fbpx

Logar predstavil ugotovitve bančnega ropa in sporoča bančnim kriminalcem: “Ne splača se lagati!”

Anže Logar (Foto: STA)

Predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji Anže Logar je med številnimi ugotovitvami pojasnil, da so ovadili bančnico Romano Pajenk zaradi laganja pred komisijo. Poslanec Bojan Dobovšek, kot tudi drugi razpravljalci pa kot glavno oviro pri pregonu bančne kriminalitete vidijo v nedelu sodišč. 

Razpravo o bistvenih ugotovitvah je predstavil predsednik komisije Anže Logar, ki je povedal, da je to prva faza preiskovanja, kritičen pa je bil do organov pregona in davčnih organov, ki so zelo aktivni pri pregonu branjevk, nabiralcev gob in prodajalcev kostanja. “Če bi se ti sprehodili še v pisarne bankirjev, bi morali po istih kriterijih v proračun prinesti za 2500 milijard evrov kazni. Najbolj tragično je, da so bančni kriminalci do sedaj odgovarjali z nič evri,” je bil kritičen Logar.

Logar je poudaril, da smo sedaj tam, kjer v pravni državi ne bi smeli pristati. To je potrdil tudi vodja specializiranega tožilstva Hari Furlan, ki je priznal, da imajo na tožilstvu in sodiščih problem, saj še ni izoblikovane sodne prakse, saj sodišča zahtevajo visoke dokazne standarde. Zato je Logar pojasnil, da so sodišča izoblikovala oprostilno sodno prakso, saj je kriminalce lažje oprostiti, kot jih obsoditi. V komisiji so zato v primeru problema dolžni iskati rešitve, ki so jih predlagali v obliki normativni sprememb, ki bi olajšale delo preiskovalnim organom. “Zato bomo naredili vse, da bodo tisti ki so primarno odgovorni, prestavili v višjo prestavo.” meni Logar in dodaja, da na pregonu bančne kriminalitete pravna država obstane ali pade. “Če krivci ostanejo nedotaknjeni, bodo jutri storili enako, sledili mu bodo še ostali,” je bil kritičen.

Komisija za preiskovanje bančne luknje je za preiskovalno delo porabila 700 ur, zaslišali so 36 prič in pregledali preko 50 tisoč strani različnih dokumentov. Preiskovalna komisija je sklepe sprejemala soglasno z vsemi strankami. 

Logar je bil tudi kritičen do predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki je poročilu preiskovalne komisije namenil le 15 minut in ne 60, kot bi jih potreboval, da bi lahko predstavil vse pomembne ugotovitve.

Pajenkova skupaj z bratom obvladovala več kot 50 odstotkov banke
Med ugotovitvami komisije je Logar izpostavil tudi neprimerno in nezakonito lastniško strukturo obeh preiskovanih bank. “Lastniška struktura Probanke pove, se da predsednica uprave nahaja kar v petih delih lastništva te banke in je skupaj z bratom obvladovala več kot 50 odstotkov banke. Ene in iste osebe so krožile po banki in odločale o vsem. Skupinama Had in Fractal conslting je bila Probanka izpostavljena v višini več kot polovice kapitala banke. Po zakonu pa so osebe lahko izpostavljene le do višine 25 odstotkov kapitala. Banka Slovenije tega nikoli ni opazila in jih opozorila.”

Podobno kot pri Probanki je tudi pri Factor banki. Po temeljiti preiskavi komisija ni mogla ugotoviti kdo so lastniki, kar niso vedeli niti predstavniki BS. Pri tem so veliko vlogo igrala podjetja tranzicijskega tajkuna Darka Horvata iz skupine Aktiva d.d., za katerega je tudi BS ugotovila, da neverjetno hitro ugaša in ustanavlja podjetja ter tako briše sledi.

Lažnivce so kazensko ovadili
Komisija je prav tako ugotovila, da so najbolj odgovorne funkcije opravljali ljudje, ki so sočasno sedeli na več pomembnih funkcijah, kar priča o njihovih “super sposobnostih,” zaradi česar je danes prišel račun za davkoplačevalce. Logar poudarja, da so jih nekateri podcenjevali in krivo pričali, zato so jih kazensko ovadili. Ovadili so nekdanjo predsednico uprave Probanke Romano Pajenk in aktualnega direktroja bančnega nadzora Mateja Krumbergerja. Zato vsem ostalim Logar sporoča, naj govorijo resnico.

Banka Slovenije povsem neustrezno ukrepala
V SDS pozdravljajo delo in ugotovitve komisije ter menijo da je ustrezno preučila morebitno odgovornost BS z ostalima bankama ter ugotovila razloge za prisilno likvidacijo in porabo davkoplačevalskega denarja. Vsebina poročila prikazuje in dokazuje, da je bilo delovanje uprav in nadzornih svetov bank soodgovorno za težko finančno in gospodarsko krizo. K temu so pripomogli tudi neustrezen zunanji nadzor, zunanji dejavniki in neustrezna politika vlad. Ker BS ni pravočasno in ustrezno ukrepala, nosi del odgovornosti za bančno krizo. Ob tem je zamujala priprava in sprejem ustrezne zakonodaje in priprava kodeksov korporativne zakonodaje.

Dobovšek vidi sodišča kot ključno oviro do obsodb kriminalcev
Nepovezani poslanec in strokovnjak na področju preučevanja korupcije Bojan Dobovšek se je zahvalil Logarju in njegovim sodelavcem za pomembno delo. Kot je poudaril je pred nami še večja stvar in sicer preiskovanje NLB, zato je potrebno reagirati hitro, saj je potrebno krivce kaznovati. “Dlje časa kot bo minilo, lažje bo skriti finančne tokove in vrednostne papirje.” Dobovšek je še opozoril na vlogo policije in drugih institucij, ki ne delujejo dobro, še bolj pa je bil kritičen do dela kazenskih sodišč, ki jih vidi kot glavno oviro za zavlačevanje in neodločanje v primerih bančne kriminalitete.

Za 5 milijard uspešnih poslovnih praks
Logar je še predstavil primer slabe sodne prakse v primeru Jankovićeve firme Ultra, ki so ga že leta 2009 prijavili tožilstvu, vendar ga je tožilka specializiranega državnega tožilstva Darja Šlibar zavrgla, saj je v odločbi dejala, da je bilo ravnanje banke s podaljševanjem kreditov uspešno in odgovorno. “Torej imamo v Sloveniji za 5 milijard uspešnih poslovnih praks,” se je čudil Logar.

V drugem primeru pa je okrcal sodnico Majo Letonjo, ki je oprostila bančnike v primeru podeljenega večmilijonskega kredita družbi Merkur, ki je bil kljub mnenju bonitetne službe banke, da se finančno stanje družbe slabša, podeljen in nikoli vrnjen. Temeljni argument sodnice Letonje je bil, “da je bil kredit podeljen po običajnem postopku.” Kot zanimivost je Logar izpostavil zavrnitev sodnice za zaslišanje izvedencev bančne in finančne stroke. Sodnica Letonja je namreč ugotovila, da so vse izpovedi prič skladne, kreditni pogoji pa so bili običajni, čeprav zavarovanje ni bilo ustrezno. “Če daješ vse kredite po neobičajnih pogojih, vse postane običajno. Ravno zaradi neobičajnosti smo dokapitalizirali banko 296 milijoni evrov,” je bil oster Logar do slovenskega sodstva, ki je pri sojenju bančnega kriminala popolnoma nesposobno.

M. P.