični predstavniki delavskega razreda – rumeni jopiči, ki že dalj časa razgaljajo pritlehno agendo leve opozicije, med drugim potuhnjene v “vseljudskih vstajah” oziroma petkovih politkolesarskih mitingih, so v huliganski akciji prepoznali delovanje anarhistične organizacije [A] Infoshop, ki lahkomiselno uničuje tujo lastnino, vse z namenom politične propagande in agitacije. Po njihovem poznavanju že omenjena levičarska organizacija deluje na Metelkovi in ima po vsej verjetnosti svoje vplive tudi v propadli tovarni Rog, ki slovi kot “leglo”, v katerem so se “zaredili” vsakovrstni družbeni odpadniki. Kot še opažajo Rumeni jopiči bi morali že omenjeni coni nemudoma zapreti in tako preprečiti nadaljnji razkroj podobe našega “najlepšega mesta”.

Med številnimi političnimi gesli, s katerimi so levi anarhisti popisali Ljubljano so “diktatura”, “policija je represija”, “ustavimo strahovlado”, “smrt janšizmu”, “upor” in podobno. Poleg napisov lahko opažamo tudi simbole kot so kolesa oziroma kolo v rdečem Triglavu.

Gre za tipična gesla in simbole, ki smo jih lahko občudovali vse od spomladanskega obdobja dalje na petkovih “mitingih resnice”, dokler niso neuradni “poglavarji” petkovih mitingov udeležencev pozvali, da se petkovim “revolucijam” začasno odpovedo in se preselijo v “ilegalo”, kar je večina očitno tudi storila, nekaj najbolj neposlušnih pa je zakuhalo nedavne skrajno agresivne četrtkove izgrede, od katerih se želijo tako leva opozicija, kot tudi mediji in neformalni vodje, neuspešno distancirati. Rumeni jopiči ob tem tudi ugotavljajo, da podobna sporočila kot jih zasledimo na ljubljanskih grafitih, objavlja že omenjeni anarhisti [A] Infoshop na družbenih omrežjih.

Predstavniki tranzicijske levice oziroma poslanskih skupin SAB, Levica, LMŠ in SD so se nedavno znova oglasili na novinarski konferenci, na kateri so pozivali proti “izgonu kulture” in “kritične misli” z Metelkove. Na njej so prav tako izrekli zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo, na kateri bi razpravljali o tej temi, na ministrstvo pa naslovili poziv k takojšnji opustitvi namere za prekinitev najemnih pogodb. A dejstvo je, da leva opozicija dojema kulturne oziroma nevladne organizacije le kot svoje orodje politične propagande, ki so v zameno deležne finančnih bonitet. Vlada sicer namerava le  prenoviti dotrajano zgradbo na Metelkovi, kjer kraljujejo anarhisti, zaradi česar bi ji morali biti hvaležni, saj skrbi za njihovo varnost in dobro počutje, še toliko bolj zato, ker so tam nastanjeni zastonj.

Je pa grafitarski politični aktivizem nekaj povsem običajnega že nekaj zadnjih mesecev. Ivan Gale ljubimo te, Janša tebe pa ne.” S tem napisom so skrajni levičarji in NVO-jevci, popackali povsem nov grafit navijaške skupine Green Dragons pri Ruskem carju v Ljubljani. Slednji so se namreč zadnje mesece trudili, da bi polepšali podobo zidu ob Dunajski cesti in sicer, tudi z ličnim napisom “Vedno z vami, ljubljanski piromani.” Tako so z lepim napisom prekrili umazan zid, s številnimi napisi, med drugim tudi politični napis v podporo Galetu, ki je pomagal napihniti afero glede nakupa zaščitne opreme. Gre za vulgarizacijo in vandalizacijo zasebnega zidu, za katerega so navijači dobili dovoljenje lastnika.

Levica je konec oktobra v Mestnem svetu ljubljanske občine podala predlog, ki določa delovanje prisotnosti paravojaških milic in nacionalističnih organizacij, saj se bojijo, da bi se ponovno pojavili na petkovih protivladnih protestih. Predlog je bil sprejet, izkazalo pa se je, da Levici organizacija Antifa in določeni nasilni protivladni protestniki niso moteči, temveč jih motijo predvsem rumeni jopiči, ki miroljubno želijo podpreti vlado. Sklep je v smislu vard popolnoma brezpredmeten, saj prepoved vard že ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru, Levica pa je bila proti sprejetju.

Domen Mezeg