fbpx

Podlost brez primere: tako Brglez in vladajoča oblast ščitijo kriminal najhujše vrste

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (Foto: STA)

“Kaj lahko naredi sistem, da minimizira pozornost o poročilu glede bančne luknje? Na dnevnem redu ga uvrsti v petek zvečer in skrči čas za predstavitev,” je ogorčen nad predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom zapisal predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu Anže Logar.

Predsednik preiskovalne komisije Logar, ki se že dlje časa ukvarja s poročilom o ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, je na Twitterju ogorčen zapisal, da je predsednik Državnega zbora Milan Brglez uvodno predstavitev poročila o preiskovanju bančne luknje z zahtevanih 60 minut skrajšal na 15 minut, še huje pa je to, da ga je uvrstil na dnevni red v petek zvečer, ko je gledanost parlamentarnega kanala in zainteresiranost javnosti na najnižji možni točki.

Na najnižji možni točki je tudi ukrep Brgleza, ki mu očitno ni v interesu, da bi javnost izvedela ključne ugotovitve o največjem bančnem ropu v zgodovini države, ki je davkoplačevalce stala milijarde evrov. Brglezova nenavadna reakcija je močno ujezila tudi vodjo opozicije Janeza Janšo, ki je njegov manever označil za krožno ščitenje najtežjega kriminala. “Bančna kriminaliteta je dobila novega sponzorja v obliki vlade in stranke SMC,” je zapisal.

Pri preiskovanju bančne luknje naleteli na številne primere onemogočanja
Logarjeva preiskovalna komisija za ugotavljanje odgovornih in vzrokov za nastanek največje bančne luknje in bančne krize v zgodovini Slovenije je pred mesecem dni prešla v sklepno fazo pri enem svojem delu in bi tega morala tudi ustrezno predstaviti na seji Državnega zbora. “Moje delo od začetka avgusta je bilo skoncentrirano na pripravi tega delnega poročila skupaj s strokovno ekipo, tako notranjo – Državnega zbora – kot tudi z zunanjimi strokovnjaki. Sama sestava poročila je razdeljena na dva dela. Splošni del, ki bo tudi javen, opisuje potek dela preiskovalne komisije, vse zaplete, ki so nastali na relaciji preiskovalna komisija – okrožno sodišče v Ljubljani in nekaterimi drugimi deležniki, v zaključku tega splošnega dela pa bodo tudi bistvene ugotovitve skupaj s predlogi sklepov zakonskih sprememb oziroma novel posamezne področne zakonodaje,” je takrat povedal Logar.

Foto: STA

Anže Logar (Foto: STA)

Logarjevo poročilo bo služilo kot naznanitev suma kaznivega dejanja organom pregona
Logar je na zadnji tiskovni konferenci povedal, da so poimensko ugotavljali sume kaznivih dejanj in odkrili številne primere, ki so jih naznanili organom pregona. “Namen priprave tega poročila je, da bi se to poročilo samo po sebi smatralo kot naznanitev suma kaznivega dejanja organom pregona. V delu o Banki Slovenije smo se poimensko opredelili do krivcev za slab nadzor in za nastanek dela bančne luknje,” je dejal Logar in še zaključil, da so že zahtevali tudi gradiva za druge banke, ko pa bo to poročilo sprejeto v DZ, bodo v začetku 2017 začeli z zaslišanji v naslednji fazi.

M. P.