fbpx

Slovenija je ena vodilnih držav na področju robotike, v sodelovanju s Tajvanom bi naredila še večji preboj

Foto: epa

Ali ste vedeli, da je Slovenija ena izmed vodilnih v industriji robotike? Po podatkih Mednarodne zveze za robotiko je število robotov na 10000 delavcev 144, v Ameriki pa le 91. “S tajvansko močjo na področju polprevodnikov bi bili odlični partnerji!” je na svojem Twitter profilu zapisal izvršni direktor Taiwan NextGen Foundation, centra, ki si prizadeva narediti Tajvan bolj trajnosten, raznolik in vključujoč.

Janez Janša je namreč v pogovoru v oddaji indijske nacionalne televizije Doordarshan med drugim povedal, da si Slovenija prizadeva za vzpostavitev oziroma izmenjavo predstavništev s Tajvanom, četudi ne na ravni veleposlaništev. Nekaj nestrinjanja s tem je izrazilo kitajsko zunanje ministrstvo, a je bil premier jasen, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. “Le ponosni nasledniki diktature SD lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki,” je Janša dejal po tem, ko je Milan Brglez s svojimi izjavami spet želel zanetiti prepir.

Preberite tudi: [Javnomnenjska anketa] Daleč najprimernejši kandidat za mandatarja je Janez Janša

Slovenija je v času predsedovanja Svetu EU naredila pomemben preboj tudi na področju digitalizacije in vsekakor s temi preboji nadaljuje. Kot je dejal premier, so za Slovenijo pomembna gospodarska predstavništva, tudi na Tajvanu. Ob zapisu Kuan-Ting Chena, da je Slovenija na področju digitalizacije in robotizacije odlična in bi lahko postali parterji, je sociolog dr. Borut Rončević zapisal, da je četrtina vseh industrijskih robotov v Sloveniji inštalirana v Jugovzhodni Sloveniji. “Spričo demografske krize in pomanjkanja delovne sile postajata robotizacija in digitalizacija še toliko pomembnejši,” je še zapisal.

Veliko članic ima takšna ali drugačna predstavništva v Tajvanu
Premier Janša je v intervjuju za indijsko televizijo še dejal, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali pa če se bodo “svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske”. Kritičen je bil zaradi kitajskega odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva v Tajvanu in tajvanskega v Litvi. Poudaril je, da ima veliko članic EU-ja takšna ali drugačna predstavništva v Tajvanu. Kitajska je po premierjevem mnenju v primeru Litve šla krepko dlje od običajnega protestiranja. “Poskus izolacije majhne države, ki se je pred 30 leti prav tako borila za svojo neodvisnost, je strašljiv,” je dejal.

Sara Kovač