fbpx

Marjan Šarec kot minister za zdravje pogorel že po nekaj dneh, v zdravstvu je počilo!: Zdravniki ne želijo več delati, situacija je nevzdržna, odgovorni ne ukrepajo!

Foto: printscreen / youtube

V zdravstvu je počilo. Potem ko že več let poslušamo o vedno daljših čakalnih vrstah, korupciji pri nabavi zdravstvenega materiala, preveliki meri birokratizacije zdravstvenega poklica ter vedno večji obremenjenosti zdravnikov, je slednjim prekipelo. Začele so se vrstiti odpovedi družinskih zdravnikov. Nekateri odhajajo v tujino, drugi v farmacijo, večina pa jih je dvignila roke nad medicino.

Začelo se je v zdravstvenem domu Nazarje v Ljubljani. Trije zdravniki so dali odpoved, o enako drastičnem ukrepu razmišlja še 20 zdravnikov v Kranju in 16 iz Celja. Situacija, pravijo, je nevzdržna. Direktorica zavoda Darja Es po pisanju Dela “do nadaljnjega ne daje izjav.”

Zdravniki so vse bolj obremenjeni, vse daljše čakalne vrste se poznajo tudi pri njih. Po drugi strani pa ni samo številčnost pacientov tista, zaradi katere se jih vse več sooča s kronično izgorelostjo. Tu je tudi pritisk s strani države, ta namreč z vso nepotrebno birokracijo duši zdravniški poklic in ga spreminja v nečloveško delo, kjer je pomembno zgolj opraviti s pacienti, ne pa da bi se jim lahko dejansko posvetili.

Prevelike glavarine
“Vzroki pa so seveda prevelike glavarine že sedaj in ostale obremenitve, o katerih v zadnjih mesecih razpravljamo,” pravi predsednica združenja zdravnikov družinske medicine Danica Rotar-Pavlič. Država je te probleme skušala reševati na različne načine; med njimi tudi z uvedbo sekundariata, ki omogoča študentom medicine, ki zaključijo študij, da pred izbiro specializacije lahko opravljajo zdravniško delo pod nadzorstvom.

Foto: Pixabay

Ne čudi, da mladi raje opravijo specializacijo v tujini, kjer si posledično tudi najdejo službo. Stari zdravniki počasi odhajajo v pokoj, tisti, ki  ostanejo v Sloveniji, pa izgorevajo od preobremenjenosti. Njihove kvote daleč presegajo 1200 pacientov, ki naj bi jih bilo na posameznega zdravnika.

Kot je povedala direktorica kranjskega zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura glede grožnje z odpovedjo dvajsetih zdravnikov: “Borijo se za strokovno in kakovostno delo s pacienti. Nihče od naših zdravnikov ni več pripravljen dodatno delati, niti za dodatno plačilo. Želimo odpraviti neenakosti. Denimo, po zadnjem dogovoru bi morali v našem zdravstvenem domu opredeljevati do 2600 pacientov, kar je za 500 pacientov več kot jih imajo na primer v Škofji Loki.”

Zdravniki odhajajo zaradi preobremenjenosti
Ob tem je dodala, da bi za ZD Kranj “razpad sistema” pomenil že odhod trojice, ne pa vseh dvajset saj rezerve ne obstajajo. “Vabi jih tujina, nekateri so se dogovarjali za novo službo v Ljubljani, rade volje jih bodo sprejele farmacevtske družbe, a večina se bo od operativne medicine poslovila,” je pojasnila Gantar Žura.

(Vir: twitter)

A vsaka medalja ima dve plati. Kot nam je povedala bralka, ki je želela ostati neimenovana, v ZD Ljubljana Šiška ravno tako vlada kaos: “Na maile se ne odzivajo, moja zdravnica je šla na porodniško, telefona nadomestni ne dvigujejo. Ko pokličeš na informacije, te prevežejo, oglasi pa se nihče!” Ob tem je še opozorila, da so ji prijatelji iz zdravstva svetovali, naj enostavno pride v čakalnico in vztraja.

Zdravniki kaznovani, če pacienta “neupravičeno” napotijo k specialistu
Ob tem velja izpostaviti tudi, da je specializacija družinske medicine vedno manj privlačna za bodoče zdravnike. Za mnenje smo vprašali tudi študente medicine (njegovo ime je znano uredništvu, op.a.). “Na dan lahko družinski zdravnik obravnava več kot 60 pacientov. Dovoljenih je le sedem minut na pacienta, tričetrt delovnega časa pa je zapravljenega za vso birokracijo,” je povedal eden od ljubljanskih študentov medicine, ki je želel ostati neimenovan. Prav tako od lani velja, da je družinski zdravnik lahko kaznovan, če neupravičeno napoti pacienta k specialistu.”

Foto: Nova24TV.

V letu 2018 se na “spomladanskem razpisu za specializacije na 64 razpisanih mest za družinsko medicino dobili le 13 prijav, za jesenskih 60 razpisanih mest pa samo 8,” so zapisali pri Delu. K temu gre dodati, da so družinski zdravniki “prvi filter zdravstvenega sistema in najbolj obremenjeni.” Družinska medicina se tako kaže kot izjemno nehvaležen poklic, ki si ga izberejo le tisti, ki imajo res radi ljudi.

“Veliko pacientov, ni dovolj časa za korekten pregled in pogovor, kaznovani za neupravičene napotitve naprej,” je naštel študent medicine le nekaj razlogov zakaj delo družinskega zdravnika ni privlačno. Ob tem pa ne gre pozabiti, da je tudi nadomeščanj veliko, saj nekateri med njimi hkrati pokrivajo tudi po dve ambulanti naenkrat.

Ivan Šokić