fbpx

Maraton Franja Titovo cesto obudil v življenje

Foto: Printscreen/Youtube

Organizatorji maratona Franja, ki bo v nedeljo med 9. in 17. uro ohromil promet v delu Ljubljane in po celotni trasi, so del Štajerske ceste provokativno in namenoma poimenovali Titova cesta, kar je prepovedalo Ustavno sodišče.

“Na območju Ljubljane bodo od 12. do 17. ure zaprte Tacenska cesta, Obvozna cesta, Dunajska cesta, Baragova ulica, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Titova cesta …,” so organizatorji maratona Franja sporočili vsem uporabnikom cest.

Da je bil maraton prvič organiziran leta 1982 na pobudo Toneta Fornezzija – Tofa in da so se kolesarji takrat vozili po Titovi cesti (to je zdajšnja Dunajska cesta, op. p.), je za nekdanje totalitarne čase razumljivo. Da pa so leta 2016 kljub izrecni prepovedi Ustavnega sodišča organizatorji poimenovali del  Štajerske ceste Titova cesta, pa je norčevanje iz pridobitev demokratične ureditve.

Leta 2009 je mestni svet MOL del Štajerske ceste, na odseku med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto, preimenoval v Titovo cesto, 4. oktobra 2011 pa je Ustavno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je bilo poimenovanje ceste po Titu protiustavno. Tako se zdaj tudi odsek med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto znova imenuje Štajerska cesta.

Ustavno sodišče je jasno povedalo, da takšno novo poimenovanje v današnjem prostoru in času nima več svojega mesta, ker je v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije. To načelo bi se moralo strogo uporabljati za vsakršna poimenovanja trgov in ulic, zato kakršnokoli sklicevanje na zgodovino maratona, ki se imenuje po partizanski bolnišnici Franja, ni dopustno in je strogo prepovedano.

Maraton Franja povrnil Titovo cesto v življenje 1

 

M. P.