Zakaj je tragedija v ljubljanskih Sneberjah izginila iz medijev

Foto: Jure Zorčič, STA

Nedavne poplave so prizadele tudi vzhodni del Ljubljane, Sneberje, ki pa tokrat niso v radarju medijev, saj se tam poleg tragedije ljudi skriva tragedija velike investicije župana Zorana Jankovića – razmetane cevi kanala C0.

Ljubljano so v petek prizadele obsežne padavine, a težave je povzročila zlasti hitro narasla Sava, ki je bregove prestopila najprej na območju Tacna, nato pa še v Sneberjah. Poplavljala je tudi Gradaščica. Poplavilo je območje Viča, Broda, Vikrč in Tomačevega. Ostali deli so še kar dobro odnesli, in sicer zaradi dobre protipoplavne zaščite, ki se je začela izvajati po poplavah leta 2010.

Sedaj, ko se je voda umaknila, se vidijo posledice z območja v Sneberjah. Kako močno so bile prizadete, pričajo fotografije nekdanjega novinarja Jureta Zorčiča, ki je pred hišami slikal na tone uničenih stvari. medtem pa so v Mestni občini Ljubljana zatrdili, da so Sneberje očistili.

 

Foto: Jure Zorčič

Zakaj si ti ljudje ne zaslužijo pozornosti, pove dejstvo, da je visoka voda tam razgalila tudi del priključnega kanala C0 – velike investicije župana Zorana Jankovića, za katero še vedno vztraja in trdi, da je povsem varna. Tudi direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik je suvereno zatrdil, da povezovalni kanalizacijski kanal C0 med poplavami ni utrpel nobenih poškodb niti na kanalizaciji niti na vodovodnem sistemu, saj je v zgornjem delu od reke Save odmaknjen, v spodnjem delu pa je betoniran prav za preprečitev poškodb ob tovrstnih dogodkih.

A papir očitno prenese vse, ko v naši državi ni medijev in novinarjev, ki bi preverjali izgovorjeno iz ust pripadnikov levice. Nedavno smo poročali ekskluzivno iz Sneberij, da je naraslo vodo povsem razneslo po okolici, o čemer pričajo tudi fotografije. Kako bi celotna situacija izgledala v primeru izvedbe projekta in priključka na kanalizacijski sistem, so nam povedali številni strokovnjaki – za Ljubljančane bi to pomenilo ekološko katastrofo in konec neoporečnosti njihove čiste pitne vode. Arhitekt Andrej Čufer trdi, da “najkasneje v 20 letih, če počasi propadajo tesnila, ki že sedaj puščajo. Ob potresu, poplavi, požaru, eksploziji, terorističnem napadu, vojaškem napadu, pa takoj v nekaj dneh.” Kot pravi, je sedaj pravi čas za direktno implementacijo 70a člen Ustave RS, ki nam zagotavlja pravico do čiste pitne vode.

Andrej Žitnik