fbpx

Ljubljanski župan Janković starše predšolskih otrok “obdaril” z astronomskim dvigom cen ljubljanskih vrtcev!

Foto: STA

Poletne počitnice so se začele, številni starši so morali otroke za obdobje od dveh do štirih tednov vzeti iz vrtca, ljubljanski župan Zoran Janković pa je priložnost izkoristil za nove podražitve. Ljubljanski vrtci so se podražili za kar 14 odstotkov!

Potem ko je bil Zoran Janković še petič izvoljen za ljubljanskega župana, so lahko Ljubljančani na lastni koži občutili, kaj to pomeni. Začelo se je s podražitvijo vode, parkirnin, grobnin, enkratnih vozovnic LPP ter ogrevanja. Zdaj so prišli na vrsto še vrtci, ki so se s sprejetim sklepom v ljubljanskem mestnem svetu, podražili za 14 odstotkov.

Glede na to, da ima Janković v mestnem svetu absolutno večino s 23 mestnimi svetniki, se lahko ljubljanski starši pripravijo na podražitev, ki jih bo v kratkem krepko udarila po žepu. Tako Ljubljana ne bo samo “najlepše mesto”, temveč tudi staršem otrok najbolj neprijazno. A glede na to, da prostora v vrtcih primanjkuje, ni videti, da bi lahko starši glede tega karkoli ukrenili.

Astronomske podražitve
Podražitev vrtca za otroke iz prvega starostnega obdobja, to je od enega do treh let, bo tako na mesec znašala med 5,26 in 44,73 evra več, odvisno od dohodninskega razreda. Glede na to, da kar 60 odstotkov družin v Ljubljani spada v 5. ali višji plačilni razred, to pomeni, da se bo letni strošek vrtca za enega otroka na leto povišal od 244 do 537 evrov na družino.

Škandal! Vrtci v Ljubljani dajejo prednost otrokom tujcev!

Za drugo starostno obdobje, v katero spadajo otroci med tretjim in šestim letom, pa bo večino ljubljanskih družin vrtec v povprečju stal od 185 do 406 evrov na leto več.

Ob tem ne gre zanemariti, da so se od jesenskih županskih volitev v novem letu za 10 odstotkov podražile položnice za daljinsko ogrevanje, kar pomeni okoli 108 evrov na leto več za ogrevanje. Ravno tako je svoje storitve za 22 odstotkov podražila Snaga, kar pomeni 105 evrov na leto več. Ravno tako sta svoje položnice za pet odstotkov dvignila vodovod in kanalizacija, kar pomeni 24 evrov več na leto, seveda na vsako gospodinjstvo.

Stroški dol, cene gor
Podražitvam v vrtcu nasprotujejo v svetniški skupini SDS Ljubljana, kjer so opozorili, da namerava župan poleg podražitev vrtcev na isti seji znižati tudi normative v vrtcih, s čimer bi se še dodatno zniževali stroški predšolskega varstva. Tako imamo na eni strani dvig cen za starše in rezanje stroškov za vrtce. Kdo pa bo žel nastali dobiček, pa ostaja vprašanje.

Ivan Šokić