fbpx

[Video] Lucija Šikovec Ušaj v oddaji Kdo vam laže: “Tovarna sovražnega govora je Studio City!”

Kdo vam laže

Napad na svobodo govora oziroma “sovražnega govora” se stopnjuje. Mediji, tako imenovani družbeni aktivisti in celo, vsaj na videz, ugledni pravniki napadajo vse tiste, ki mislimo drugače. V tokratni oddaji Kdo vam laže sta voditelj Boris Tomašič in gostja Lucija Šikovec Ušaj komentirala grob napad na Demokracijo in Nova24TV v levičarski oddaji Studio City na RTV Slovenija. Govorila sta tudi o pozivu Milana Kučana k omejevanju svobode govora, t. i. sovražnemu govoru in parazitu davkoplačevalcev Domnu Saviču.

Odvetnik Rok Čeferin je v oddaji Studio City pri voditelju Marcelu Štefančiču, sicer znanemu levičarskemu aktivistu, na vprašanje, ali ima predsednik vlade Marjan Šarec pravico do svobode govora (s tem je vprašanje med vrsticami namigovalo na to, da je voditelja v resnici zanimalo, če lahko Šarec podjetja v državni lasti pozove k prenehanju oglaševanja v “porednih” medijih), odgovoril sledeče: “Seveda ima pravico do svobode govora. Po mojem mnenju ima politik na tako visoki funkciji dolžnost, da javno zavzame stališče o kateremkoli družbenem problemu.”

Na vprašanje, ali je zlorabil svobodo govora s svojim pozivom državnim podjetjem, je odgovoril: “Jaz pozdravljam njegov nastop in to, da je javno obsodil sovražni govor. Tudi kolegi na podobnih funkcijah bi morali ravnati enako. Ta izjava ima potencialno en negativen učinek – če bodo gospodarstveniki sledili temu pozivu oziroma priporočilu premierja, bodo največjo škodo utrpeli opozicijski mediji, torej tisti, ki v največji meri širijo sovražni govor. To je zelo težko vprašanje, ko sem razmišljal, ali naj 100-odstotno pozdravim ta nastop ali ne, sem imel težave. Ena od slabih strani te izjave je lahko, da bodo mediji, kot sta Demokracija in Nova24TV, ki sta tovarni sovražnega govora /…/”

V resnici je tovarna sovražnega govora prav TV Slovenija!
Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je na vprašanje voditelja Borisa Tomašiča, kako to komentira, odgovorila: “Pravzaprav sem presenečena, tega prej nisem poslušala, saj Studia City ne spremljam. Spravili ste me v nekoliko neugodno situacijo, saj ste izpostavili mojega kolega, trenutno pa sem v tovarni sovražnega govora in se bom obnašala primerno prostoru, v katerem sem. Kolegu bom vrnila žogico in povedala takole: tovarna sovražnega govora je Studio City. Nacionalko poznamo, vemo, da gre za tovarno sovražnega govora in tja je bil povabljen odvetnik, ki bi moral biti na strani demokracije in nekih njenih idealov ter bi moral zagovarjati svobodo. Je civilist in ni kazenski odvetnik, vendar pa izhaja iz družine sovražnega govora, njegov oče – tega ne bom več zamolčala – je v 70. letih preprečil predstavo Marjana Rožanca v Križankah, s tem, ko je pripeljal dva avtobusa pijanih uslužbencev Kmetijske zadruge Grosuplje, ki naj bi se prepoznala v dramski igri, in zato je bila predstava zaustavljena. Takrat je bilo to domoljubno dejanje, predpostavljam, da je Rok Čeferin to verjetno ocenil kot preprečitev gledališča sovražnega govora. Če sva midva zdaj v tovarni sovražnega govora, bi lahko rekla, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Ta izjava kolega me ni prizadela kot državljanko, sem že vsega navajena, pač pa kot njegovo kolegico. Morda se bo dr. Čeferin od tega distanciral, ampak napasti dva medija, ki sta edina opozicijska medija, ki je v opoziciji že od 91. leta naprej, od časov, ko smo mislili, da je konec zmerjanja in floskul o sovražnem govoru, se mi zdi izjemno pritlehno dejanje, nevredno doktorja prava, kjerkoli je že doktoriral, diplomiral vem, da je na ljubljanski Pravni fakulteti. Isto je tudi Nataša Pirc Musar doktor prava, pozdravlja Šarčev poziv, tako da ne vem, kako bi se lahko še bolj zlizali s tlemi in jih poljubljali pred predsednikom vlade. To je nevredno doktorja prava in odvetnika na splošno. Nek pravnik, ki ne dela v advokaturi, bi si to še lahko privoščil, človek je totalitarno zgrajen, a kot odvetnik bi moral biti na strani vseh tistih, ki zagovarjajo svobodo, pa si te izjave po mojem mnenju ne bi smel privoščiti. Tam smo videli dva predstavnika, zanimivo, oče Marcela Štefančiča je bil krščanski demokrat, voditelj je dokazal, ali da ni maral očeta, ali da to ni bil njegov oče, ali pa da se maščuje, in Roka Čeferina, ki mu je oče prepustil že utečeno pisarno in je nasledil protiliberalno nasledstvo, tako da mi je žal, kolega sem bolj cenila.”

Lucija Šikovec Ušaj (Foto: posnetek zaslona)

Primerov sovražnega govora s strani TV Slovenija je nešteto
S strokovnega vidika prava – opletanje s “sovražnim govorom” se, kot sem že uvodoma omenil, vse od izjave Milana Kučana na Ilovi Gori lepi v opoziciji, lepi se v medije, a s pravnega vidika ne Nova24TV ne Demokracija nista v nobenem kazenskem postopku zaradi “sovražnega govora”, nista storili nič konkretnega, je pojasnil voditelj Tomašič. Šikovec Ušajeva je spomnila, da smo že bili priča transparentom z besedilom “Smrt Janšizmu!”, kjer jo je presenetilo, da seje programskega sveta RTV takrat niso prekinili, pozneje pa so bili polni izgovorov. Spomnila je na Iva Godniča, ki je na nacionalni televiziji pozval, naj se nas zmeče v rov sv. Barbare, po drugi strani pa so degradirali novinarja Igorja Pirkoviča po intervjuju z najbolj priljubljenim hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićom Thompsonom; spomnila je še na grozeče izjave Tita Turnška po oddaji Intervju, v kateri je novinar dr. Jože Možina gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana.

“Skratka, nacionalna televizija je televizija, ki dejansko iz dneva v dan producira sovražni govor. Spomnite se Slovenskega mladinskega gledališča, ki so mu v tujini prepovedali predstavo. Kaj vse so naredili, ko so na oder prišli naši ali vaši sovražniki, ko naj bi Jezus posilil neko muslimanko. To je slovenska kultura, ki jo izvažamo, napadi so bili na Poljsko, ko pa je bila predstava prepovedana v Švici, so naši mediji to mirno spregledali. Ne vem, kako se je zgodba zaključila, a sovražni so bili tisti, ki so protestirali proti predstavi, ki je prikazovala Jezusa kot Boga, kot nekoga, v katerega veruje vsa Zahodna Evropa skupaj z nekaterimi ostalimi državami, ki posiljuje muslimanko, kar je zgodovinsko zgrešeno. Spomnimo se Leljaka, gospe Gobec, kaj je takrat naredila, ko je morilca Udbe dobesedno poveličevala, spomnimo se še intervjuja z ruskim teroristom Zaharjem Prilepinom; nacionalna televizija je zadnja institucija, ki lahko sovražni govor pripisuje drugim. Oni so esenca sovražnega govora, oni so vzor za sovražni govor. Glede na to, da so plačani od vseh nas, je višek viškov mazohizma naroda, da nas potem pljuvajo, zmerjajo in deplasirajo,” je med drugim povedala v oddaji Šikovec Ušajeva.

J. Ž.