fbpx

Levičarski nasilneži napadli vlado, župane ter podjetnike, medtem ko so ti reševali težave v zasavski regiji

Foto: Bobo

Levičarski skrajneži so pred javno tribuno v Delavskem domu v Trbovljah obkolili stavbo, skušali vanjo vdreti, a je najhujše preprečila policija. Metali so tudi granitne kocke. 

Predstavniki vlade so ob obisku Zasavja s sogovorniki pregledali izkušnje, uspehe, potrebe in načrte regije, katere največji izziv je po besedah ministra Zdravka Počivalška prestrukturiranje.

Le kdo si ne bi želel gospodarskega okrevanja ter izboljšanja življenja v regiji, ki so jo prizadela zaprtja nekoč pomembnih industrij, pomanjkljiva pa je tudi ostala infrastruktura? Očitno so bili na delu plačanci, kakršne ob sredah in petkih vidimo v središču Ljubljane, tokrat pa so se prestavili v Trbovlje, pomešani z lokalnimi socialisti ter anticepilci. Med vidnimi protestniki je bil nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič.

Le kdo si ne želi razvoja Zasavja?
Kot smo izvedeli iz prve roke, so protestniki obkolili Delavski dom v Trbovljah, kjer je bila zaključna javna tribuna, ki so se je udeležili župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji. Več sto zbranih je na protestu z glasnimi vzkliki zahtevalo odstop vlade Janeza Janše. Skušali so priti v dvorano, v katero so vstopali ministri, a jim je policija to preprečila. Protestniki so prinesli transparente, s katerimi so med drugim Janši odrekli gostoljubnost in se izrekli proti privatizaciji, z vzkliki pa oblast naslovili z lopovi in mafijo. Ne glede na to se je javna tribuna, ki so jo tudi neposredno prenašali prek spleta, začela. Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič je v uvodnih besedah izpostavila nujnost objave razpisov iz naslova evropskih sredstev za pravičen prehod premogovnih regij, saj imajo tako občine kot gospodarstveniki projekte že pripravljene, regija pa ima rudnik že zaprt. Opozorila je tudi na infrastrukturne težave in nujnost nadaljevanja projektov na področju odpiranja regije, tudi prometnega.

Image

Razpisi bodo, ji je odgovoril predsednik vlade Janša in spomnil, da ima Slovenija v prihodnjih letih za vlaganja “končno na voljo dovolj investicijskih sredstev” iz evropskih okvirov, bistveno več kot kadarkoli doslej. So pa prisotna nekatera tveganja, eno glavnih je situacija glede covida-19, je dejal Janša. Glede položaja regije pa je izpostavil dva ključna kazalca, ki po njegovem mnenju nakazujeta okvir vseh ostalih problemov. Prvi je, da je v regiji skoraj 10 tisoč več delovno aktivnih ljudi, kot je delovnih mest, zato se morajo ljudje na delo voziti drugam. Drugi je infrastruktura. Večina problemov, vezanih na prometno infrastrukturo, je po Janševih besedah enakih kot pred 15 leti, ko so obiskali regijo. Izpostavil je tudi problematiko dolgotrajne oskrbe in varstva starejših v regiji.

Je pa glede obiska nekaterih uspešnih podjetij v regiji dejal, da so našli popolnoma drugo sliko kot pred 15 leti: bistveno boljše rezultate, več optimizma, nove programe. Janša je obiskal podjetja Skitti, Ahac in DEWEsoft ter podjetniški pospeševalnik Katapult.

Zasavje se mora gospodarsko prestrukturirati
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob obisku kot največji izziv Zasavja izpostavil prestrukturiranje regije po težki industriji in premogovništvu. Zato bo zelo pomembno v to regijo usmeriti sredstva iz sklada za pravični prehod, je dejal minister. Iz evropskega sklada za pravičen prehod je Sloveniji na voljo 235 milijonov evrov, ki jih lahko koristita v prehod vključeni regiji Zasavje in Šaleška dolina. Sicer pa je minister Počivalšek ocenil, da gospodarske razmere v zasavski regiji morda niso idealne in da regija v mnogih pogledih zaostaja, a da je v zadnjih letih opazen pozitiven trend rasti novih inovativnih in tehnološko naprednih podjetij.

Po precepljenosti je vodilna regija
Ob vladnem obisku v Zasavju so precej govorili o zdravstvu. Zasavje je namreč glede precepljenosti proti covidu-19 najboljša med vsemi slovenskimi regijami. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Zasavju z enim odmerkom cepljenih 58,2 odstotka prebivalstva, z vsemi pa 51,7 odstotka prebivalstva. Povprečje Slovenije je, da je z enim odmerkom cepljenih 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi pa 47 odstotkov, kažejo podatki NIJZ. Regija je tako danes od predsednika vlade in več ministrov slišala pohvale glede prizadevanj za precepljenost prebivalstva. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob tem prebivalce ponovno pozval k cepljenju in izpolnjevanju pogoja PCT, sicer pa se je z vodstvi trboveljske bolnišnice in zdravstvenega doma pogovarjal o investicijah in kadrovskih težavah, pri čemer jim je obljubil pomoč.

Načrti za ceste in oskrbovana stanovanja so v teku
S področja okolja je med drugim župan Občine Hrastnik Marko Funkl ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka opozoril na problematiko urejanja vodotokov in plazišč, govorila pa sta tudi o državnem prostorskem načrtu za cesto Hrastnik-Zidani most. Uredba o spremembah in dopolnitvah državnega prostorskega načrta bo predvidoma sprejeta to jesen, so napovedali na ministrstvu. V zvezi z gradnjo oskrbovanih stanovanj pa je Vizjak napovedal, da je v letu 2022 predvidena dokapitalizacija republiškega stanovanjskega sklada predvidoma v višini enega milijona evrov in da bodo sredstva namenjena družbi Spekter za gradnjo oskrbovanih stanovanj.

Image

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je v regiji opravil več srečanj ter obiskal prenovljeno tržnico v Hrastniku, nekaj kmetij in Biodinamično sirarno Sešlar. Minister kljub manj primernim naravnim danostim za kmetijstvo v Hrastniku vidi veliko rezerv in potenciala. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je seznanil z delom policije in varnostnimi razmerami v Zasavju, obisk pa zaključili z ogledom radijskega oddajnika na Kumu. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač pa si je med obiskom trboveljske osnovne šole ogledal z evropskimi sredstvi urejeno zunanjost šole, s sogovorniki v regiji pa je razpravljal tudi o priložnostih sklada za pravični prehod. Z ministrstva za kulturo so ob obisku ministra Vaska Simonitija v Zasavju izpostavili nekatere projekte in programe, ki jih ministrstvo v regiji (so)financira. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je ob srečanju z načelniki upravnih enot ocenil, da upravne enote delajo dobro in da so uspešne.

Skupno so ministri ali državni sekretarji v ponedeljek in torek opravili več kot 70 srečanj v vseh štirih občinah zasavske regije. Ta je s 485 kvadratnimi kilometri površine najmanjša po površini in s 57.156 prebivalci druga najmanjša po številu prebivalstva med 12 slovenskimi statističnimi regijami.

Investicijski bum
Direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje Jani Medvešek od vlade pričakuje, da jih vključi v pripravo območnih načrtov za pravičen prehod iz premoga. Nekatere udeležence tribune je zanimalo, kakšni bodo pogoji za pridobitev sredstev iz sklada za pravičen prehod.

Zagorski župan Matjaž Švagan je pohvalil današnji obisk vlade v Zasavju. Tisto, kar je danes slišal od članov vlade, je označil kot investicijski bum. Zanimalo ga je tudi, kako je z urejanjem vodotokov in ureditvijo ceste Hrastnik-Zidani Most.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je izpostavil, da so zagotovili proračunska sredstva za sanacijo degradiranih površin Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). Dejal je, da se je začela tudi gradnja cesta na Lešo v hrastniški občini, kjer je načrtovana gradnja novega doma starejših. Glede predora Trbovlje-Prebold je ocenil, da regija potrebuje predor, zadeva je trenutno v fazi izdelave študije variant, prva različica pa bo predstavljena prihodnje leto.

Image

Vizjak je spregovoril o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi. Zatrdil je, da pripravljajo okoljsko poročilo, sprejetje državnega prostorskega načrta za to območje pa minister pričakuje leta 2024. Glede vzdrževanja vodotokov je pojasnil, da so vodotoki v državi slabo vzdrževani, zato načrtujejo v prihodnje 25 milijonov evrov letno za ta namen.

Napovedal je, da bo prihodnje leto hčerinska družba Stanovanjskega sklada RS Spekter v opuščeni upravni stavbi RTH v Trbovljah uredila 18 oskrbovanih stanovanj, namenjenih najemu, še piše STA.

Sara Kovač