fbpx

Ljubljenec osrednjih medijev, analitik Alem Maksuti je tudi proračunski porabnik!

Alem Maksuti (Foto: STA)

Alem Maksuti, nekdanji raziskovalec Fakultete za družbene vede se redno pojavlja kot komentator političnih tem, marsikdo pa ne ve, da je na račun davkoplačevalcev že precej zaslužil. Leta 2012 je tako soustanovil zasebni zavod Agoge, ki je iz proračuna počrpal 56 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, upad prihodkov pa je sovpadal z ustanovitvijo Inštituta za politični menedžment, kjer je Maksuti danes direktor, proračun pa so s povezanimi družbami olajšali za 42 tisoč evrov. IPM je sicer ustanovil nekdanji generalni sekretar ŠOS Domen Kos in je prava črna luknja davkoplačevalskega denarja. Poleg tega se je v IPM prelival tudi denar študentskih organizacij in sicer za domnevne raziskave, ki javnosti niso bile nikoli razkrite, vodja ene takšnih raziskav in predsednik ŠOS Klemen Balanč pa je danes tudi sam sodelavec IPM!

V zadnjem času se mnogi sprašujejo, kakšne namene ima Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment in kdo stoji za njim. Pogosto se namreč pojavlja kot komentator v oddajah TV Slovenija, ki smo jo prisiljeni plačevati z RTV prispevkom, prav tako je kolumnist portala 24ur in reden gost informativnih oddaj POP TV.

Preberite še: Lažne novice in Maksuti

V kolumnah na nizkoten način obračunava s Slovensko demokratsko stranko in straši pred neoliberalizmom, promovira pa skrajno levičarske ideje, ki so propadle že v vseh svojih dosedanjih poskusih.

Kot je razvidno iz zapisov Maksutija, ki sicer prihaja iz Srbije, se mu še danes kolca po propadli Jugoslaviji: “Pot secesije nacije od obstoječe države – nekoč Slovencev od Jugoslavije, danes Kataloncev od Španije – ni prava pot. Nacionalizem kot ideologija banalnosti, ki se jo danes prodaja skozi parolo nacionalne enotnosti, ki je nekoč (leta 1991) obstajal, danes pa je ni več. Zabloda, ki nam zastruplja medsebojne odnose, siromaši družbo in nas kot državo počasi, ampak zanesljivo postavlja na periferijo Evrope in sveta.”

Rad se udeležuje tudi okroglih miz evropske poslanke Tanje Fajon, na katerih razpravljajo, kako omejiti svobodo govora, še pred tem pa so na gverilski način izvajali predvolilne operacije z namenom promocije strank globoke države.

Foto: Facebook

Maksuti je tudi proračunski porabnik
Če ste predvidevali, da tako kot ostali podobno misleči, tudi Maksuti živi na račun davkoplačevalcev, se niste zmotili. V javnosti sicer rad ustvarja podobo neodvisnega strokovnjaka in podjetnika, a brez denarja davkoplačevalcev bi se le stežka znašel. Sprva je bil raziskovalec na režimski Fakulteti za družbene vede, nato pa je ugotovil, da lahko na račun davkoplačevalcev bolje preživi kot “podjetnik”. Tako je leta 2012 z Majo Sever v Murski Soboti ustanovil zasebni zavod Agoge, ki je trenutno v likvidaciji, iz proračuna pa jim je uspelo počrpati 56.481,82 evrov.

Vir: erar

Hobotnica okrog IPM je črna luknja davkoplačevalskega denarja, na račun katerega si žepe polnijo skrajni levičarji in nekdanji študentski funkcionarji
Z upadom prihodkov zavoda Agoge sovpada vzpostavitev Inštituta za politični menedžment s strani nekdanjega generalnega sekretarja Študentske organizacije Slovenije Domna Kosa. Danes je Maksuti direktor IPM inštituta, skupaj s povezanimi družbami IPM Akademija in Smart City Sistemi pa jim je uspelo dobiti že 42.421,26 evrov davkoplačevalskega denarja.

Vir: erar

V IPM se je prelival tudi denar študentskih organizacij
Ustanovitelj IPM Kos naj bi sicer po poročanju Požareport na ŠOS upravljal s črnim fondom gotovine, javnosti pa so že znani sporni denarni tokovi iz tega časa. Kot je poročal portal Pod črto, je ŠOS med marcem 2013 in februarjem 2016 financirala pet raziskav v vrednosti 85 tisoč evorv, ki jih javnosti nikoli niso predstavili. Vodja ene izmed takšnih raziskav je bil Klemen Balanč, ki je bil tudi na mestu predsednika ŠOS, raziskavo je pomagal izvesti inštitut IPM, ki ga je v tistem času vodil Kos, ki je danes direktor matične družbe hobotnice “IPM Group, Holding”.

Foto: posnetek zaslona

Rezultate raziskave skrivajo
Balanč še danes meni, da so rezultati raziskave poslovna skrivnost, ki je ŠOS ne sme razkriti javnosti, za svoje posredovanje pa je bil nagrajen z mestom svetovalca na IPM. Poleg Kosa, Maksutija in Balanča sta na IPM zaposlena še Tjaša Božič in Gregor Marko Frim. Po naših informacijah so vse od zamenjave vlade na IPM na koncu z živci v strahu pred izgubo proračunskih tisočakov, v prihodnjih tednih in mesecih pa lahko tako z njihove strani pričakujemo vse več obupanih napadov na vlado!

Rok Krajnc