fbpx

Javno mnenje: Večina Slovencev podpira uvedbo ponovnega služenja vojaškega roka

Ministrstvo za obrambo (Foto: STA)

Kot smo na Nova24TV že poročali, v Nemčiji ponovno razmišljajo o uvedbi služenja vojaškega roka, ko pa v Sloveniji kdo samo omeni to možnost, se mora takoj soočiti s takšnimi in drugačnimi obtožbami. A levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj bi bil status quo dober, prav tako pa je glede na javnomnenjsko raziskavo agencije Parsifal SC tudi večina Slovencev naklonjena ponovni uvedbi služenja vojaškega roka.  

Kot je ugotovila agencija Parsifal SC, večina sodelujočih v novembrski javnomnenjski raziskavi podpira ponovno uvedbo služenja vojaškega roka. S predlogom se strinja 62,5 odstotka sodelujočih, 29,4 odstotka sodelujočih takšne rešitve ne podpira, 8,2 odstotka sodelujočih pa se ni moglo opredeliti glede vprašanja in so odgovorili z “ne vem”.

Vir: Parsifal SC

Nemška vlada je v okviru prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne razmišljala tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka
Novo strategijo, katere cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, bo vlada sprejela predvidoma v sredo. Kot smo pred kratkim poročali, za zdaj zaupna strategija civilne zaščite, ki jo je pripravilo nemško notranje ministrstvo, vključuje poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam. Pri tem predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato. Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti. Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu.

Foto: epa

Levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj bi bil status quo dober
Ko je SDS pred časom omenil, da bi bilo dobro razmisliti o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, so levičarji začeli v en glas tuliti, da gre spet za fašistično militarizacijo in podobno. No, zdaj je to storila Nemčija, ki so jo vsi hvalili, kako je dobra do migrantov. Levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj je trenutni status quo dober za Slovence.

Anketo je za spletni portal Nova24TV med 4. in 7. novembrom na vzorcu 911 anketiranih izvedla agencija Parsifal SC. Od tega je 705 sodelujočih odgovarjalo prek telefona, 206 pa jih je v anketi sodelovalo prek spleta.

Rok Krajnc