fbpx

Levičarske vlade povsem osiromašile in ponižale Slovensko vojsko: Janez Janša o nujnosti uvedbe obveznega vojaškega usposabljanja, kar odločno podpira tudi javnost

Foto: STA

Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6 mesečnega vojaškega usposabljanja,” je osamosvojitelj in prvi obrambni minister samostojne Slovenije Janez Janša na Facebooku zapisal o nujnosti uvedbe vojaškega roka.

Starodavne slovenske pesmi večkrat opisujejo, kako so fantje šli v vojsko, saj je bilo služenje vojaškega roka za moške obvezno že v času Avstroogrske, pa tudi v kasnejših obeh Jugoslavijah.

Po osamosvojitvi je Slovenija obdržala naborniški sistem vse do vstopa v zvezo Nato, ko je bila uvedena reforma Slovenske vojske, ki je predvidela ustanovitev profesionalne vojske ter prostovoljcev. S tem je bil naborniški sistem odpravljen, s tem pa tudi civilno služenje vojaškega roka, ki je bil sprejet kot alternativa vojaškemu usposabljanju vsem tistim, ki so vložili ugovor vesti.

Foto: STA

Kasneje je uvedba profesionalne vojske sicer sprožila veliko kritik, češ da so mladi oropani za izkušnjo zorenja in služenja domovini. V zadnjem času pa so se kritike okrepile zlasti zaradi slabega stanja Slovenske vojske, pa tudi zaradi soočanja z migrantskim vprašanjem. V zadnjih petnajstih letih so se namreč razmere v Sloveniji in Evropi v toliko spremenile, da bi vztrajanje v sedanjem sistemu pomenilo razpad vojske.

Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več
Ponovno uvedbo obveznega vojaškega roka je podprl tudi prvak SDS in obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, so levičarske vlade tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. “Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6 mesečnega vojaškega usposabljanja. V letih 1991 in 1992 smo bili sposobni vzpostaviti tak sistem usposabljanja praktično iz nič v roku enega leta, danes bi morali to storiti bistveno prej. Dobro je, da se vsaj slovenska javnost bolj zaveda nujnosti tega ukrepa kot vlada,” je zapisal Janša.

Kot je razvidno iz rezultatov ankete, ki jo je novembra lani izvedla agencija Parsifal, dve tretjini anketirancev podpira ponovno uvedbo obveznega vojaškega roka, ki je bil v Slovenski vojski do ukinitve eden krajših v Evropi. Za primerjavo: v prvih letih Titove Jugoslavije so morali vojaški obvezniki v jugoslovanski vojski ostati tudi dve leti.

G. B.