Mama umorjenega Jamnika: Od samega začetka sem verjela, da je Novič nedolžen, sin mi je mesec dni pred smrtjo povedal, da mu je Michel Stephan grozil!

Foto: STA

Slovensko sodstvo je doseglo novo dno. Višje sodišče v Ljubljani je v petek, nekaj minut čez poldne, potrdilo obsodilno sodbo zoper dr. Milka Noviča, da je kriv umora nekdanjega direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, čeprav sodba okrajne sodnice Špele Koleta ni slonela na kakršnih kolih trdnih dokazih, temveč zgolj predpostavkah. Tudi višja sodnica Stanka Živič je namreč sledila zgodbi zloglasne tožilke Blanke Žgajnar in ni želela upoštevati na novo ugotovljenih dejstev, na podlagi katerih bi bilo dosje Milka Noviča mogoče povezati s primerom Michel Stephan. Obramba je upravičeno pričakovala oprostilno sodbo, saj so sodišča od samega začetka v primeru Milko Novič kršila vse možne zakone. Nacionalni forenzični laboratorija (NFL) v času preiskave sploh ni bil pristojen, da bi opravljal analizo GRS delcev, ki naj bi bili po besedah sodnice Živičeve zanj najbolj obremenilni.  

Prav tako sodišče ni upoštevalo mnenja nemških izvedencev, ki niso mogli potrditi, da naj bi delci, ki so jih našli na Noviču, ustrezali tudi tulcu s kraja umora. Nemški strokovnjaki so tudi trdili, da bi lahko GRS delci na Noviča prešli s plašča, ki ga je uporabljal na strelišču.
Razočaranje pri Milku Noviču in njegovi družini je seveda veliko, saj so se vsi veselili, da bo senat viškega sodišča uporabil zdravo človeško pamet in da bo Novič za božične praznike že doma. Tako pa je tudi višja sodnica Živičeva potrdila tudi zaporno kazen v višini 25 let.

V petek zjutraj bi morali na sodišču zaslišati tudi očeta pokojnega, Antona Jamnika, a je slednji v tako slabem zdravstvenem stanju, da na obravnavo ni mogel priti. Je pa v njegovem imenu želela govoriti mama Ana Jamnik, ki že od samega začetka ne verjame, da je Novič morilec njenega sina. Povedala pa nam je, da ji je sin zgolj mesec pred smrtjo omenjal Libanonca Michela Stephana. Pravi, da se ga je Janko Jamnik neizmerno bal.

Foto: STA.

Jamnik teden dni pred umorom s starši na morju, a povsem v svojem svetu, ves čas na telefonu
Ana Jamnik je svojega sina živega zadnjič videla teden pred umorom. Takrat je bil pokojni s staršema na morju v Istri. Obnašal se je nenavadno, bil je bled, ni jedel, ves čas je bil na telefonu, ni bil zbran za volanom. Ubili me bodo, je svaril svojo mamo in izrazil željo, kako naj ga pokopljejo, če se mu kaj zgodi. Njen sin je bil prestrog in prepošten, na kemijskem inštitut je želel narediti red in to je šlo marsikomu v nos. V ozadju je bilo nekaj veliko večjega kot Milko Novič, je prepričana.

Ana Jamnik nam je zaupala vse, česar na sodišču ni mogla povedati. (foto: STA).

Država je izgubila velikega znanstvenika, ki je ljubil Slovenijo. Zaprla pa nedolžnega človeka. Toda pri tej krivici ne bo ostalo, trdi mednarodna opazovalka za človekove pravice, Michelle Laura Kling. “Česa takšnega še nisem videla v nobeni drugi državi, Slovence lahko vse skupaj zelo skrbi. Šla bom na vse evropske organizacije, karseda daleč,” je povedala Klingova. Obramba se bo zdaj posvetovala, kako naprej. Najprej sledi pritožba na vrhovno sodišče, a glede na izkušnje s slovenskim sodstvom ne moremo izključiti možnosti, da bi se dosje Milko Novič znašel tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strassbourgu.

Kaj vse nam je še povedala Ana Jamnik, česar na sodišču, ker je senat njeno zaslišanje zavrnil, bomo obširno objavili v nedeljo.

Luka Svetina