fbpx

Marjan Podobnik s predlogom o “graničarjih” – domačinih, ki bi spremljali in poročali, kje so ilegalni migranti

Fotografija je simbolična (Foto: Fb)

Kot pričajo pretekli dogodki, kot je ta, da je 200 ilegalnih migrantov prečkalo mejo in prehodilo 15 kilometrov, ne da bi bili opaženi s strani policije, je jasno, da ne znamo uspešno zaščititi naših meja in s tem tudi varnosti naših državljanov. Mnogi domačini obmejnih krajev, ki se praktično vsak dan srečujejo z migranti, se že sami angažirajo in varujejo svoje vasi, kmetije, posestva, saj postajajo razmere nevzdržne. V želji, da se ne ponovijo zgodbe, kakršne so na Švedskem ali Finskem, so se na spletu začele pojavljati ankete z vprašanjem: “Ali je čas za ustanovitev vaških straž?” Malo za hec, malo zares, 90 odstotkov ljudi je odgovorilo, da jih nujno potrebujemo. Ali je res dejansko čas, da tudi državljani stopimo skupaj in pripomoremo k varovanju naše Slovenije? Predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Marjan Podobnik je za izjavo notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da policija uspešno lovi in vrača migrante na Hrvaško, dejal, da je to zares slaba tolažba, sploh ob dejstvu, da je ta uspešnost zelo vprašljiva, če jih lovijo 15 kilometrov od meje, in predlagal, “da država zainteresiranim kmetom in drugim domačinom ob meji prizna in plača status neke vrste graničarjev, ki bodo opazovali mejo in obveščali policijo o nezakonitih migrantih”.

Poklicali smo Marjana Podobnika, ki je potrdil, da nekateri domačini to že počnejo – spremljajo in poročajo policiji, kje se nahajajo migranti, a le neformalno -, in da bi bilo potrebno zadevo organizirati v celoti in sistematično: “Status tovrstnih graničarjev bi bil spremljanje in poročanje. Imeli bi prenosnik, možnost komuniciranja s policijo, in ko zaznajo, da se neposredno na meji ali že v notranjosti karkoli dogaja, da zasledijo posameznike ali skupino, za katere se sumi, da so nezakoniti migranti, preprosto obvestijo policijo. Za to bi bili seveda tudi plačani, na primer 500 evrov mesečno.”

Podobnik poudarja, da “predlog ni, da ti ljudje nadomestijo policijo s policijskimi pooblastili. A če že imamo vojsko brez policijskih pooblastil, bi lahko ta del, torej poročanje, od kje migranti prihajajo in kje se gibljejo, prenesli na domačine, saj najbolje poznajo svoja okolja, in to je lahko bolj kakovostno ter za za državo in davkoplačevalce ceneje”. Za domačine bi to pomenilo dodaten vir zaslužka, ki bi bil pa bistveno manjši strošek za državo. “Če pomislite sedaj, da pripeljete vojake iz drugih koncev Slovenije, jim morate zagotoviti hrano, prenočišče in vse druge pogoje, poleg tega pa so bistveno manj informirani in imajo bistveno manj občutka, kaj se tam v resnici dogaja, kot ljudje, ki tam živijo,” je dejal predsednik SLS.

Foto: Nova24TV

Pozitivni odzivi domačinov na meji
Podobnik je dejal, da so prejeli mnogo klicev, ki so izkazali podporo ideji, in da se zaveda, da ima morda kdo tudi kakšen pomislek glede tega, a
gre preprosto za to, da vzpostavimo sistem, ki bo deloval učinkovito in bo za davkoplačevalce cenovno najugodnejši”, je prepričan. S takim sistemom bi lahko pokrili celotno slovensko mejo oziroma vsa okolja, kjer migranti prihajajo, z bistveno nižjimi stroški kot v sedanjem sistemu. S sistematičnim spremljanjem lahko naredijo domačini neko koristno delo, s tem razbremenijo delo policistov, izboljšajo učinkovitost nadzora nad migracijami in posledično tudi nad problemi, ki so s tem povezani.

Birokracija, kjer ni potrebna
Čeprav je ob meji policistov premalo in se soočajo z obsežnim delom, jih dodatno pesti še birokracija. Policisti so povedali, da morajo za vsak nezakonit prehod napisati še obsežne zapisnike, ki jim vzamejo ogromno časa, namesto da bi se osredotočili na ključno nalogo, ki jo imajo. Če bi bile razmere normalne, bi bilo to sprejemljivo, zdaj, ko imajo dnevno ogromno ilegalnih prehodov, pa je to popolnoma neustrezno in nesmiselno. “Treba jih je razbremeniti,” pravi Podobnik, “da posnamejo, pošljejo v svoje štabe in delajo naprej svoje delo.” In medtem ko je veliko policistov na meji (a še vseeno premalo), kjer se borijo z  ilegalnimi migranti, jih primanjkuje na mejnih prehodih, kjer morajo ljudje tudi zato, ker želijo legalno prečkati mejo, še dlje čakati, ko gredo na dopust. Podobnik pravi, da če bi izpeljali postopek, “da bi angažirali nekaj tisoč kmetov in drugih domačinov ob celotni slovensko-hrvaški meji, bi definitivno razbremenili en del policistov in jih lahko angažirali tudi pri drugih zadolžitvah, da se npr. dodatno pospeši mejni prehod za turiste in se s tem poveča pretočnost mejnih prehodov”.

“Graničarji” bi tako morda lahko v kratkem času zagotovili informacije policiji, kje se migranti nahajajo in od kod prihajajo, tako da se praktično ne bi več zgodilo to, kar se je zgodilo pred kratkim, da je 200 migrantov neopazno prečkalo mejo in so jih zasledili šele 15 kilometrov od meje. Ker nezakonite migracije niso le naša sedanjost, ampak tudi prihodnost.

Predsednik Slovenske ljudske stranke je komentiral tudi naš včerajšnji prispevek o vaških stražah in v zvezi z domnevno uporabo mitraljeza povedal, da nasprotuje tovrstnemu oboroženemu samoorganiziranju, saj bi verjetno kljub namenom, da se zaustavijo nezakonite migracije, dosegli s takšnimi aktivnostmi predvsem to, da bi najbolj odgovorni za sedanje stanje v Sloveniji zlorabili tovrstno samoorganiziranost za dodatne napade na vse tiste, ki želijo, da se nezakonite migracije v celoti zaustavijo. Marjan Podobnik je še dodal, da verjame, da je potrebno vršiti pritisk na odgovorne v Sloveniji, da pooblaščeni organi z legalnimi postopki preprečijo nezakonite migracije.

B. L.