fbpx

[Video] Vera Mejak in Mitja Štular: pristranskost na RTV Slovenija je očitna!

Oddaja Kdo vam laže (foto: posnetek zaslona)

V tokratni oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič z gostoma Mitjo Štularjem in Vero Mejak govoril o nepravilnostih, ki se dogajajo na RTV Slovenija, o pritiskih na novinarja dr. Jožeta Možino in o ideološko obremenjenem delovanju varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Ob tem sta gosta predstavila gibanje Glasno in pozvala gledalce in poslušalce k pridružitvi.

Pred nekaj dnevi se je namreč ustanovilo gibanje Glasno, povod za ustanovitev tega gibanja pa so bili napadi na Jožeta Možino, poskusi ukinitve njegovih oddaj in generalno vsebine, s katero se ukvarja v teh oddajah, ter zavajanja, laži in pristranskost nacionalnega medija, tistega, ki ga vsi plačujemo in bi moral biti objektiven. V preteklosti smo v oddaji Kdo vam laže prikazali posamezne primere, danes pa se bomo ukvarjali z razlogi za ustanovitev gibanja ter s stanjem duha na nacionalni televiziji, ki je še iz preteklih časov; tokrat sta v oddaji gostovala dva izmed pobudnikov gibanja Glasno, gospa Vera Mejak in gospod Mitja Štular. Novoustanovljeno gibanje Glasno, ki bo skrbelo za objektivno poročanje in za svobodo govora na javni RTV, je primerjalo odziv in ukrepanje varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev ter vodstva RTVS v primeru treh novinarskih prispevkov na RTV Slovenija.

V oddaji obravnavali tri najbolj sporne prispevke na RTV Slovenija
Obravnavani prispevki so vodenje omizja novinarke Špele Kožar v oddaji Panoptikum 28. februarja 2018, komentar novinarja Mateja Šurca v radijski oddaji Labirinti sveta 10. avgusta 2018 in Intervju, ki ga je vodil novinar dr. Jože Možina 22. julija 2018. V gibanju ugotavljajo, da se povsem jasno pokaže, da je ravnanje varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev pri obravnavi primerov izrazito pristransko. V oddaji Panoptikum je bila ena od gostov Svetlana Slapšak.

Slapšakova je v slabi slovenščini izjavila, da so prireditve desnice stalinistične s patriotičnimi pesmimi: “Malo folklore, malo petja in malo govora.” Kar po njeno dokazuje, da desnica sledi folklori stalinizma, ždanovizma in socrealizma. Navedla je, da je tisto, kar ima desnica v glavah in kar ji je najbolj blizu ter kar v različnih naracijah izraža, meša z nacizmom, ki ji je blizu, o čemer naj ne bi bilo nobenega dvoma. Argumentov za te izjave seveda ni podala, voditeljica pa na njene izjave ni reagirala. Tako urednica kulturnega programa kot varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev sta stopili v bran novinarki in nista našli nobenih napak v njenem vodenju oddaje.

V radijski oddaji Labirinti sveta je avtor Matej Šurc podučeval stranke, ki so se takrat še pogajale o sestavi vlade, ali se sploh zavedajo, da bo v primeru, če jim spodleti, v Sloveniji zavladal klerofašizem, povampirjeni homofobi in lažnivi domoljubi pa bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Utemeljitve svojih izjav ni podal, tudi v tem primeru je odgovorni urednik novinarja vzel v bran. Varuhinja pravic poslušalcev in gledalcev pa je celo zapisala, da gre za komentar, kar naj bi ta oddaja bila, zvrst, v kateri si novinar lahko privošči izražanje subjektivnega mnenja. Torej, ko gre za režimu ustrezne novinarje, je izražanje ustreznih stališč – četudi so ta sovražna do večjega dela državljanov – dovoljeno in spada v svobodo govora.

Možina ni bil deležen takšne zaščite
Popolnoma drugače pa je bilo pri Jožetu Možini. Oddajo je obravnavala varuhinja pravic gledalcev prednostno v posebnem poročilu, v vsebinskem smislu večinoma na lastno pobudo, saj pritožniki kritik niso specificirali; ta sicer povsem neobičajna samoiniciativnost varuhinje kaže na njen prav poseben interes pri omenjenem primeru.

Varuhinja se je izognila vsebinski presoji povedanega, kar pomeni, da na vsebinske očitke o resničnosti ali neresničnosti navedb dr. Jožeta Dežmana ni poskušala odgovarjati. Napisala pa je več mnenj glede umeščanja te vsebine v programe in izvedbe. V njih navaja kršitve uredništva in novinarja, oddaja po njenem mnenju ni prispevala k strpnemu družbenemu dialogu, Možina je obravnaval temo, ki deli strokovno javnost in sproža čustvene odzive pri gledalcih. Navaja celo, da pri obravnavi teme o povojnih pobojih ne bi smel uporabiti oblike intervju, ampak kakšno drugo. Meni tudi, da voditelj v odnosu do sogovornika ne sme izkazovati vsebinske naklonjenosti ali pristranskosti. Pri tem konkretno zapiše, da voditelj, dr. Jože Možina ni ravnal tako, a ne navede reference na dele intervjuja, za katere meni, da bi moral voditelj ravnati drugače. Torej, če povzamemo: Jože Možina je tarča napadov z vrha RTVS, čeprav je naredil strokovno oddajo.

Pri drugih dveh pa je dejansko šlo za izražanje subjektivnih mnenj in žalitev velikega dela državljanov z neutemeljeni očitki – medtem ko Jože Dežman ni povedal ničesar, kar bi bilo skregano z zgodovinsko znanostjo, pa sta drugi dve oddaji veliko slovenskih državljanov označili za klerofašiste, staliniste in podobno. Društvo Glasno tako ugotavlja, da je prišlo pri obravnavi vseh treh oddaj do diskriminacije med obravnavo ene in drugih dveh. Takšno ravnanje je nedopustno, sploh na javni televiziji, ki jo neprostovoljno financiramo vsi državljani.

Zgodovinar dr. Jože Dežman in zgodovinar in novinar dr. Jože Možina.

Gibanje vsak dan večje, pridružite se tudi vi!
Gibanju, katerega pobudnica je bila Vera Mejak, se je po pojasnilih Mitje Štularja pridružilo skupno 11 intelektualcev, vabijo pa tudi vse gledalce in poslušalce, ki jim je mar za javni medij, ki ga vsi plačujemo.

To je hitro rastoče gibanje, ki se mu hitro pridružujejo novi člani. Med načeli, ki bi jih javni medij moral spoštovati, so resničnost, nepristranskost, celovitost informacij in obveščenosti, spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva, politična uravnoteženost in svetovnonazorski pluralizem, politična neodvisnost in profesionalnost ustvarjalcev. Stvari so šle popolnoma svojo pot, javna RTV Slovenija pa ne izpolnjuje več svojega namena. Dogajanje glede Intervjuja je bilo le zadnji povod za ustanovitev gibanja, je poudaril Štular.

Vera Mejak pojasnjuje, da je bila ena od pričevalcev. Pogovor z njo je posnel dr. Možina in je bil precej gledan, nanj pa je bilo tudi precej odziva. Po njenih besedah je imela priložnost v tistem pogovoru povedati vse točno in resnično. Bile pa so vmes tudi žalostne stvari glede polpretekle zgodovine, kot na primer to, da je bil po procesu, ki je bil voden iz Beograda, njen oče nedolžen ustreljen. Ni ji vseeno, če po več kot 70 letih želijo zapirati usta tistim, ki odpirajo zastore zgodovine.

S klikom na sliko se lahko pridružite gibanju Glasno. (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji je voditelj Boris Tomašič gosta povprašal še po njunem mnenju o drugih problematičnih dogajanjih glede RTV Slovenija. Tako so govorili o pritiskih, ki se vršijo nad dr. Jožetom Možino po omenjeni oddaji Intervju, o gostovanju Tanje Fajon in Dejana Židana pri voditelju Marcelu Štefančiču, ki jima je dal priložnost za samopromocijo v oddaji Studio City, ki niti ne skriva več svoje odkrite podpore Židanovim Socialnim demokratom. Člani SD imajo v tej oddaji priložnost za povsem nekritično razpravo, oddaja pa očitno služi kot sredstvo za poneumljanje javnosti. Govorili pa so tudi o pritiskih vrhovnega sodnika Đorđevića, ki jih ta izvaja nad Nova24TV, in s kazenskimi ovadbami ustrahuje njeno vodstvo.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje:

J. Ž.