Maraton Franja Titovo cesto obudil v življenje

Foto: Printscreen/Youtube

Organizatorji maratona Franja, ki bo v nedeljo med 9. in 17. uro ohromil promet v delu Ljubljane in po celotni trasi, so del Štajerske ceste provokativno in namenoma poimenovali Titova cesta, kar je prepovedalo Ustavno sodišče.

“Na območju Ljubljane bodo od 12. do 17. ure zaprte Tacenska cesta, Obvozna cesta, Dunajska cesta, Baragova ulica, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Titova cesta …,” so organizatorji maratona Franja sporočili vsem uporabnikom cest.

Da je bil maraton prvič organiziran leta 1982 na pobudo Toneta Fornezzija – Tofa in da so se kolesarji takrat vozili po Titovi cesti (to je zdajšnja Dunajska cesta, op. p.), je za nekdanje totalitarne čase razumljivo. Da pa so leta 2016 kljub izrecni prepovedi Ustavnega sodišča organizatorji poimenovali del  Štajerske ceste Titova cesta, pa je norčevanje iz pridobitev demokratične ureditve.

Leta 2009 je mestni svet MOL del Štajerske ceste, na odseku med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto, preimenoval v Titovo cesto, 4. oktobra 2011 pa je Ustavno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je bilo poimenovanje ceste po Titu protiustavno. Tako se zdaj tudi odsek med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto znova imenuje Štajerska cesta.

Ustavno sodišče je jasno povedalo, da takšno novo poimenovanje v današnjem prostoru in času nima več svojega mesta, ker je v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije. To načelo bi se moralo strogo uporabljati za vsakršna poimenovanja trgov in ulic, zato kakršnokoli sklicevanje na zgodovino maratona, ki se imenuje po partizanski bolnišnici Franja, ni dopustno in je strogo prepovedano.

Maraton Franja povrnil Titovo cesto v življenje 1

 

M. P.

 • Poštenje velja

  Kaj napisati.
  PROKLETA DEŽELA HLAPCEV IN ĆEFURJEV

  • Steiermark

   To ni dežela hlapcev ampak dežela v kateri nam še vedno oz. znova vladajo turško komunajzarski hlapci – ćefurćići!

 • resnicaboli

  Še niso dojeli kakšni zločini so se zgodili v njegovem imenu.

  • AlojzZ

   O, so dojeli! Ravno zato pa še vedno govorijo o Titovi!

 • Dušan Ripoten

  Še malo,pa bodo v “beli svinski Ljubljani” cesta največjih kriminalcev bivše Yuge

 • tramal

  Ta zapiti propadli komunist forneci je povsod zraven kjer so njihovi bedaki.Tem ki podpirajo in častijo zločinca tita bi morali v vsaki normalni državi soditi ali pa jih zapreti v umobolnice.

  • Vera

   Kaj pa Svetlana Makarović , ki je nekaj blodla včeraj na RTV SLO ? Zakaj to žensko sploh pustijo zraven, čeprav so delali nekaj , kar je ona napisala ? K sreči je bil kamerman bolj pameten in odmaknil pogled nanjo. Tof in Svetlana sta ista !

   • tarantela

    O, ko bi videla Mišiko, sem skoraj s stola padla!!! Se je pa lepotni kirurg zares “potrudil!”

    • Vera

     ” Mišike ” , kot jo je klical Jaka Šraufciger , pa nisem uspela videti. Se je dala koža še kaj nategniti ? :)

   • tramal

    Se strinjam da sta ista čeprav bi dodal še cmerarja,pahorja in nasploh vse komuniste.Vsi so isto zablojeni.

   • radames

    Sem videl. In pomislil na našega pisatelja Draga Jančarja. Precej manj se pojavlja na TV.

 • AlojzZ

  Zakaj nas Poljska dohiteva in verjetno kje celo prehiteva? Med drugim tudi zato:

  Poljska z zakonom zapovedala popolno odstranitev komunističnih simbolov iz javnosti
  http://nova24tv.si/svet/poljska-z-zakonom-zapovedala-popolno-odstranitev-komunisticnih-simbolov-iz-javnosti/

 • Borut Stari

  Mene čudi, da ti prismojeni ljudje nimajo želje, da se vrnejo tam kjer so na svet prišli. Zaželel bi jim srečno pot.

 • Upam da bo dobro vreme, da bo dober tek.

 • rdeča pesa

  Slučajno poznam družino Penko. Gorazd Penko je bivši kolesar in danes direktor dirke. Cela familija je total komunajzarska.

  • dr Janez Sveti

   To je pa presenečenje!
   Dr Janez Sveti

  • Franc Šink

   A misliš da mi tega ne vemo?

 • totex39

  Naša država s temi komunističnimi simboli vedno bolj globoko tone………

 • Rožle

  Zarad Franje sem učer komi domov prlezu…..!

  • dr Janez Sveti

   A je spet dobila gonorejo?
   Dr Janez Sveti obiskovalec

 • Steiermark

  Rdečim fašistom in jugosrbskim titoistom, ki nam uničujejo, našo domovino, priporočam, da poimenujejo vse glavne ceste in velike trge, v Hitlerjeve, ker je pač Hitler bil njihov kamerad, in so se lizali vseskozi, pa tudi manj zla je zagrešil, kot njegov učenec stalin in tito – dva velika pedofila, posiljevalca, množična morilca , roparja! Človeku se želodec obrača, ob dejstvu, da se moramo, v letu 2016, ko so že zdavnaj bili obsojeni vsi totalitarni zločinski sistemi, med katere spada tudi komunizem – titoizem, ki so poklali, v mirnem času, veliko več ljudi (komunizem je poklal ali kako drugače usmrtil, več kot 200.000.000 ljudi, po svetu in pri nas!) kot vsi ostali – fašisti in nacisti skupaj!

  • radames

   Ljudje v neposredni bližini bolnice Franje so se brž po vojni mnogo bolj bali OZNE, kakor med vojno Gestapa!!!

   • Steiermark

    radames, imaš prav, glede knjige 7000 dni v Sibiriji, ki je najprej izšla na Hrvaškem, kakšni dve leti zatem, pa tudi v Sloveniji, vendar je bila po kratkem času (mislim, da po kakšnem mesecu dni) umaknjena iz prodaje!

 • Rožle

  So pogumni partizani ležal v bolnici Franji med 2. Svetovno vojno in si govorijo junaške zgodbice kako so bili ranjeni in komaj preživeli … ************************************************************************************************************************************** Vsak od pogumnih ranjenih partizanov je povedal svojo zgodbo … le en partizan … bil je ves marogast in podplut po celem telesu, ki se je skrival pod pogradom, ni niti muksnil … Po večkratnem prepričevanju soborcev pa se je le opogumil in začel svojo junaško zgodbo … ************************************************************************************************************************************** Pravi : … izgubil sem se v temnem črnem gozdu in taval cele dneve … brez hrane in vode … končno pridem na jaso in jo želim prečkati … ŠTUKA !!! … jest levo … štuka levo … jest levo … štuka levo … preval na levo … pod kotom …
  levo … 3x me je preletu pa me ni mogu zadet z rafali tko da mu je pol metkov zmankal … ************************************************************************************************************************************** Trenutek tišine … … … in potem vsi v en glas … JA, in kaj je blo pol … !??!? ************************************************************************************************************************************** … pol je pa pristal … pa me je s kurblom pregonu k merjasca, pa to … **************************************************************************************************************************************

  • radames

   Moja tašča je mlademu ranjenemu partizanu iz bolnice Franje rešila življenje, ker so ga hoteli ustreliti, ker je na njenem domačem vrtu v bližini bolnice z veje utrgal jabolko.

 • Viktorh

  Ivo Milovanović:

  “Tudi pozneje je pri meni pridobival, vem, da to sploh ni pomembno, posebno spoštovanje. Recimo, na gostovanju v Argentini, ko je zaradi domobranske zastave med gledalci ob protestih zapustil svoj sedež med domačimi VIP-ovci in se preselil na klop Slovenije in po tekmi zelo ostro obsodil vmešavanje politike v šport in nespoštovanje pravih slovenskih državnih simbolov. Ali pa, znal je zaščititi selektorja, ko je ta potreboval njegovo zaščito.”

  http://www.rtvslo.si/sport/nogomet/ep-v-nogometu-2016/neverjetno-vendar-resnicno/395280

  • Aurelius

   A je ta komentar namenjen ivu Milovanoviću? Do sedaj še nikjer nisem zasledil, da bi tega “ića” vključevali v krčevit boj kaviarkomunajzarjev za ohranitev naropanih privilegijev! Nisem nikakršen sport-fan, a kljub temu vem, da je imel Ivo dobre in strokovno podprte komentarje športnih dogodkov. Ali se je kje morebiti še politično udejstvoval?

   • Viktorh

    Ne razumem, kaj mi hočeš povedati.
    Napisal sem njegov citat, ga pravilno označil in navedel kje se nahaja…
    No, sicer pa je Ivo zelo nagnjen klubom, ki ga financirajo…

  • radames

   “Domobranska” zastava ima same slovenske simbole. Jaz jo imam nalepljeno na steni v svoji sobi.
   Slovenskih simbolov me ni sram. Drugo so pa ruski simboli!!!

 • dr Janez Sveti

  Zakaj je iz Nemške ceste postala Obvozna cesta tudi ne vidim razloga. Nemška cesta se je imenovala, ker so jo zgradili Nemci. Nemška cesta, sedaj Obvozna cesta je bila namreč meja med Veliko Nemčijo in Veliko Italijo.Namesto, da iz tega naredimo turistično znamenitost (obstajajo tudi še bunkerji pri železniškem mostu čez Savo), mi preimenujemo v neko ime, ki nima nobene zveze z ničemer, saj še obvozna cesta ni.
  Dr Janez Sveti genij

   • dr Janez Sveti

    Hvala.
    Vedno smo jo imenovali samo Nemška cesta.
    Dr Janez Sveti

    • V našem koncu bunkerji izginjajo, nekaj uredi zob časa, ostalo gradbinci takšni in drugačni, v Franciji na Atlantski obali bunkerji stojijo, pa če si že blizu, ga greš pogledat, to so večji kot so v večini ti pri nas na podeželju, potem pa greš še na pivo za 5+ evrov

    • von Rhein

     In jo tudi bomo!!!

   • Franc Šink

    To je bila meja med fašizmom in nacizmom.

  • Anton

   jaz tudi ne vidim smisla zakaj se je v Velenju kip od Josipa Broza Tita, tujec bi logično pomislu , da se je ta diktator rodil v tem mestecu

   • dr Janez Sveti

    Bilo kuda Tito svuda.
    Dr Janez Sveti

    • Jovo Jamnica

     Vabim te v Maribor. Se bova na skrajnem sverovzhodu mesta vključila v promet in zapeljala po Partizanski cesti, zavila ob robu centra mesta na Titovo in prečila Dravo po Titovem mostu. Nadaljevala po Titovi cesti do križišča s Cesto proletarskih brigad, pozneje zavila na Kardeljevo cesto in se na koncu po Lackovi cesti znašla skrajno jugozahodno na križišču s Pohorsko ulico, edino, ki bo na koncu poskrbela za oddih…

     • dr Janez Sveti

      Nemško mesto z največ partizanske zgodovine.
      Dr Janez Sveti

     • Jovo Jamnica

      …bil je nemško mesto samo štiri leta od 800.

     • dr Janez Sveti

      Dobro,potem pa Rimsko.
      Dr Janez Sveti Ave Viktoria

     • Jovo Jamnica

      Nope. Pod garancijo ga Cele šiša. Marproka za časa Rima ni bilo. :)

     • dr Janez Sveti

      A so ga Uskoki naredili?
      Dr Janez Sveti Vojvoda

     • Jovo Jamnica

      Uskoki so ga “branili”! Tisti naši predniki, ki so takrat veljali za premožne in vplivne, so Uskokom plačali in “dali” tudi našo zemljo v dar (vas Skoke pri Mariboru). Seveda je bilo zaradi tega med domorodci malo koristi. Zgodilo se je, da jih je ta jalova radodarnost na njihov račun, celo revoltirala. Tako so se svoj čas podali v boj za staro pravdo. Končali so klavrno. Uskokov seveda to ni ganilo. Preživeli so tudi zato, ker so s “Turki” znali komunicirati.

     • radames

      Malo pred razsulom Juge sem šel peš po titovem mostu proti centru mesta. Na desni strani (torej na levem bregu Drave) je bila malo nižje od mostu neka kar velika hiša, katere fasada je bila vsa naluknjana od strelov in šplitarjev. Še toliko let po koncu 2. vojne!! Nisem Mariborčan in zdaj ne vem, kako je s tisto hišo. Zdi se mi, da so jo po osamosvojitvi popravili.

     • Jovo Jamnica

      Teh znakov špliterov je najti kar precej. Sploh v Melju. Veliko hiš ima še fasade iz časov WWII. Na Maribor so odvrgli zavezniki 12.500 ton bomb.

  • radames

   Pa skoraj do konca vojne so bili komunisti zlo dobri nemški prijatelji. Vsaj tej cesti bi pustili ime po prijateljih.

 • Kučko pod pručko

  Samo da se vidi rdeča zvezda, pa sta opankarski župan Džanković in njegov murgelski stric Mil Kuč Un srečna!!!

  • karpelec

   Rdeča zvezda nekaterim usrečuje duha in telo, zato morajo osrečit vsak organ posebej, da lahko gredo olajšani v nov podvig.

 • rubec

  Ko je nedavno tega moja udomačena škarpena čez steklo akvarija na TV zagledala Tofa sem jo moral en teden vozit k psihologu. Šele on jo je prepričal da je edinka in da nikoli ni imela nobenega brata.

  • karpelec

   Verjetno se je zagledala v njegove noge in se je preveč ustrašla.

  • xtc

   In to kar na povodcu po pločniku;a je kaj lajala?

  • tzt

   A so škarpene tudi socialno čuteča bitja?

 • karpelec

  Svizovci zastonj protestirajo za višje plače, ko pa je razultat njihovega dela učenac s poškodbo možganov.Tako delo se nikjer po svetu ne nagrajuje.Demenca nastopa vedno bolj v rosnih letih.

 • Kučko pod pručko

  Hrvati so v pojmovanju in ovrednotenju enega največjih zločincev dvajsetega stoletja daleč pred nami …

  http://shrani.si/f/2W/5I/GTan1Q5/marsal432510s1.jpg
  http://shrani.si/f/2/MR/3SOA9zXX/imagescms-image-00001436.jpg
  http://shrani.si/f/32/hn/2bWrRCCk/titozlicinec.jpg

 • dr Janez Sveti

  Prepričan sem, da je “Titova cesta” , namerna provokacija!
  Dr Janez Sveti

 • MižekFiga

  Naj se javi, kdor je kadarkoli, kjerkoli, na kateremkoli mestu videl Tita na biciklu! Tof ni Tito, pravtako ne Janković ali Kučanić, da bo NE pomote!

 • Rožle

  Titov rek:… Učiti se, učiti se i još učiti se…..i na kraju popušiti…

  • Vera

   Zato pa so danes sami : mag.prof. dr. itd. , ki pa imajo prazne glave in polne denarnice in TRR .

 • MižekFiga

  Vso komunistično bando na bicikle, prosim. Tofa pa na čelo !!!

  • Vera

   Tof še v življenju ni nič pametnega naredil, pa tudi ta maraton je nepotreben , kot je bila njegova oddaja na valu 202 pred leti , kjer se je iz desnice samo norčeval .Enako je bilo s tednikom ” Nedeljski ” , ki smo ga prav zaradi Tofa odpovedali . Zadnje čase me motijo reklame, kjer spet ” Tof ” laže ljudem o nekih mažah , da pomagajo pri bolečinah v sklepih itd.
   Kdor je spet preimenoval za en dan ulico ali cesto , ga je treba zapreti in še veliko kazen mu nabiti povrh !

   • Anton

    Ja in to od krem nabija celo na radiu ognjišče

    • Vera

     So se prodali za ” centiča dva ” ?

    • airways

     :O

  • sodnikisozločinci

   Maslešo pa za sodnika, da bodo sigurno vsi zadeti direkt v čelo.

 • garfi

  rdeča in multikulti apokalipsa

 • karpelec

  Morali bomo reklamirat kontracepcijo, ker je neučinkovita pri borcih in malikovalcih.

  • sodnikisozločinci

   Pri njih gre itak za vegetativno razmnoževanje, več kot jih je, bolj narod vegetira.

 • Janez

  Ah !!
  Naj že nehajo z imeni tistih bednih dogodkov med nemško okupacijo!!

  ovešat take športne prireditve ?
  Ta bolnica Franja je ena redkih malo bolj pozitivnih stvari !!
  Kaj ko bi ga preimenovali v
  … “maraton v spomin na žrtve VOSOVCEV” ? Bolj pošteno bi bilo !! L.r. JANEZ KOMENDA

  • radames

   Cerkljansko kar dobro poznam. Od tam je doma moja žena. Zraven bolnice Franje.
   Na nasprotni strani doline je hrib Škofje. Kakor so pravili, so Nemci nekoč z letalom stresali bombe v grapo Pasice (bolnica). Če se povzpneš na Škofje, lahko v neki točki prideš na tako pozicijo, da natačno vidiš v Pasice. Če bi na tej točki postavili top, bi z njim lahko brez problemov streljali natančno v Pasice. Nemci pa so se matrali z avionom… Takrat je bilo metanje bomb dokaj netočno. Spominjam se Borovnice desetletje po vojni, ko je bilo kilometer stran od železniškega viadukta (v smeri proti Bregu ali Dolu), ki so ga leta 1944 bombardirali zavezniki, vse polno bombnih jam zaradi netočnih zadetkov.

   • Janez

    Težko komentiram !!
    Tja v Franjo nas je enkrat v 1960. letih vlekel moj oče !!
    Ki je bil partizanski bolničar ampak ne v Franji !!
    pač pa v enotah !!
    Rešil je življenja več KP pomembnežev Vipotnika, Rudolfa itd. Ki jih je ranjene zvlekel !!
    Meni kot otroku je bilo srečevanje !!
    Z ex “partizani” – zoprno !!
    Zdeli so se mi ?
    Nasilniški, znervirani, malo nori, zmešani itd. : sama “KP politika” jih je bila
    … eni so bili “kavbojsko-neresni “,
    ..drugi brutalni nasilneži, ki bi vsakogar “fentali” – da bi le sami – preživeli ! Itd.

    SKRATKA : PREDLAGAM RESNO STROKOVNO ” REVIZIJO” T. I. PARTIZANŠČINE !!

    Potvorb, preobračanj dogodkov, naknadne “zrežiranosti” dogajanj – je bilo velikp !! L.r. JANEZ KOMENDA

 • if

  Tisti, ki podpirajo take vsebine dokazujejo, da še naprej uporabljajo zastareli in za demokracijo nevaren Soft-ware.
  Vse kaže, da jim ga bo v demokratično stanje ponastavila zelo huda družbena kriza v katero drvi Slovenija.

 • Anton

  Zakaj ni toče…

  • airways

   Zato, ker Anton to hoče… :D Zakaj želeti slabo? Lustracija je vsekakor nujna! Taki dogodki so dokaz za to!

  • sodnikisozločinci

   Zakaj bi luknjo v luknjo delala?

 • xtc

  In potem se kdo še sprašuje zakaj iz Slovenije ni nič:

 • VERZIFIKATOR

  Franjo Vojc – Vidovec

  FRANJA

  Po deželi vsej odzvanja,
  zdaj junakinjo slavijo,
  teden ves ji posvetijo,
  vsevprek slišati je: Franja.

  Da herojinja bila je,
  najbrž rekli bi v anketi,
  a v resnici strogo vzeti
  negovalka rekli raje.

  Medicinka preživela,
  njeno glavo so hoteli,
  njeni bi ji jo odvzeli,
  ker ni vselej z njimi pela.

  Ker razmišljala humano,
  negovala in zdravíla,
  ker zlomila ni je sila,
  so zadali Franji rano.

  Je resnico dokazala,
  vseh obtožb se ubranila,
  sreča, da se ni zlomila,
  komaj se je izmazála,

  Dolgo le na stranskem tiru
  so soborci jo držali,
  daleč tja na jug poslali,
  tam je delovala v miru.

  Niso nikdar ji priznali,
  kar si res je zaslužila,
  le ime je posodila,
  gruči so barak ga dali.

  Franje niso počastili
  ne za mrtva ne za živa,
  neobsojena, a kriva,
  takih niso nagradili.

  Ko pa družba pade v krizo,
  ko vrednot je tu razkroj,
  samodržcev stari stroj
  jo izrabi za devizo.

  Zbôlel mrtvi je diktator,
  levo šlo je pljučno krilo,
  da morda bi se rešilo,
  je potreben respirator.

  Spomnijo se negovalke,
  ta je kot nalašč, prikladna,
  kakor deklica paradna,
  rabijo jo zdaj, pijavke.

  Po deželi vsej odzvanja,
  po diktatorjevi cesti,
  odpomore slabi vesti
  da naj bolničarka Franja.

  • radames

   dr. Franja Bojc- Bidovec je med vojno v neposredni bližini bolnice Franje na svet spravljala mojo bodo ženo. Kasneje je specializirala ginekologijo.
   Eni pišete pravljice in izmišljotine in zaradi tega ste natačno taki, kot tisti, ki zagovarjajo komuniste, partizane in vse narodno-herojske morilce.
   Če ne bomo POŠTENI, bo tudi nam propadla prihodnja država Republika Slovenija (2. Republika), ko jo bomo končno osvobodili.
   Tako nam Bog pomagaj!

   • VERZIFIKATOR

    http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/manj-znano-iz-zgodbe-o-franji.html

    Viktor in Franja v nemilosti

    Širši javnosti ni znano, da sta bila oba zdravnika julija 1944 aretirana in podvržena naporni preiskavi. Viktorja so zaprli, bil je »v šotoru pod stražo«, Franja pa je bila »internirana« v korpusni ambulanti, kjer je ob preiskavi lahko delala. V tem postopku jima je slabo kazalo in bogve, kako bi se vse skupaj končalo, če se zanju ne bi zavzeli nekateri njuni ugledni kolegi; med njimi je bila najbrž odločilna beseda, ki jo
    zastavil dr. Bogdan Brecelj. Izpuščena sta bila šele septembra, ko sta se lahko
    vrnila vsak na svojo dolžnost. Franja se je vrnila v svojo bolnico, Viktorja pa
    so poslali urejat partizansko zdravstvo na desnem bregu Soče, ki so ga
    nameravali osvoboditi in zediniti v povojno Slovenijo. Krivo obtožbo sta
    zagrešila predvsem dva, oba politkomisarja. Prvi je bil Alojz Herman Dušan,
    komisar bolnice in primer človeka, ki ga najdemo v vseh krajih in časih – je
    len in nesposoben, svojo nezmožnost pa kompenizira tako, da spletkari proti
    sodelavcem. Drugi je bil Branko Karapandja Matjažek, po rodu hrvaški Srb (iz
    Gorenje Dubrave pri Ogulinu), takrat namestnik politkomisarja XXXI. divizije; v
    bolnico je prišel kot ranjenec, potem pa ves čas negodoval, češ da ni bil
    primerno oskrbljen in da se mu tudi sicer ni posvečalo njegovemu položaju
    primerne pozornosti. Proces je v celoti dokumentiran in strokovno povzet v
    arhivskem zborniku Partizanski zdravniki in pravniki med stroko in politiko
    (1996).
    Franja je svoje doživetje krivih obtožb opisala v knjigi. Zagrešila naj bi dve
    vojaški kaznivi dejanji: »razkrajanje notranje povezanosti in borbenega
    razpoloženja med partizani« ter »omalovaževanje zastave zavezniške države«. In
    dva disciplinska prestopka: »nemarno in netočno izvrševanje dolžnosti« ter
    »nezadosten nadzor in skrb za zaupane ranjene tovariše«. Tako v pravnem jeziku.
    V politkomisarskem pa je šlo v teh rečeh za strokovne napake, sabotažo,
    politične nepravilnosti in karakterne slabosti. Njen tedanji zagovor je
    dokumentiran v zapisnikih zaslišanj, globlje pa je vso zadevo tudi sama
    razumela šele pozneje, ko je pisala knjigo.

    • radames

     Da, to vem. To mi je pravila žena. Podobne torture je v partizanih doživljal še marsikdo. Marsikdo pa sploh ni mogel več doživljati. Ker so ga preprosto ubili.

 • Eni kolesarijo, drugi pa se živcirajo zaradi ‘Titove ceste’, ki ne obstaja.

  Eno je dobro za telo in duha, drugo pa …

  • dr Janez Sveti

   Kaj pa jeza, kako nam je slabo,pa komunisti, delomrzneži, lopovi in goljufi?
   Tia pa telo…
   Dr Janez Sveti rekreacija sovraštva in srda

   • ..saj veš Sveti, jeza slabo vpliva na zdravje.

    • dr Janez Sveti

     Pomirjevala so uradna droga. Daš narodu antidepresive in se jim jeha za državo.
     Dr Janez Sveti farma cevti

  • garfi

   …..za na kruh namazat

   • tarantela

    Garfi, tokrat si pa zares lep!!!

    • garfi

     hvala, tudi kremplje sem si že nabrusil

     • Jovo Jamnica

      Bilo je nekoč v pokritem kopališču Pristan, v Mariboru. Naneslo je, da sta tamkaj čofotala tudi Mujo in Haso. Mujo se odloči, da preskusi skakalnico. Postavi se na skrajni konec skakalne deske, se izprsi in izdavi:
      Mujo: “Hasooo, bolane, kako izgledam?”
      Haso: “Kao orao, bolane!”
      Mujo: “Što?? Zbog stasa?”
      Haso: “Ma nee!… Zbog noktiju!”

  • moon

   Jst se ne živciram zaradi Tita in njegovih cest, na živce mi pa grejo ljubitelji raznoraznih klavcev (Tita, Stalina,Hitlerja..).
   A ni hudo to, da se čisto vsaku j….o zadevo v tej državi okrasi s Titom in/ali zvezdo? Po tvoje je to normalno, zahtevati neideologizacijo pa so desničarske picajzlarije..

  • radames

   Takale množičnost na neki “dirki” je morda dobra za telo, za duha pa sploh ne. Če hočeš na biciklu uživati naravo, moraš biti sam ali pa z najbližjimi.

   • tem ki trenirajo in se pripavljajo je to pika na i
    Eni bi bili zelo razočarani če bi danes ta maraton odpadel.

    Kolesarim, ne tekmujem, sam, z družbo, včasih asfalt včasih naraca

    • radames

     Množičnost, hvala lepa.
     Zato sem šel na Triglav najraje pozimi. Z nekaj prijatelji. In po skritih kotičkih Julijcev in Kamniških, ki smo jih včasih poznali le alpinisti.

     • Nismo vsi enaki, in dobro da nismo
      ; )

      Jaz sem bolj na hribih kot na gorah, v glavnem.

     • Jovo Jamnica

      …jaz pa pred mojim Dell IPS… :)

     • ..nič ne greš v KGB?

     • Jovo Jamnica

      Ma, ne več… Preselil sem se na kmete, 20 km iz Maribora.

     • To je dobro. Jaz rabim 5min in sem v gozdu. Tud jaz že nisem bil dolgo časa tam.
      Se spomniš Manca iz KGB? Čupavi del KGB ‘pohištva’.
      Model zdaj fura turizem v Kambodži. Dobro je porihtal.
      ..enkrat bo treba na obisk !

     • Jovo Jamnica

      Sevea se ga spomnim. Je pa nekaj let nazaj, kar sem z njim govoro. Takrat je bil kosmat in z čupo, pa malo bol zmučkan…Pojma nimam, če še živi. Sem pa bil dostkrat na Bob Rock in “Floydih”. Enkrat sn Sašota (basista) fprašo, zakaj te nea Zeppelinof pičijo… pa me je pošlato za čelo… ROFL

     • Jovo Jamnica

      Svetovno! Me veseli. Mushroom Point je tipično za njega. ;) Nore gobe pa tako… hahahahaaaaaa

     • Kai češ lepšega?
      ; )

      Tajska mi je všeč, Kambodža je cenejša..

     • Jovo Jamnica

      Hah, sn takoj ženi pokazal, kje je Manc. Potem me je vprašala, koliko stane pot do tja za dva. No, če bi imel plačo iz domovine, 10 kilometrov severneje od trenutnega domovanja, potem, potem bi si to lahko privoščila. Škoda ej

     • jaz & frendica sma šla januar februar na Tajsko, letalo Benetke Doha Bankok, potem na Koh Phangan, od tam drugo polovico pa na Krabi, potuješ v svoji režiji, je ceneje, najameš skuter za 150 bahtov za 24ur, pivo stane 120 bahtov, palačinke z sadjem po izbiri in preliv pa 20 bahtov (50 naših centov), bungalov na Krabiju sma plačala 6eur na noč oba, torej 3eur na osebo.
      Največji stošek ti je letalski prevoz dol, in pa začetniška naivnost ko še ne poznaš ‘scene’ in malih trikov zna včasih tud bit draga
      ; )

     • Jovo Jamnica

      Letalo, ja, saj drugo me ne skrbi. Sem pogledo cene. Če bi dol prišo, bi itak ovega na poisko… :)

      http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200318/klub6_display.jpg

     • hehehe

 • MEFISTO

  Jaz pa razumem rdeče brate, da častijo tovariša Tita,ki jih je naučil krasti,

  Le za krajo jim je pustil bolj malo premoženja.

  Niti za vse rdečkarje ne bo dovolj.

 • karlina

  Se prav nič ne čudim več, letos se je jugonostalgikom in titoljubom enostavno zmešalo do konca, to ni več normalno, ze to, da so nekateri slavili “dan mladosti”, je obsojanja vredno in to letos, ko praznujemo, 25. letnico osamosvojitve, ne pa osvoboditve iz pod jugonostalgikov, za bruhat res.

 • Antonius

  Če bi fantazijsko pravljico o bolnici ‘franji napisal John Reuel Tolkien, bi bila zagotovo vsaj toliko blizu resnici, kot je njegov fantazijski roman, Gospodar prstanov.
  Bolnica ‘franja je primerljiva resnicam o eNOBe. Zmagoviti revolucionarji so si izmislili, kar jim je za potrebe po vojnega prepričevanja padlo na pamet.
  Čudno, da nikomur pol izobraženih revolucionarjev ni padla na pamet ideja, da bi tiste barake z otroškimi posteljami v njej, poimenovali kar Klinični center sestre Franje.
  Edina resnica povezana z zlagano Franjo je kolesarski maraton.

  • Jovo Jamnica
   • Antonius

    Hvala za trud.
    Če vas ponujeno prepriča, sodite med naivne.
    Vsaj ime tistega Nemca, bi si lahko pisci teksta izmislili, da bi bili bolj prepričljivi.

    • Jovo Jamnica

     Nisem naiven. Sem Štajerc in spoštujem borce rodoljube.

     • Antonius

      Biti Štajerec ni cepivo proti naivnosti.
      Pozorno preberite verze VERZIFIKATORJA. Njemu vedenja o bolnici ‘franji niso prinesle partizanske muhe štiriletnice.
      Lahko vam zaupam, da je VERZIFIKATOR zelo učen in znanstveno raziskovalno naučen gospod. Njegovi verzi so za manj upoznane zelo poučna vsebina.

     • Jovo Jamnica

      Napiše naj še kakšen verz o Bojanu ILICHU, pa bodem z veseljem prebral.

    • radames

     Nam, antikomunistom, komunisti očitajo spreminjanje zgodovine. To seveda ni res. Mi samo odkrivamo in javno objavljamo tisto, kar je bilo namenoma od komunistov zamolčano.
     Čeprav smo antikomunisti, ne bomo dovolili spreminjana zgodovine. Jaz že skoraj pol stoletja dobro poznam Podnjivč, Pasice in vso tisto okolico. Z ljudmi, domačini vred. Tam je bolnica bila. Da pa nekdo, ki nikoli ni bil tam ali pa je bil tam enkrat, dvakrat in krajev sploh ne pozna, še manj pa ljudi, ki tam živijo in so živeli, trdi, kar je v opreki z zgodovino, je pa preveč! V imenu POŠTENOSTI, ti oporekam!

  • radames

   V imenu zgodovinske resnice: neposredno okolico bolnice Franje dobro poznam. Ravno tako grapo Pasice. Ženina mama in vsi njeni sorodniki, ki so živeli v neposredni bližini bolnice, so med vojno vsi delali za bolnico. Samo toliko.

 • Janez

  Ja, ja !!

  Leta 1977 je bil ex KP, ZK J. BROZ – 85 letni “mladenič” – smo se hecali !!
  Sesuva !!
  Sesuva – se jim !!
  Ex KP, ZK- JEM – POTVORJENA, LAŽNA PODOBA – NJIH PRET, španskiEKLOSTI !!
  Gospod !
  Gospod Verzifikator ima prav !! Utišani so bili – vsi: ga. Bojc-Franj

  • Janez

   Prehitro se mi je na dotik tablici – zaključil zapis ! L.r. JANEZ KOMENDA

   VELIKO LJUDI V OKUPACIJO VPLETENIH LJUDI – JE BILO – U T I Š A N I H !!

   Gospod Verzifikkator ima – na žalost – prav !!

   UTIŠANI SO BILI : ŠPANSKI BORCI, PRVOBORCI, NEZADOVOLJNI-KRITIČNI BORCI, !!
   UTIŠANI SO BILI : EX VOSOVCI, EX KNOJEVCI, EX OZNOVCI !!
   UTIŠANI SO BILI : CELO – VEČINA T.I. PREŽIVELIH “HEROJEV”
   UTIŠANI SO : ZAPOSLENI V DRŽAVNEM IN JAVNEM SEKTORJU – NASPROTNIKI EX KP, ZK !! Itd.
   Itd.
   LE !!
   .. OD VODSTVENIH KP, ZK OBLASTNIKOV IZBRANI (kot npr. “lojalni Kučan, dr. Turk, dr. Ribičič..”.)

   1. SO SMELI VSTOPITI, SO BILI “PRIPUŠČENI” V KROG “PRAVIH KP, ZK OBLASTNIKOV” !!
   ZELO “NESODNO KRVAVIH” KP, ZK I. MAČKA, E. KARDELJA, M. RIBIČIČA, V. AVBLJA ..” !!

   2. SAMO OD ” KP, ZK KRVAVEGA VODSTVA ” IZBRANI SO SMELI JAVNO BITI AKTIVNI !!
   VODITI KAKE KRAJEVNE IN OBČINSKE ORGANE, ORGANIZACIJE … ?!

   3. ŠE POSEBEJ IZBRANI KOT G. TONE FORNEZZI – TOF – PA SO SE LAHKO, “JIM JE BILO DOVOLJENO”
   SE KAJ POŠALITI – A NE ” PERHUDO” – NA RAČUN ” AKTUALNIH KP ZK OBLASTNIKOV”

   Ah ja ?
   Kako ugotoviš, kdo je bil navidezen demokrat, v resnici pa morda celo “kp, zk tajna državna varnost”

   4. Enostavno : med konfliktom z JLA sicer ZK človek
   4.1 je bil doma, čeprav ” goden za TO”,
   4.2 v TO – je prišel z “zamikom in s specialnimi TO zunanjimi nalogami”
   4.3 no – ne vsi : en del pa zagotovo. Še zlasti “osebni prijatelji ex zk vodilnih” itd. Verjetno ?

   A?
   Dejstva – so za ex KP, ZK – JE – NEUGODNA, ZELO NEUGODNA !!
   Vedno težje jih prikrivajo.
   “Grobovi tulijo” je rekel O. Župančič – nezadovoljni pa ?? Tudi – vedno manj molčimo !!L.rJANEZ KOMENDA

 • Andrej

  “Norčevanje iz pridobitev demokratične ureditve” :-) :-) Pa sem se že spraševal, kako bi se v današnjem diskurzu reklo “iz tekovina naše revolucije”.

 • RusijainIzraelvsrcuJJheroj

  jaooo kako lahk poimenujemo ulico po diktatorju??? a se vam še kar toži po par ne par, bonih za gorivo in praška iz italije?? pa dejte lewaška sodrga spokite čimprej…

  • Ni Titove ceste v Ljubljani. Ne obstaja.

   • dr Janez Sveti

    Pusti ga, naj uživa.
    Dr Janez Sveti zaplotani

   • Peter

    Na območju Ljubljane bodo od 12. do 17. ure zaprte Tacenska cesta, Obvozna cesta, Dunajska cesta, Baragova ulica, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Titova cesta, Rondo Žale…

    Ne obstaja? Provokacija torej?

    • Ne obstaja. To bi pa že lahko vedel Pero..

     • Peter

      Seveda ne obstaja. In ker točno vemo, na čigavi oz kateri strani so organizatorji, je povsem jasno, da gre za provokacijo in delitev naroda. Spet.

     • …Eh,
      no ja, samo za vas, ker ste si sami tako naredili, plus ta medij vam pridno pomaga,
      nihče drug se ne razburja in obremenjuje s to napako.

      Najboljše da izbrskate info. kdo je oseba ki je sestavila ta .pdf o zapori cest ter se začnete zbirat s plakati pred sodiščem hkrati pa ga še obtožite veleizdaje in ga tudi na Evropskem sodišču tožite !!

      (#smeh)

   • RusijainIzraelvsrcuJJheroj

    ni je je pa bla….še kej????

    • Jovo Jamnica

     Kar je logično. Ni pa logično, da je sredi Lublane spomenik Napoleonu…

 • dr Janez Sveti

  Še dobro, da imamo Janševo ulico! Pa Jelinčičevo tudi!
  Dr Janez Sveti Čmrlj

  • RusijainIzraelvsrcuJJheroj

   dobr zate da si nor to saj ne boli….ybg sreča u nesreči

   • dr Janez Sveti

    Seveda, saj sem genij in me je teko razumet. Rad bi pa slišal tvojo utemeljitev za mojo norost. A lahko, ali si to napisal samo zato, ker ti ni nič pametnega razen zidaka padlo v glavo?
    Dr Janez Sveti genij in bogataš

    • RusijainIzraelvsrcuJJheroj

     vsak tvoj post je utemeljitev mojih tez….

     • Jojo

      Trosis slabe argumente oz. to le niso ampak so mlatenje slame v tri krasne brez utemeljenih razlogov…
      In kdo je tukaj nor?

     • dr Janez Sveti

      Katerih tez?
      Dr Janez Sveti Tezist

     • Rožle

      FriTEZA…

    • indijanka

     Nasmejal si me.

   • še en “modrec” ki drugim očita da so nori?
    https://urbanizem.ljubljana.si/projekti/Ulice/UlicePDF/0610110366.pdf

 • Darth Vader

  tko kot pravi naslov tistega filma….”maratonci tečejo poslednji krog”…..tako tečejo tudi komjunare poslednji krog v Sloveniji, saj te na hrvaško ozemlje sploh ne spustijo, če imaš kot jugonostalgik jugoslovansko zastavo v avtu (resnična zgodba, ki se je zgodila v zadnjem mesecu), prav tako so se pri praznovanjih nekih kvazi partizanskih zadev na gorenjskem skoraj stepli naključni mimoidoči z nekimi duševnimi bolniki starejših let, ki so skakali naokoli s partizanskimi čepicami…..prebujanje slovencev je v polnem teku

  • Jovo Jamnica

   Ah, lari fari. V Mariboru se naša maskota Furgula, sprehaja po mestu, kdaj si ga bodi, z beretko, na njej pa rdeča zvezda. Nihče ga ne nadleguje zaradi tega.

 • domovina mili dom

  V Murglstanu bi lahko bila smrtna kazen za vzpodbujanje in nošenje komunističnih simbolov. Pa bi ti rdeči vsiljivci vseeno paradirali po ulicah. Dokler jih narod ne nažene v mišje luknje ne bo nič.

 • Beli Sneg

  Sramota da zapirajo edino regionalno cesto LJ-Litja. In to kar cel popoldan do devetih zvečer??!!! Včeraj sem moral skozi Domžale na Ihan in nazaj na zasavsko. Kaj je ta tekma vredna, da matretirajo folk vse od Domžal, pol Notranjske in Gorenjske. Razumel bi, da so prekinitve za kakšno uro, ne pa celo popoldne. Pa v BTC-ju zapirajo, kako jim trgovci to dovolijo? Saj gre vendar za zaslužek. Marsikdo prav zaradi tega ne gre v trgovine.

 • tzt

  Zadnji vzdihljaji komunistov in njihovih oprod je tu. Propada vse, denarja ni več in tudi na Topčiderju ga je zmanjkalo. Imperij laži in zablod počasi in sigurno bankrotira! Če smo zamudili lustracijo ’91, jo bo treba uzakoniti takoj po ponovni oblasti zavednih Slovencev. Mene sicer ne bo zraven, ker sem več ali manj na drugem kontinentu. Red je nujen v gospodarstvu kjer je zacementirana LDS ali Zares -> Golobič je zastrašujoče. Vse od odmika realne vrednosti je provizija! Izvajalci: Kešeljević, Kač, … Zdi se, da je sociala, kjer je edini kriterij samo še keš v žep, treba prevetriti vse transferje in vse čefurje & migrante prisesane z bakicami vred poslati tja od koder so se privlekli skupaj s Titovo cesto vred minorni problem.

  Še dve besedi o Franji. Švedov na tem maratonu skoraj ni. Mogoče je Penku Tof podtaknil tole Titovo. Naj se zamisli, ko jim/mu bodo v drugo in dokončno ukinili legendarno Dolsko rundo. Pa ni njegova ideja in izvedba!

 • radames

  Tega cirkusa je dovolj! Morali se bomo zbrat – tako kot v primeru harača za RTV – in protestirati zaradi zaprtja cest za ta “maraton”. Nekoč sem živel ob trasi tega čudnega maratona. Imel pa sem tako službo, da sem marsikdaj delal ob nedeljah. In moral sem z avtom – kljub zaprti cesti – en kilometer voziti v nasprotno smer , kakor so vozili kolesarji. Po 1km sem se lahko izognil glavni cesti in po stranskih cestah prišel v Ljubljano.
  Nehajte zaradi vaših “športnih” izživljanj motiti ljudi pri opravkih. Dejte cete zapirat na Luni, v Sloveniji pa pusttite ceste za vsakodnevna opravila ljudem, ki jim taka športna izživljanja dol visijo.

  PS
  Zelo rad kolesarim. Na dolge proge. Na maraton franja pa ne bom šel nikoli in tudi nikoli nisem bil.

  • nevtrino

   Žal lahko v Sloveniji že vsak klovn za vsako butalsko procesijo zapira že tako slabe prometne povezave.

 • piko8

  Dokler bomo imeli na oblasti murgl komuniste bo tako. Koliko vode mora še pretečt, da to golazen z milanom kućanom na čelu ne zbrcamo v kašno JAMO saj jh je še dovol!!

  • renee

   kar fojba reci

 • Hribouc

  Tito = Satan

  • Rožle

   Satan = Tito…

 • baldeagle

  Ogabno, da bolj biti ne more, da še danes poimenujejo ulico po enem najhujših zločincev, kar jih je teptalo ta planet – kumrovškemu šlosarju. Sramota par excellence!

  • v katerem mestu so še danes poimenoval ulico po Titu ?

   • baldeagle

    Takih ulic je še kar nekaj v slovenskih krajih, ki nosijo imena komunističnih zločincev in morilcev.
    Kdor to zagovarja, je tudi sam potencialni zločinec.

    • to sigurno, a v katerem mestu so še danes poimenovali ulico po Titu?

     • baldeagle

      Da pa so leta 2016 kljub izrecni prepovedi Ustavnega sodišča
      organizatorji poimenovali del Štajerske ceste Titova cesta, pa je
      norčevanje iz pridobitev demokratične ureditve.

     • Ni Titove ceste v Ljubljani. Ne obstaja.

     • baldeagle

      Za časa maratona očitno je, ali pa meniš da je ta članek laž?

     • Jovo Jamnica

      Članek ni laž. Laž je, da je danes poimenoval nekdo, neko cesto v Lublani… Titova.

     • baldeagle

      Komentiram, kar sem prebral v članku, v katerem piše, da so del Štajerske ceste preimenovali v Titova cesta. Sam nisem bil tam in ne morem preveriti. Zaenkrat pa verjamem novinarjem Nove24TV.

     • Jovo Jamnica

      OK. Če jaz tukaj in zdaj napišem, da je Tržaška cesta v Lublani… Laška, in s tem nekoga zavedem ali užalim… je to potem poimenovanje, ki zahteva jutri eksplicitni članek v mediju?

     • baldeagle

      Še tebi enako, kot sem že zapisal:
      Da pa so leta 2016 kljub izrecni prepovedi Ustavnega sodišča
      organizatorji poimenovali del Štajerske ceste Titova cesta, pa je
      norčevanje iz pridobitev demokratične ureditve.
      Že to je dovolj za zgražanje domoljubnih in demokratično usmerjenih Slovencev. Je res nemogoče izkoreniniti iz nekaterih buč tako močno nostalgijo in slavospeve po časih totalitarizma in enoumja?

     • Jovo Jamnica

      Pa to je navadna provokacija, ki je meni izvabila nasmešek…

     • baldeagle

      Taka provokacija iritira vsakega domoljubnega in demokratično razmišljajočega Slovenca. Tudi mene.

     • Jovo Jamnica

      No, rodoljub sem tudi jaz, pa mi je to prej pobalinstvo, kakor kaj drugega. Vidiš, kako smo si različni.

     • baldeagle

      Jaz obujanje zločinske preteklosti ne smatram za pobalinstvo. Gre za veliko več. To je zame zaskrbljujoče.

     • Jovo Jamnica

      Pridi se vozit po mariborskih cestah. :)

     • baldeagle

      Žalostno, da se jih še kar nekaj imenuje po komunističnih zločincih. Še bolj žalostno in zaskrbljujoče pa je, da še veliko ljudi to podpira. To pa pomeni, da so fasali strahovito indoktrinacijo.

     • Jovo Jamnica

      Tudi Napoleonov spomenik v Lublani je plod indoktrinacije. Napoleon je našo domovino dal pod škorenj. Veliko mojih rojakov je dalo življenje, da bi mu to dejanje preprečili.

     • baldeagle

      Zato bi bilo prav, da se odstrani vse, kar spominja na storjene zločine in zločinske režime. Take stvari sodijo v muzej zgodovine in ne v javno življenje.
      Znano je, da je večina Ljubljančanov indoktrinirana z veliko negativnimi rečmi. Zato se sam na veliko izogibam Ljubljane, razen, če imam tam kake nujne opravke. Teh pa hvala Bogu ni veliko. Zame je Ljubljana bolano mesto z hudo bolnim prebivalstvom.

     • Jovo Jamnica

      No, tukaj pa lahko spet začnem z mojo mantro, da smo se odcepili od Juge, ne pa od sistema. Vsi, ki so v jugopolitiki kaj pomenili, so svoje položaje pri nas, po neodvisnosti, še okrepili.

     • radames

      “Zame je Ljubljana bolano mesto z hudo bolnim prebivalstvom.”

      Kako imaš prav! Sem Ljubljančan, a že dolgo ne živim več tam. Imam prijatelje, pristne Ljubljančane pa vsi živijo drugje. Stare rodbine, nobenemu ni žal za Ljubljano.
      Ljubljana postaja neprijetno mesto. Zame se je ta občutek začel z “izgonom” tramvaja. Katastrofalno dno pa je dosegla z Jankovićem.

     • radames

      Lahko se zapelješ po ljubljanskih. Recimo po Trgu OF. Pa ne gre za ime, marveč za neko fasado, ki je mariborskega izvora.
      Zavarovalnice Triglav se drži poslopje Pošte (PTT), kjer je danes Telekom. Zgrajeno je moralo biti kmalu po 2. vojni. Fasada je obložena z lehnjakom. Tistim lehnjakom, ki so ga ukradli v Mariboru in je bil vskladiščen za oblaganje Hutterjeva bloka, pa je gospoda Hutterja in gradbince prehitela vojna in dela niso mogli narediti…

     • Jovo Jamnica

      Vem. Te kraje Mariborčani Lublančanom nikoli ne bomo odpustili…

     • Razen vas 6 ali koliko pač, se nihče ne živcira zaradi te napake v obvestilu kjer piše katere ceste so zaprte, tudi člankov ne delajo iz tega.
      Se pa kdo nasmehne.
      Hudič če nimaš kaj pisat in moraš iz takih napak delat udarne novice dneva.

     • to je navadna napaka modela ki je oblikoval ta .pdf nič drugega

     • Jovo Jamnica

      Mogoče je, verjamem pa ne.

     • mah, model je do 5 let nazaj živel s tem da je tam Titova cesta pa se mu je zapisalo.

      Nekih iger z imeni cest, na info papirju ki obvešča udeležence v prometu, naše in tuje, udeležence maratona in njihove ekipe, si organizator maratona ne more privoščit.
      Če bi hoteli neko provokacijo izvajat bi na plakat poknili kakšno rdečo zvezdo, ne pa da na neki podstrani, kjer samo obveščajo o zaprtju cest, nekje vmes z normalnimi malimi črkami zapišejo netočno ime oz. ime ki ni v veljavi.

     • Jovo Jamnica
     • niso še vsega popravili, malo so nerodni imam občutek..

      Tu pa je že spremenjeno
      http://gis1.ljubljana.si/LjubljanskeUlice/

     • Jovo Jamnica

      Težje je najt tisto, kjer ni spremenjeno… :)

     • Ne verjami vsega na tem mediju v službi resnice, tam drugje imaš članek kako avstrijci preganjajo onega modela zaradi umora Cnogorca, a mesece nazaj so desni mediji pisali da so prekinili zadevo ker nimajo dokazov.

     • Ni edina laž.

      In ja, ni Titove ceste v Ljubljani. Titova cesta je od leta 2011 preimenovana v Štajersko cesto.
      Objavljeno v – Uradni list RS št. 78/11.

      Preveri http://gis1.ljubljana.si/LjubljanskeUlice/

  • tinta

   pravijo, da ni bil šlosar.

   • baldeagle

    Kaj pa je bil?

    • tinta

     Baje je kumrovškemu Brozu manjkal en prst, temu pa ni videti, da bi mu kateri manjkal.

     • baldeagle

      Temu je manjkala noga.

     • Jovo Jamnica

      Haloo, ti sploh pozorno bereš, kar kdo napiše???

     • Rožle

      Skratka naš Tito je bil Rus….

     • Jovo Jamnica

      Hazar mogoče?

     • Steiermark

      Kateri “naš tito” – moj ni bil nikoli in dvomim, da je bil kdaj od kateregakoli poštenega in razgledanega človeka!

     • Anton

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++infinity

    • Steiermark

     zlocinec….

   • Janez

    Hja !?
    Če malo pobrskate po internetu !!

    Boste našli – kar verodostojna pričevanja !!
    ….. ljudi, ki so se v živo pogovarjali z VKPb STALINOM !!
    Verodostojno pričajo – razni generali itd.

    Da je VKP b STALIN – KADAR JE GOVORIL O NAM ZNANEM KP, ZK J. BROZU !!
    Skratka !!
    VKPb Stalin je v živih pogovorih J. Broza !!

    …označeval kot !! : ” tisti iz Lvova, Lviva – galicijec, poljak, ukrajinec ” ! Itd.

    Pozornosti vredna pričevanja !?

    Namreč : tvorba stavkov v govorjenju J. Broza – je bila ” poljsko – ruska”
    To so dokazali mednarodno priznani lingvisti, fonetiki !!

    Resni zgodovinarji – pozor !!
    Najbolj verjetno je nam znani ex KP, ZK J. BROZ prvič v Kumrovcu ?!
    Po 2. sv. vojni !?
    Zakaj ?
    Ja ?
    Zato, ker ga je verjetno ?
    …res rodila poljska grofica-vdova Marija …….. kot nezakonskega ! Pač ?
    Veliko !
    Indicev – kaže v smer grofice Marije !!

    … način govora, vedenja, galicijski videz, psički pudlji, dobro igranje klavirja itd. L.r. JANEZ KOMENDA

    • radames

     Zame je bil tito vseskozi lep moški. Vzbujal je občutek, da je aristokrat. Njegova faca sploh ni pasala med te naše komunajzle. Zato bi se kar pridružil teorijam, da je bil vse kaj drugega, kakor pa o njem pišejo uradni biografi.

     • Janez

      Ja !?
      Galicijski tip obraza je imel !!
      Kot !!
      Kirk Douglas Danielovicz Demsky ( njegov sin, ZDA igralec Michael je Brozu zelo podoben ) !!
      – ki je tudi iz galicijskega okolja, baje so Danielovicczi Brozova biološka žlahta.

      Priimka !!
      Ge. Marije, vdove, poljske grofice ” ne morem povedati ” Skrajno neetično bi bilo !!
      Povem le, da je bila dedinja in en čas lastnica nekega posestva pri Szegedu !?

      Skrajno neetično bi bilo ? Navajati ?!
      Točne podatke davno pokojne dobre ženske, grofice-gospe, vdove z nesrečno usodo.

      Tudi boljšega sina – bi ji privoščil !! Jaz sem bil kar ok knjižničar ! L.r. JANEZ KOMENDA
      Podatke – prave – hitro najdem !!

     • Anton

      ne razumem zakaj ni prišlo do dnk-ja, Josipa Broza Tita pa da vidimo koliko je kaj resnice v tej zgodbi.

    • Đoni

     kaj če bi v svojih klamfah uporabljal malo manj klicajev in pikic in kratic. bi bilo bolj berljivo.

     • Janez

      Ja !
      Se strinjam in se bom poizkusil poboljšati .

      S temi mojimi zapisi o J. Brozu – malo dražim naše ” oboževalce” J. Broza .
      Dobro se bodo namučili z iskanjem ženske,
      ki je zares rodila nam vsem znaega KP, ZK diktatorja J. Broza ! Naj iščejo . L.r. JANEZ KOMENDA

      P.S. J. Broz je Kumrovec prvič v življenju ? Po drugi svetovni vojni !

     • Anton

      sej zgodovinarji tud zagovarjajo tezo o karpatih, čeprav že zdaj dokazano s pomočjo dnk rodoslovja, da so naši genski zapisi mnogo starejši. Zakaj samemu sebi potvarjamo identiteto naroda v sebi v škodo in komu je to v interes še sedaj ne vem.

    • Steiermark

     Kakorkoli že, tito je bil največji gnus in zločinec vseh časov, v zgodovini človeštva – pravi satanov potomec! Da si ga pa še danes dovoljujejo poveličevati in sploh omenjati, neki opankarji, ki nam v njegovem imenu “tepihujejo” Slovenijo, z kratkonogo podgano in vsem ostalimi vred, je pa zločin in vse obsodbe vreden, na sodišču, kjer bi jih morali obsoditi kot oboževalce in promotorje zločinov in zločincev, za kar je zagrožena visoka kazen!

  • Janez

   Ja ?
   Ampak !
   J. Broz i bil navaden ” šlosar ” !?

   Leta 1953 je bil na obisku z ladjo Galeb v GB, v Angliji !! (posnetek je na internetu)

   GB kraljici Elizabeti je igral Chopina !!

   Ga. GB KRALJICA ELIZABETA JE O TEDAJ 60 LETNEMU J. BROZU REKLA !!

   DA ?
   TAKO GALANTNEGA IN ŠARMANTNEGA MOŠKEGA ŠE V ŽIVLJENJU – NI VIDELA !!?
   PA ?
   ŠE TOLE JE REKLA :

   ” ČE JE TA GOSPOD-PIANIST – KOVINAR – POTEM – JAZ NISEM ANGLEŠKA KRALJICA ” !!?

   J. BROZ JE BIL GB ELIZABETI – ZELO VŠEČ, 1972 – STA PLESALA VALČKE V BGD ?! L.r. JANEZ KOMENDA

   P.S. HJA ?! Čuden krvavi pianist, likvidator, ženskar, množični morilec, diktator ?! To ja!! Šlosar pa ???

   • Steiermark

    Po vsej verjetnosti je torej, bil 5. otrok Elizabete, ki je bil duševno prizadet in ga nikoli niso pokazali javnosti, sin tega pasjej….. tita, ki je trosil otroke, po svetu, kot bi bil “semenski bik”!
    Da pa ta spaka, ni bil nikoli “kumrovški josip”, to pa ve vsak normalen človek, ki si je kdaj kaj prebral po spletu, o tej zverini, četudi ni imel nikoli stika s starejšimi, ki so se spomnijali te zlagane zločinske titove identitete, po pripovedi katerih tapravi šlosar, ni imel mezinca……in je tudi umrl v 1. sv. vojni, kot je poročal časnik iz l. 1915, kjer je Avstroogarska objavljala imena svojih, padlih borcev! In ta pošast, je tudi po izpovedi nekega srbskega generala, ki je napisal knjigo “Tko ste druže Tito”, ob smrti (katere točni datum se ne pozna), bil najden list tega časopisa, kjer je bilo navedeno ime desetarja Josipa Broza iz Kumrovca.

    • Janez

     Tole o J. Brozu !
     Pišem zato, da malo ” kražljam živce” našim uradnim ” zgodovinarjem “.
     Grozno se namreč bojijo realnega življenja Josipa Broza !

     Že hiter bolj kritičen pogled pokaže :

     1. ni uradnih podatkov
     1. 1 o bioloških starših nam znanega KP, ZK J. Broza !!
     1. 2 tudi ne o cca 5 uradnih ženah
     1.2. 1 o nad sto ljubicah in o cca 20 izvenzakonskih otrocih.
     1.3 sploh pa ni uradnih podatkov, koliko je 85 letni J. Broz “zmetal ” državnega SFRJ denarja
     za svoji mserki sestri Darjano…Grbić in slavno arabsko plesalko trebušnih plesov ?
     1.3.1 v času, ko je za SCT rihtal tista dela v Iraku ! Nekaj teh podatkov se najde v knjigi
     Enigma Broz avtorja dr. Matunovića, zadnjega zdravnika ex KP, ZK J. Broza.

     2. NKVD in GB osebni arhiv oz. dosje J. Broza še nista javna ! Za CIA dosje – pa ne vem.

     Tudi je vprašanje, kdaj ti dosjeji bodo odprti. v polni vsebini ?

     Ker GB Churchill in J. Broz sta od obiska Churchillovega sina v Drvarju, leta 1953 in
     do1972. domnevno izvajala etično tako sporne “kravje kupčije” ? Da res niso v “čast” –
     – nikomur !!
     Veliko kar verodostojnih podatkov o manj znanih “delih” in letih v življenju ex KP, ZK Broza
     je v delih srbskih raziskovalcev Pere, Petra Simića in Momčila Jokića – na internetu.

     Simpatija – med J. Brozom in GB kraljico je bila očitna ! L.r. JANEZ KOMENDA

     P.s. Tista – o skrivanem otroku ? Je pa – močna !

  • cosmosjasnovidec

   Tale več ni bil šlosar,ker je bil le dvojnik tistega šlosarja Josipa Broza ampak je bil ruski iztirjeni psihopatski morilec.Mislim,da pravi Broz katerega so pospravili že med vojno verjetno ne bi dal pobiti toliko prebivalcev takratne jugoslavije predvsem tudi svojih rojakov hrvatov.Tega je namestil Stalin z katerim sta se tudi tik pred Stalinovo smrtjo nekoliko sporekla sicer pa tudi,če bi ga Stalin izdal več ne bi bilo pomembno,ker je tito že imel uveljavljeno morilsko diktaturo in večino svojih morilskih privržencev udbašev in cinkarošev.