Javno mnenje: Večina Slovencev podpira uvedbo ponovnega služenja vojaškega roka

Ministrstvo za obrambo (Foto: STA)

Kot smo na Nova24TV že poročali, v Nemčiji ponovno razmišljajo o uvedbi služenja vojaškega roka, ko pa v Sloveniji kdo samo omeni to možnost, se mora takoj soočiti s takšnimi in drugačnimi obtožbami. A levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj bi bil status quo dober, prav tako pa je glede na javnomnenjsko raziskavo agencije Parsifal SC tudi večina Slovencev naklonjena ponovni uvedbi služenja vojaškega roka. 

Kot je ugotovila agencija Parsifal SC, večina sodelujočih v novembrski javnomnenjski raziskavi podpira ponovno uvedbo služenja vojaškega roka. S predlogom se strinja 62,5 odstotka sodelujočih, 29,4 odstotka sodelujočih takšne rešitve ne podpira, 8,2 odstotka sodelujočih pa se ni moglo opredeliti glede vprašanja in so odgovorili z “ne vem”.

Vir: Parsifal SC

Nemška vlada je v okviru prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne razmišljala tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka
Novo strategijo, katere cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, bo vlada sprejela predvidoma v sredo. Kot smo pred kratkim poročali, za zdaj zaupna strategija civilne zaščite, ki jo je pripravilo nemško notranje ministrstvo, vključuje poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam. Pri tem predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato. Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti. Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu.

Foto: epa

Levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj bi bil status quo dober
Ko je SDS pred časom omenil, da bi bilo dobro razmisliti o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, so levičarji začeli v en glas tuliti, da gre spet za fašistično militarizacijo in podobno. No, zdaj je to storila Nemčija, ki so jo vsi hvalili, kako je dobra do migrantov. Levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj je trenutni status quo dober za Slovence.

Anketo je za spletni portal Nova24TV med 4. in 7. novembrom na vzorcu 911 anketiranih izvedla agencija Parsifal SC. Od tega je 705 sodelujočih odgovarjalo prek telefona, 206 pa jih je v anketi sodelovalo prek spleta.

Rok Krajnc

 • Joško

  Najprej naj mi država prizna eno leto služenja vojaškega roka v pokojninsko dobo. Jugoslavija mi je ukradla eno leto delovne dobe.

  • traktor

   Je pa mogoče iz tebe naredila dedca. Tudi to nekaj šteje. Tile ta novi, so pa v najboljšem primeru pičkice s pametnim telefonom v roki, namesto s pametjo v glavi. Ti pa sami sebi kradejo leta.

   • boogin1

    Traktor
    Ne vem od kje ti ideja “Je pa mogoče iz tebe naredila dedca”.
    JLA vojska je bila topla primitivnih, umazanih razcapancev, nikomur v ponos, prej v sramoto.
    Jugoslavija je bila umetna prisilna tvorba več narodov, kjer se poleg kulturnih in verskih razlik v posameznih republikah ni govorilo istega jezika. “Bratstvo i jedinstvo” se je klavrno končalo. Prišlo je do vojne, kjer so prišle do izraza frustracije več desetletij prisilnega sobivanja v isti državi. Skratka v imenu “bratstva i jedinstva” so se narodi Jugoslavije poklali med seboj.
    V imenu “bratstva i jedinstva” se je slovence na služenje vojaškega roka prisilno pošiljalo v druge republike bivše Jugoslavije, kjer smo morali govoriti nam tuj jezik. Seveda ni nihče vprašal, ali sploh razumeš/znaš “srbskohrvatski” Vsem, ki smo služili JNA so nam vzeli najmanj 1 leto dragocenega življenja, ki ga ni mogoče več povrniti. V JNA so nas jebali čobani, ki so do včeraj na planinah jebali ovce. Sam sem se temu zatiranju in izživljanju v JNA uprl in tvegal, da se nikdar več ne vrnem v Slovenijo k svojim domačim.
    Poleg uradnega srbskohrvaškega jezija v JNA, je bilo tudi uradno petje totalitarističnih pesmi in sevede cigu-migu-narodnjake. Seveda sem se uprl petju čefurskih pesmi in zaradi tega fasal večdnevno zasliševanje pod obtožbo, da sem najbrž član neke prepovedane organizacije v Sloveniji, pa da bom že priznal, kateri organizaciji pripadam. Imel sem pravzaprav srečo, da sem jo odnesel samo z 14 dnevnim zaporom in se vrnil domov. Meni je zaradi načelnosti bilo vseeno, kaj se bo z mano zgodilo. Podredil sem se sistemu le zaradi matere, ki ne bi preživela, če se ne bi vrnil. Zato vojske in vojakov nič več, kar sami se borite za komunajzarje, mafijce, kriminalce in ilegalne migrante.

    • Marija

     Kako misliš se bo končalo to bratstvo ko ga EU oligarhi s papežem sedaj uvajajo v EU?

    • Franc Šink

     Mi govorimo o slovenski vojski.

     • boogin1

      Kdo misliš, da je vreden leto mojega življenja ?
      -komunajzarji
      -forum 21
      -komedijanti
      -častilci zločinca rojenega v Kumrovcu
      -največjega izdajalca v zgodovini SLO, ki mu samostojna SLO nikoli ni bila in mu ne bo intimna opcija
      -kriminalci, ki jim državljani dajemo enkrat 29 na 16 milijonov podlage
      -za nelegalne migrante
      -za……..
      Za nobenega razen za sebe se ne bom nikoli več boril

  • boogin1

   Vsem, ki smo služili JNA so nam vzeli najmanj 1 leto dragocenega življenja, ki ga ni mogoče več povrniti. In za koga so mi vzeli 1 leto življenja ? Za komunajzarski totalitaristični sistem, za lopove in mafijske združbe ?

 • matjazr7

  Najprej štetje prebivalstva po narodnosti in verski pripadnosti, kakšen delež mladine se še sploh opredeljuje za Slovence. Če je manj kot 50%, ne vem zakaj bi Srbe in islamiste učili ravnanja z orožjem …

 • Nšo-či

  Leto brez mama servisa in telefonov bi koristilo fantkom na poti samostojnosti.

  • Silos

   Tudi punčkam !

  • janez

   Bejž bejž Nšo-či. Si mogoče kdaj služila vojsko. Kaj bi pa koristilo punčkam? Dec je dec, mečkalu pa nobeno naborništvo ne bo pomagalo.

   • Nšo-či

    Jah, večini mojih sošolcev je. Večina je postala samozavestnejša. Se ti zdi, da msterinstvo punčk ne spremeni?

    • bad brains

     Z vojsko so postali samozavestnejši samo primitivci tipa Janković , ko so prvič dobili priliko jebati pametnejše od sebe. Jla je to spodbujala. Jak i glup.

    • boogin1

     Zaradi služenja vojaškega roka zagotovo ni nihče postal samozavestnejši, je veliko drugih stvari, ki ustvari deca, sploh pa nobena prisilna stvar tega ne naredi.

  • Janez Novak

   Fantkom in punčkam. Če bo spet obvezno služenje, potem tudi za barbike, ne le za kene.
   Sicer pa ne vem zakaj bi moralo služenje trajati leto dni. 3 do največ 6 mesecev je dovolj. Potem pa občasne orožne vaje po zgledu Švice.

   • Nšo-či

    Bodo Keni tut rojevali?

    • Janez Novak

     Tipična ženska demagogija. Ženske bi rade zase samo privilegije, moški pa naj se ugonabljajo zanje. Če hodijo ženske v šolo 12 -15 let, če so v službah, enako kot moški, lahko gredo tudi še za 3-6 mesecev v vojsko. Zaradi tega bo kvečjemu kakšen otrok več, ne manj.

    • branči

     ni hujšega kot porod stoka eno ženšče! pa jo moški praša: kolikokrat si pa rodila? enkrat – odgovor! no, to je samo enkrat več kot jaz, argumentira moški!

     • Nšo-či

      4 krat. T e zanima še kaj?

    • bad brains

     Ne vem no, moja žena vedno pravi, da se bolj boji zobarja, kot pa poroda….

  • boogin1

   Nšo-či
   Vsem tebi enako mislečim predlagam, da vam vzamejo leto ali pa tudi več življenja za nič, ker vam očitno življenje ne pomeni nič.

   • Franc Šink

    Potem se daj prostovoljno zaklati.

   • Nšo-či

    Ne izgubljam življenja ampak ga živim in sprejemam. Meni je leto dni prisilne odsotnosti fanta koristiilo. Zavedala sem se, kaj je tisto kar mi je pomembno. Dosežki in NAJI bi me brez tega zagotovo odpeljali po drugi poti kot jo živim danes. Da o njem sploh ne govorim. Drži pa, da vsi nismo enaki , kakor tudi niso enaki naši odzivi na situacije.

  • Antonius

   Bravo MAMA Nšo-či !!!

   • Nšo-či

    :) sem preletela komentarje. Opazila sem, da so hijene trgale samo mojega. Kar me je nasmejalo. Moška samozavest :)… ne izžarevajo jo .

    • Antonius

     Mama hotel je vse, kar zmore njihova razvajena moškost.
     Mlečnozobce šerijatarji samo grdo pogledajo, pa svoja dekleta pustijo na cedilu, da se jim nasilje zgodi.
     Mati in Mama si štirim otrokom, mačistični napuh pa nad tebe s poleni pod noge.
     Dobrih petdeset let je tega, ko so se me z dekletom v družbi trije provokatorji lotili. Na koncu sem iz hotela Union celo policijo poklical. Prebutani in skoraj nagi so noč prespali na Povšetovi.

  • bad brains

   To lahko reče samo ženska, ki je poslušala strašne mite iz JLA. Ti jaz povem, vojska je poneumljanje človeka. Tistemu, ki ga mora vojska spraviti “v red “, pa tako ali tako ni pomoči. Bolje eno leto javnih del, še bolje leto študija.

   • macon

    Ja, obupno poneumlja, si pa dejansko stran iz hotela mama in med sebi podobnimi. Vsem pomehkuženim revčkom želim ravno to poleg seveda drila in fizičnega razgibavanja.

 • Andrej

  Čeprav me niso anketirali vseeno podpiram.

  • janez

   Andrej nimaš nobenega bolj pametnega dela v življenju. Si potreben naborništva za svojo preobrazbo?

   • Andrej

    Jaz sem to že zdavnaj čez dal, v bistveno bolj zoprnih časih kot danes. Vidim pa, da moški to nujno potrebujejo. Pravi moški.

    • janez

     Moški postaneš z leti. Nekateri nikoli ne.
     Ne poznam pa nobenega, ki bi ga naborništvo naredilo za “pravega” moškega. Prav zanima s čim te je vojska naredila pravega moškega. Mogoče ribanje skreta sa ciglom.
     Totalna zguba časa.

     V sre., 13. nov. 2019 12:59 je oseba Disqus napisala:

     • Andrej

      Ne naredijo moškega leta, ker je mnogo odraslih moških še vedno v maminem naročju in mama hotelu in nesposobni za samostojno življenje. Odrasteš šele po kakšni preizkušnji. In vojska je taka preizkušnja. To so meli desci že od prazgodovine. To je v moških.

     • janez

      Bejž bejž, Andrej. Ne bereš dobro.
      Je razlika med vojsko in vojno. Vojna pa je naredila prave moške, invalide ali pa mrtve.
      Je pa res, da je v mojih časih JLA naučila marsikaterega južnaka pisati in brati.
      Nisi pa odgovoril s čim si postal pravi moški.

  • Marija

   Vojsko samo vojsko čiste narodnosti.

 • althar

  Podpiram.

  • Franc Šink

   Tudi.

 • montyamp

  Kaki levičarji , kje vi vidite levičarje ??????????????
  Gošarski bastardi imajo z levičarstvom skupnega toliko kot z zdravo kmečko pametjo , se pravi nul koma jozef .
  Razvajeni jogurt-puding hotel mama s slovenskim zavoženim šolstvom uničeni mladostniki , so resna grožnja varnosti države , mi migrantov za izredno stanje sploh ne rabimo .
  Sploh tako imenovani levičarski murglonarastek nagačen s partijskimi prijemi iz ropotarnice NKVD vajeništva , dela državi največjo škodo , v primeru ogroženosti se bodo pa zagotovo lotili najprej svojih , kot njihovi cerebralno invalidni predniki .

 • montyamp

  Če so že sodišča in vse od države ogrevane sobane polne žensk , na gredo pa še v vojsko .
  Vse za enakopravnost , feminizacija je smrt za narod . Da ne bo kakšnega nesporazuma , pri muslimanih hodijo ženske pred moškimi samo po minskem polju , zato čez 200 let , ali pa še prej , Slovenije ne bo več .

 • janez

  Traktor si mogoče služil srbsko JLA. Čista zguba časa naborno služenje pa še drago za državo je.
  Čista utopija, da bodo iz mulcev naredili dedce. Možake naredi kaj drugega!

  • RATATA

   “Nema jebaća bez opasaća!”

 • Unikatna

  Seveda zato, ker so se preveč pomehkužili. Vsaj za en mesec…

 • Janez Novak

  Levica ima pravajaške oborožence, ki javno paradirajo na borčevskih mitingih, kjer je borcev le še za vzorec, ker so večinoma že pod rušo, njihovo orožje pa ni neuporabno trofejno orožje, temveč uporabno orožje JNA. Zato nočejo niti slišat o splošni vojaški obveznosti. Hočejo imeti monopol nad rokovanjem z orožjem.

 • Marija

  Slepilni manever.Bodo v vojsko poklicali tujerodne moške ali same Nemce?Si zamislite tako vojsko.Propadli Rim.

  • Andre Frass

   Ena žalostna stvar. Jaz sem služil v Bundesheeru. Pa nas je zmeraj bilo več Nemcev tujih korenin kot pravih Nemcev. Čistokrvni so se odločali za civilno služenje,ker baje Heer ni za njih

 • Antonius

  Nič ne bo narobe, če razvajena mularija za eno leto zapusti mama hotel.
  Vojaške vaje v kakršnemkoli vremenu mlečnozobce v možakarje spremeni.
  Spominjam se noči, ko sem na seniku v Srbiji zmrzoval celo noč. V bidonu mi je zmrznila voda, na senu pokrit sem pa celo noč preklinjal pokrit z eno samo sprano odejo.
  Vojaški dril še nikomur ni škodil, zato tudi razvajencem ne bo iz mama hotela.

  • Andrej

   Antonius kaj boš pa počel z revmatičnimi nedonočenčki , Korla si poglej !
   Biti vojak samo eno leto je enako nič , obramba države ni otroški vrtec !

  • pajot

   jaz sem doživel noč na Zlatiboru. Srbija,kajpak. -35 stopinj. Ha,ha,ha…
   Je rekel komandant: Ajde,momci,ajde,da malo ojačamo.

   • Antonius

    Ko je JNA na meni delala, da sem *ojačal*, sem *cvekarce* na nogah skuril, ker sem na Krivolaku ob ognju omagan zaspal.
    Dobro *ojačan* sem se vrnil po služenju partijski domovini domov.
    Mrzla voda je bila celo življenje moj spremljevalec. Najbolj hladno je bilo, ,ko sem v Iškem vintgarju zaplaval v Iški, ko je bilo v februarju ozračje *segreto* na minus 8 stopinj.
    Verjeli ali ne, v življenju nisem nikoli imel-zbolel za gripo.

    • pajot

     Lepo. Mi smo v osnovni šoli šli plavat v Savo že marca. Kdo si upa,varianta. nekaj nas je šlo čez brzice v Črnučah,he,he,he…

    • bad brains

     Ko človek to bere, dobi občutek, da nekateri prav pogrešate JLA….

    • macon

     Jaz sem tudi imel teren na Krivolaku pri Kumanovu. V vojski sem bil v Vranju, pozimi je bilo pod -20 in pihal je leden veter.

     • Antonius

      VP 7600, delali smo za topništvo. S pomočjo merjenja zvoka smo računali popravke za topničarje.
      Teren z vsemi vremenskimi nadlogami nas je dobro preizkusil, koliko zdržimo in zmoremo.
      K vojakom sem odšel odrasel, domov sem se vrnil pa *zrel*.

     • macon

      Čakaj, a ni Krivolak sredi Makedonije, pri Vardarju? Malo sem pomešal, en del terena smo bili pri Kumanovu, potem pri Vardarju, potem pa še na Kosovu pri Uroševcu ali Ferizaju. Za drugi teren na koncu vojske je pa JLA zmanjkalo denarja.

     • Antonius

      Nič niste pomešali. Krivolak je v Makedoniji, vojna pošta, ki sem jo navedel je pa v Vranju.
      Mislim, da smo bili v enem letu na osmih vojaških vajah. Osrednja Srbija, Makedonija in Kosovo.

    • SIMON ROZIC

     Moj prijatelj, inženir, je vojsko “služil” po končanem
     študiju in pravi, da je vse potrpel. le primitivizma oficirske
     sodrge ne, saj so ga maltretirali od jutra do jutra (JNA),
     predvsem pri “politični nastavi”. Poslali so ga v kazenski
     bataljon v Postojno, kjer so mu poizkušali zbit samovoljo.
     …da je preživel, je popustil…

   • Artur

    Jaz sem”krv pišal” na srbskoromunski meji Vršac-Kuštilj kjer sem poleg patrol in rejonske straže v strupenem mrazu, poplavah,vročini borbenem drilingu…. moral v prostem času še čobane učit pisat in čitat in jih učit osnovnih manir po zapovedi komandirja karaule.

  • Slovenec

   Tako je.

 • bubamara

  Od Slovenske vojske bodo levičarji kmalu naredili tabornike. Levičarji načrtno uničujejo vojsko. In to jim zelo dobro uspeva. V naslednji volilni kampanji bodo vsaj dve stranki imele v volilnem programu izstop iz NATA.

  • bad brains

   Profi vojsko pa podpiram. Tam so ljudje, ki vedo kako se tem rečem streže. Naborništvo pa je prisila, pa kakorkoli obrnete.

 • Anton

  odkar je bilo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka, smo lahko priča eksponentnemu porastu poženščenih (kastriranih) moških in hkrati na drugi strani pomožačenih žensk.Vse to vpliva tudi na odnose v družini in posledično na čedalje večje število ločitev, ker je meja med vlogo moškega (gazde) v družini in ženske(gospodinje) preprosto izbrisana.Treba je vzpostaviti prvoten družbeni red, kjer je bil moški gazda in ženska gospodinja in basta, vse ostalo vodi v družbeno anarhijo. Največja žrtev pri tem pa so otroci, ki pri vzgoji niso deležni pravilne podpore in zrastejo v zmedene mladoletnike.

  sarkazem press

  • Sv. Jurij

   Izumiti časovni stroj za vrnitev v preteklost. Nevem kako v praksi mogoče uspostaviti ponovno “prvoten družbeni red”?!?

 • Sv. Jurij

  Kar je manj od 1leta vojaščine za moške, ni učinkovito.

 • kokobily

  Če je generalom zmanjkalo vojakov, ki bi jih komandirali…

  • Sv. Jurij

   Preveč generalov kot preveč dekanov?

 • JANEZ GUS

  Samo brez čefurskih plev ,dva roda nazaj.To bi bila peta kolona isto,kot komunarji in potomci komunarjev.

 • Vojteh Dovč

  podpiram pod pogojem da gremo v razmenjavo z Makedonijo,Srbijo ali Albanijo-vsaj za z 6 mes. da ne vidi mame

  • xtc

   Podpiraš SGRJ-gnida balkanska.

   • Vojteh Dovč

    seveda pa krkoviča ,janšo itd.oba bi imela kaj povedat o tem

 • xtc

  Naj tule omejim vse “JNA” nostalgike ipd.
  Prvo relevantno vprašanje je,kako boste opremili še večjo vojsko kot je sedaj,če je že ta naga,bosa,peš in brez orožja.
  Nadalje,kje ste videli toliko visokih častnikov na št. vojakov.
  Nadalje,kje boste uzeli še več denarja,če že za te ni?
  In kje vidite na ministerstvu za obrambo zaposlenih več birokratov kot je vojske brez visokih činovnikov.
  In kaka mislite ,da bo ta vojska polna JNA oficirčičev in izdajalcev,sedaj pa bi v vojsko spravili še več Balkanske pete kolone?
  Stvar je zelo enostavna-najprej je treba nagnat iz vojske in ministrstva vso JNA drhal,nato najprej zašolati kader na ustreznih tujih akademijah,vzpostaviti strogo profesionalno vojsko,po vzoru ZDA in paralelo Narodno gardo.V vojsko pa NE morejo vstopati,potencialni”kolaboranti” iz balkanskih družin,ki kažejo odkrito sovražnost do SLO in Yu nostalgijo,muslimani(terorističen vidik),kot ne skrajni levičarji in skrajni desničarji(ki jih v SLO ni),disciplina pa mora biti železna.
  Vsak sistem kopiranja “naborništva” ob trenutnih razmerah in stanju v vojski je nevarna zadeva,ki bi lahko pomenila oborožitev balkanske pete kolone proti lastni državi.
  Brez zgoraj omenjenih sprememb v vojski je naborniški sistem zelo nevarna tempirana bomba.
  Čeprav mislim ,da bi za SLO glede na majhnost prišel v poštev Izraelski model a le pod pogojem drastične čistke v vojski in profesionalizaciji ter reformah in oboroženju.

  • bad brains

   Bravo !!!

 • RATATA

  V zvezi z obveznim služenjem vojaščine je v naši osamosvojeni socjalistični Republiki Sloveniji problem le to, kakšen bo program političnega pouka (politićke nastave).
  Torej, ni bistveno to, da “se skidaš” (greš domov), ko obvladaš praktične vojaške veščine – “napuniš šlem” (napolniš čelado), temveč je bistvo v planu in programu teoretičnega pranja glave.
  Slovenski fantje nujno potrebujejo obvezno fizično usposabljanje in usposabljanje za sprejemanje brezkompromisne avtoritete.
  Toda kaj ko nimamo avtoritet!

  • bad brains

   Ravno to je napaka našega naroda. Ukljanjanje avtoritetam. Mi rabimo ravno tisto kontra – misli s svojo glavo !!!!

   • RATATA

    Ko nimaš pravice niti črhnit in le izpolniti ukaz se zaveš, da je največja neumnost to, kar počnejo v šolah pri nas! O samih pravicah se pogovarjajo!!
    do izobrazbe
    do stanovanja
    do dela
    do državljanstva
    do nedotakljivosti
    do varstva osebnih podatkov

    in kam smo prišli???
    nikjer nobenega spoštovanja
    vse polenjeno ubožjo mater
    in izrojena demokracija v popolnosti!

 • RATATA

  Ko boste dobro premislili, boste ugotovili, da Slovenija potrebuje le jedrsko bombo. Le ta nas lahko reši, saj nas je sovražnik preplavil – takšni akciji se reče “ZLOMLJENA PUŠČICA”.

 • Srbe na vrbe

  Služenje Kučanovi paradržavi, ki kontrolira SV? Ne hvala.

  • Slovenec

   Seveda potem pa se na pse. Prvo so pa ljudje.

 • gabrijelobid

  Slovenija potrebuje profesionalno vojsko pa seveda z več pooblastili vsaj kar se meje tiče.
  Ne moreš ti nekoga priganjat,da služi vojaški rok,če pa so to prostovoljci je pa v redu.

 • Olga101

  Komunistično-islamisticna vojska? V tako vojsko naj dajo komunisti kar svoje otroke!

 • Slovenec

  Mladi in in zdravi fantje naj gredo obvezno služiti vojaški rok v slovensko nepolitično vojsko. To je potrebno zaradi pomehkuzene, razvajene, lene mladine, ki večinoma samo jezika, gleda samo pravice brez dolžnosti in ni vajena preživeti v naravi.

 • fiat lux

  A je sploh kakšna neumnost, ki je večina Slovencev ne podpira?