fbpx

Levica povsem degradirala vojsko: Ta je tako sistemsko zavožena, da je stopnja zmožnosti delovanja v miru in vojni le še zadostna in nezadostna

Foto: STA

Generalštab Slovenske vojske v poročilu o pripravljenosti SV ocenjuje stopnjo zmožnosti za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa nezadostno, je ob prejemu poročila pojasnil predsednik republike Borut Pahor.

Česarkoli se dotakne levica, spreobrnejo v katastrofo. Naj bo zdravstveni, gospodarski, finančni, šolski, kulturni, bančni sistem ali vojska, uničenje je neizbežno, saj v prvi vrsti gledajo na lastne privilegije in pajdaško polnjenje žepov.

Predsednik Slovenije in vrhovni poveljnik slovenske vojske Borut Pahor je danes prejel poročilo o pripravljenosti vojske za leto 2018. Predala sta mu ga minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc.

Vojska tako sistemsko zavožena, da tudi dodatna sredstva ne pomagajo
SV po Pahorjevih besedah izvaja vse naloge v skladu z zakonom o obrambi, težave pa ima pri zagotavljanju zmogljivosti za delovanje v operacijah največje intenzivnosti. Ključni težavi, ki vplivata na oceno pripravljenosti, tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, sta po njegovih besedah popolnjenost enot SV s kadri, oborožitvijo in opremo. Finančna sredstva, kot eden ključnih pogojev za zagotavljanje delovanja in pripravljenosti SV, so se sicer v zadnjih treh letih povečevala, a Generalštab SV v poročilu ocenjuje, da je bil vpliv dodatnih finančnih sredstev na zahtevano pripravljenost vojske minimalen. Vsekakor pa je dvig finančnih sredstev razen investiranja v kadre omogočal bistveno večje vlaganje v usposabljanje enot in zagotavljanje določenega deleža osnovne opreme, je po prejemu poročila, ki sta mu ga predstavila obrambni minister Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Alenka Ermenc, povedal vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Je pa ob tem izpostavil, da je pripravljenost enot za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah na najvišji ravni. Slovenska vojska je s svojimi aktivnostmi pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ključen akter v sistemu nacionalne varnosti, je poudaril.

Pahor predlaga razmislek o sprejemu zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti, s katerim bi zagotovili pravno podlago za premišljeno posodobitev vseh institucij sistema nacionalne varnosti ob dolgoročnem stabilnem zagotavljanju potrebnih finančnih virov. O tem in drugih izzivih krepitve nacionalne varnosti se bo še ta mesec posvetoval s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, je še napovedal Pahor. Predsednik države še meni, da je priprava t. i. bele knjige, ki jo načrtujejo na ministrstvu za obrambo, lahko dobra podlaga za vzporedno pripravo zakona, poroča STA.

C. Š.