fbpx

Janša je iz ZDA od članov kongresa prejel pismo zahvale, ker se zavzema za žrtve poboja, levičarji pa častijo vojne zločince!

Predsednik vlade Janez Janša je prejel hvaležno pismo skupine nekdanjih vladnih uradnikov, članov kongresa in upokojenih častnikov vojske ZDA. Tudi oni so se namreč udeležili dogodka Free Iran World Summit 2021, na katerem so bili priča premierjevim besedam v podporo ustanovitve preiskovalne komisije za osvetlitev pokola izpred več kot 30 let in za pomoč družinam žrtev, da bi dosegle pravico. “Za skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To se mora spremeniti,” je poudaril Janša, njegove besede pa so pustile močan pečat. Medtem ko se Janša zavzema za žrtve pobojev, pa naši ponosni nasledniki komunistov vojnim zločincem še vedno polagajo vence in jih častijo.

“Spoštovani predsednik vlade Janez Janša, smo dvostrankarska skupina nekdanjih vladnih uradnikov, članov kongresa in upokojenih častnikov vojske ZDA. Tako kot vi, smo se mnogi izmed nas udeležili dogodka v organizaciji iranske diaspore Free Iran World Summit 2021,” so zapisali v pismu in pojasnili, da so bili med tem dogodkom počaščeni, da so bili lahko priča pogumnemu stališču, kot ga je premier Janša zavzel v podporo žrtvam pokola političnih zapornikov leta 1988 v Iranu. Boj za pravičnost proti storilcem množičnih umorov zahteva trdno zavezanost in mednarodno podporo. To še posebej velja, ko storilce ščitijo skorumpirani vladni uradniki, ki so odločeni prikriti grozodejstva s preprečevanjem temeljitih preiskav.

V pismu so še navedli opazko, da Slovenci v 45 letih nikoli niso obupali pri razkrivanju grozodejstev, ki so jih po koncu druge svetovne vojne zagrešili njihovim sinovom in ​​hčeram. Tudi z razkritjem iz leta 1990, pokola v Hudi jami, razumemo, da epilog za preživele družine in Republiko Slovenijo še vedno ostaja stalen proces, tudi desetletja kasneje. Izpostavili so, da razumejo globoko sporočilnost premierjevega komentarja, ““Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic, mednarodna skupnost pa mora biti pri tem odločnejša.

“Družine 30.000 političnih zapornikov, ki so umrli med pokolom leta 1988, so našli tolažbo in solidarnost v vaši podpori njihovih pozivov k pravičnosti in odgovornosti z ustanovitvijo Preiskovalne komisije Združenih narodov za pokol leta 1988. Podpiramo vaša opozorila, da je takšna preiskava zelo pomembna, ker je bil naslednji predsednik režima, Ebrahim Raisi, član Odbora za smrt leta 1988. Prav imate, ko trdite, da si iransko ljudstvo zasluži demokracijo, svobodo in človekove pravice, trdno podprte s strani mednarodne skupnosti.

“Pogumna odločnost za pravičnost in podporo človekovim pravicam, ki ste jo pokazali tako vi, kot državljani Republike Slovenije, si zasluži vse spoštovanje in občudovanje prebivalcev naše države in sveta,” so še zapisali  poudarili:   “V čast nam je, da smo z vami pri iskanju pravičnosti in reform.” Pod pismom so se med drugim podpisali nekdanji poveljnik Ameriških marincev James Conway, nekdanji kongresnik Patrick Kennedy, nacionalni svetovalec predsednika za varnost James L. Jones in nekdanji direktor FBI-ja Louis J. Freeh.

Medtem, ko se premier Janez Janša zavzema za žrtve poboja v Iranu, pa naši ponosni nasledniki zveze komunistov polagajo vence zločincem, ki so bili odgovorni za množične povojne poboje, kot je bil med drugim tudi v pismu omenjeni pokol v Hudi jami. Boris Kidrič je bil predsednik vlade Socialistične republike Slovenije ter podpisnik ukazov, ki so v obdobju med drugo svetovno vojno in po njej zahtevali življenja več tisoč ljudi, katerih trupla še vedno niso bila v celoti odkrita. Zato seveda predstavlja simbol totalitarizma ter kršenja in zatiranja človekovih pravic –  kar prav gotovo ne spada v demokracijo. V stranki SD očitno niso tega mnenja, saj so še lansko leto, s tedanjim predsednikom stranke Dejanom Židanom na čelu, v sklopu spominskih aktivnosti ob 75. obletnici zmage, položili venec pred spomenikom komunističnega zločinca Kidriča .

Sara Bertoncelj