Mariborske upokojence je med vračanjem s protesta pričakala “finančna policija”

Foto: Facebook

Policijsko ustrahovanje kmetov pred protesti, policijski obisk Jožeta Možine, tokrat obisk upokojencev s strani Finančne uprave. Uporaba policije za omejevanje protestov in svobode govora očitno postaja trend, aktualna vlada pa se več kot očitno poslužuje taktike ustrahovanja z namenom zatrtja odprte javne debate in svobodnega zbiranja in izražanja mnenj. 

Skupino mariborskih potnikov, ki so se v sredo udeležili shoda upokojencev v Ljubljani, je na poti domov pričakalo neprijetno presenečenje, ki jim je obudilo močne spomine na čas komunizma. Ustrahovanje državljanov in državljank je več kot očitno postala vladna taktika nadzora, brez izjem.

Res neverjetno. Kot vsakokrat je skupina Mariborčanov odšla v Ljubljano na protest upokojencev. Vožnja poteka samoiniciativno. Vodja poti, ki je fizična oseba, bo plačal prevoz po izstavitvi računa. Do tu vse lepo in prav in vse po predpisih. A mariborsko skupino, ki se je vrnila iz Ljubljane, je ob povratku pričakala finančna “policija” in zasliševala tako vodjo poti kot voznika avtobusa. Nobenega denarja nismo pokradli, nobenemu ničesar vzeli. Finančni inšpektor ni pokazal niti svoje identitete, poleg tega je bil aroganten. Zato mu vodja poti ni pokazal osebne izkaznice in z njim ni želel sodelovati, čeprav je dobil grožnjo s policijo, katera ga verjetno že čaka doma,”  je na Facebooku zapisal urednik portala E-Maribor Mitja Grmovšek.

Grožnje jih ne bodo ustavile!
Skupina Mariborčanov se je, tako kot vsakič doslej, samostojno organizirala in se odločila, da se udeleži shoda upokojencev v Ljubljani. Poklicali so avtobusnega prevoznika, skupaj so zbrali denar za prevoz in ta je na podlagi naročila potnike odpeljal iz Maribora v Ljubljano in nazaj. Prevoznik bo na podlagi tega vodji poti izdal račun, kateri ga bo v roku tudi plačal. Govorimo o odgovorni skupini državljanov in ne o nasilnih izgrednikih, ki so na kakršen koli način ogrozili ali oškodovali kogarkoli, zato drugega pojasnila, kot da je šlo za ustrahovanje, ni. Kot je dejal vodja poti: “Poudarjamo, da nas nobene grožnje ne bodo ustavile! Ne danes ne nikoli. Nobenega denarja nismo pokradli, nobenemu ničesar vzeli. Ne bomo se uklonili, ne bomo se pustili ustrahovati! Ne sedaj, ne nikoli!

Ustrahovanje postaja vedno bolj pogosto
Ustrahovanje in obiski oblasti brez trdnega razloga pa postajajo očitno vse bolj pogosti. Spomnimo, da je že pred prejšnjimi protesti upokojencev policija obiskala kmeta in ga zasliševala, ali se namerava udeležiti kmečkih protestov. Nakar je obisk potrdila tudi sama policija, kar je sprožilo mnoga vprašanja o legalnosti takega početja. To so bile besede mladega kmeta Tomaža Misa, ki ga je med delom na kmetiji zmotil policijski avto. “Danes po molži se na dvorišče naše kmetije pripelje policijsko vozilo, ravno sem napajal teličke. Gospoda policaja lepo pozdravim in ga vprašam, kaj bo dobrega. Pravi, da nič, ker so ga poslali, da me vpraša, ali grem kot kmet v torek, 25. 04. 2023, na kmečki protest v Ljubljano. Policistu ni zadostovala informacija o tem, če gre on na protest, ampak kdo vse še gre.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Senad Jušić in Tomaž Mis z družino. Vir: STA, Facebook.

Upokojenci in kmetje pa niso edini, ki so trn v peti vladi. Še nekaj dni nazaj je policija obiskala tudi zgodovinarja in novinarja na RTV Slovenija dr. Jožeta Možino. Jasno je, da gre za nedopusten pritisk na novinarja in novinarsko avtonomijo, takšno ravnanje pa je tudi v nasprotju z vsebino Programa za delo koalicije 2022–2026, meni poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je v zvezi s tem na vlado naslovila tudi poslansko vprašanje. Vlado je pri tem opozorila, da je v omenjenem programu navedla tudi, da “bodo uredili takšen status RTV in drugih javnih medijev (STA itd.), ki bo onemogočil nenehna politična vmešavanja in sovražna prevzemanja neodvisnih javnih medijev.” Obenem so navedli, da se zavzemajo za “normalno delovanje, demokratičnih institucij, spoštovanje vladavine prava, delovanje v javnem interesu …”, vendar so to le črke na papirju, saj smo priča vse prej kot demokratičnemu načinu delovanja, o katerem vlada govori, poslužuje pa se vidnih komunističnih taktik za nadzor.

T. B.