fbpx

Mariborčani, ali sploh veste, da boste dobili nov azilni dom?

Andrej Fištravec (Foto: STA)

Mariborčani so v zadnjih dneh upravičeno slabe volje, saj jim misli oblast na območju Mestne občine Maribor, natančneje na Sokolski ulici na Studencih (samo nekaj sto metrov od bližnjega vrtca in osnovne šole na Valvasorjevi ulici), vzpostaviti azilni dom za migrante, ob tem da se predhodno sploh ni usklajevala z lokalno skupnostjo in občanov Maribora ni vprašala za svoje mnenje. 

Včeraj sta se na to temo že oglasili prvi mariborski politični stranki NLS Franca Kanglerja in Zedinjena Slovenija Andreja Šiška. “Izvršni odbor Nove ljudske stranke (NLS) je na današnji seji v Mariboru sprejel sklep, da mestni svetniki NLS pričnejo z zbiranjem podpisov za sklic izredne seje mestnega sveta Mestne občine Maribor in nemudoma vložijo zahtevo za sklic izredne seje na temo vzpostavitve azilnega doma v Mariboru,” so sporočili iz NLS.

Javnost ni bila obveščena o namerah vlade – Fištravec je vedel
V NLS so zelo zaskrbljeni nad načrtovano postavitvijo azilnega doma, saj javnost o tem ni bila predhodno obveščena. O tej nameri vlade je bilo s strani državnega sekretarja g. Šefica obveščeno samo vodstvo Mestne občine Maribor. Mariborska javnost ima pravico, da preko svojih predstavnikov v mestnem svetu poda soglasje za to namero vlade ali pa odkloni vzpostavitev azilnega doma. Prepričani smo, da glede na aktualne ekonomske razmere, ki vladajo v štajerski prestolnici, Maribor s tega vidika ne bo zmogel te obremenitve. Pri NLS še posebej opozarjajo, da je Vlada Republike Slovenije glavnemu mestu Ljubljani namenila 300 milijonov evrov dodatnih sredstev, česar ostale občine po Sloveniji niso bile deležne.

Predlog NLS:
“Predlagamo, da Vlada RS glede na finančno “injekcijo” glavnemu mestu azilni dom vzpostavi v Ljubljani. V NLS ostro nasprotujemo vzpostavitvi azilnega doma v Mariboru, sploh ozirajoč se na dejstvo, da vlada očitno nima denarja, da bi zagotovila investicijo Mariborske knjižnice, ima pa denar za vzpostavitev novega azilnega doma v Mariboru.”

“V NLS pozivamo vse svetnike Mestne občine Maribor, da se pridružijo zahtevi za sklic izredne seje MOM, na kateri želimo s strani vlade izvedeti predvsem predvideno lokacijo in ostale pomembne informacije, ki se nanašajo na vzpostavitev azilnega doma.”

“Skrbi nas, da državljani Republike Slovenije nismo sproti obveščeni o realnem številu, gibanju, namestitvah itd. prosilcev za azil pri nas. Dne 31. 8. 2016 je bilo na podlagi statističnih podatkov v Sloveniji prisotnih 773 prosilcev za azil. Zanima nas, kako so se znašli med temi državljani držav, kjer ni vojne (Srbija, BiH, Kosovo, severnoafriške države, Malezija itd.). Na podlagi dogovora razdelitve kvot v EU so Sloveniji določili 541 prosilcev za azil, ki pa še niso vsi prispeli. Od kod število 700 prosilcev za azil v Mariboru? Menino, da je za naše okolje nujno potrebno opraviti izredno sejo na to temo, kjer naj g. Šefic razloži, od kod so te številke, ki se nenehno večajo, in predvsem kakšno življenje nas čaka v prihodnosti. V Novi ljudski stranki si želimo samo mir in nemoteno gibanje vseh državljank in državljanov Republike Slovenije in za to se bomo tudi borili.”

Veleizdajalsko ravnanje Boštjana Šefica
“Fašistično, totalitarno in veleizdajalsko ravnanje MNZ RS – pooseblja ga Boštjan Šefic – javno grozi prebivalcem Maribora. Šefic trdi, da bo azilni dom v mestni občini Maribor, četudi so Mariborčani odločno proti temu, pri čemer Cerarjevo notranje ministrstvo krši temeljne človekove pravice in svoboščine lastnih državljanov,” pa menijo v Zedinjeni Sloveniji.

Iz Zedinjene Slovenije Andreja Šiška pa so še sporočili:
“Danes, 5. oktobra 2016 je bil v dnevniku Večer, tiskana izdaja, str. 4, objavljen pogovor z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu, Boštjanom Šeficem. Ta je novinarki Urški Mlinarič povedal, da je MNZ RS tik pred podpisom pogodbe z zasebnikom, ki ponuja prostore za odprtje azilnega doma v Mariboru.

Naši viri (Služba za zaščito in reševanje) trdijo, da gre za zasebno stavbo na Sokolski ulici na Studencih, kjer bi naj MNZ urejal bivališča za okrog 60 do 70 migrantov. Poleg tega je v Mariboru že aktivna integracijska hiša za okrog 60 migrantov, ki se nahaja v Makedonski ulici na Pobrežju in jo namerava MNZ prav tako še razširiti. Kmalu bomo torej imeli v Mariboru na obeh predvidenih lokacijah okrog 150 migrantov, ki bi jih naj potem razselili po vsem Mariboru, na njihovo mesto, v ista domova, pa naj bi prispeli novi azilanti. Vsi ti imajo “pravico” do združitve s svojo družino, kar lahko pomeni tudi 10, 20 ali celo 30 in več novih azilantov na enega odraslega moškega. Moški muslimani imajo seveda lahko več žena, kar je v nasprotju z našo zakonodajo in očitno kaznivo dejanje po našem Kazenskem zakoniku, pa vendar bodo imeli “pravico” pripeljati v naše mesto svoje žene in na desetine otrok. V manj kot dveh letih lahko zato pričakujemo v Mariboru več tisoč muslimanov iz Azije in Afrike, ki bodo imeli velike prednosti pred domačim prebivalstvom. Poleg pokritih osnovnih življenjskih stroškov – hrane, pijače, oblačil in obutve, bodo migranti dobili plačane tako najemnino za zasebna stanovanja kot tudi vse obratovalne stroške: ogrevanje, vodo, elektriko, smeti, kanalščino, RTV ter celo stroške interneta in telefona ter za na vrh še “žepnino”. MNZ RS jim očitno namerava podariti celo kolesa, kot je razvidno iz javnega razpisa.

Ta javni razpis za najem opremljenih prostorov za namestitev oseb z mednarodno zaščito v Mestni občini Maribor je MNZ objavil že 29. 7. 2016. Javno odpiranje ponudb na MNZ pa je bilo 12. 9. 2016 v Ljubljani. Prispela je ena sama ponudba nekega zasebnika, od takrat pa v javnosti ni moč zaslediti nobenih podatkov o dejanski lokaciji, lastništvu stavbe in zemljišča ter o predvideni časovnici v zvezi z odprtjem azilnega doma, čeprav gre za javni razpis in bi ti podatki morali biti javni. V petek, 30. 9. 2016, je državni sekretar na notranjem ministrstvu, Boštjan Šefic, obiskal župana in MOM ter politično vodstvo našega mesta menda zgolj obvestil, da je vse v zvezi z odprtjem azilnega doma v Mariboru v pristojnosti MNZ.

Kako lahko vodstvo MOM z županom Fištravcem na čelu kaj takšnega sploh dovoli?! V kakšni državi živimo, če lahko nek sekretarček MNZ iz Ljubljane ukazuje oziroma diktira prebivalcem Maribora, kdo in kje bo živel v njihovem mestu? Je mar to v 3. členu Ustave RS zapisana vladavina ljudstva?! NE! Gre za očitno fašistično, totalitarno in veleizdajalsko ravnanje MNZ RS nasproti lastnim državljanom, ki so vrh vsega še večkrat diskriminirani v primerjavi z ekonomskimi migranti iz islamskih držav.

V mestni občini Maribor so mavrični politikanti iz Ljubljane in njihovi domači pomagači po “osamosvojitvi” Slovenije uspeli uničiti, pokrasti in zapreti številne tovarne (TAM, Metalna, Hidromontaža, MTT, Lilet, Zlatorog itd.), v katerih je služilo kruh več deset tisoč domačih delavcev in delavk. Vsi ti so sedaj na borzi za brezposelne ali pa so bili prisiljeni zapustiti svojo domovino in služiti kruh v tujini. Sramotno je, da sedaj v naše mesto namesto novih delovnih mest za naše ljudi načrtno vozijo ekonomske migrante iz tujine, ki želijo zgolj ugodnosti in boljše življenje. Takšno početje je nedopustno in bo namesto načrtovanega multikulturalizma neizogibno privedlo do nevarnih konfliktov ter rodomora nad slovenskim narodom. Mariborčani in Mariborčanke imamo vso pravico in obenem tudi dolžnost, da se takšnemu početju odločno upremo. V Mariboru marsičesa ni. Azilnega doma v Mariboru tudi ne bo!”

A. R., povzeto po Politikis.si