fbpx

Vlada v odstopu, to so tekoči posli, s katerimi bi se morali ukvarjati

Foto: STA

Medtem ko so v SDS v ponedeljek, 10. februarja 2020 vložili zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, na kateri bi obravnavali pripravljenost Slovenije na novi koronavirus, se vlada raje od opravljanja tekočih poslov te dni ukvarja z izdatnim kadrovanjem, preiskuje “sporna” financiranja nekaterih medijev, skratka vse kar vsekakor niso tekoči posli.

“Ministrstvo za zdravje naj nemudoma obvesti vse izobraževalne ustanove, bolnišnice, domove za starejše, občine ter vse ustanove, kjer se zadržuje večje število oseb o postopkih varovanja pred prenosom koronavirusa,” so odgovorne pozvali v SDS.

Oglasil se je tudi prvak SDS Janez Janša, ki je izpostavil, da gre pri pozivu SDS na Ministrstvo za zdravje za tekoče posle, ki bi jih morali odgovorni opravljati glede na to, da je premier Marjan Šarec odstopil. A raje kot to, se Šarec ubada z drugimi posli, kot je blatenje stranke SDS in ustvarjanje pritiska na druge stranke.

“Danes v Ženevi več kot 400 strokovnjakov z vsega sveta razpravlja o izbruhu koronavirusa, ki po mnenju WHO predstavlja resno grožnjo svetu. Število potrjenih primerov v naši bližini narašča. Kako je na izbruh virusa pripravljena Slovenija?” se sprašujejo v SDS.

V Sloveniji namreč ni zaznati, da bi pristojni širjenje smrtno nevarnega koronavirusa jemali z resnostjo, ki pritiče tej bolezni. Namreč niti na letališču Jože Pučnik ni poskrbljeno za preverjanje telesne temperature, kakor je to bilo storjeno na ostalih mednarodnih letališčih po svetu.

“Ameriški minister za zdravstvo je izbruh koronavirusa razglasil za javno zdravstveno krizo in ukazal karanteno za vse ameriške državljane, ki se vračajo od tam. Predsednik Donald Trump pa je z izvršnim ukazom prepovedal vstop v ZDA vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih potovali na Kitajsko. Ameriški državljani, ki se vračajo iz kitajske province Hubei, kjer je mesto Wuhan, bodo v karanteni dva tedna. Avstralija je sporočila, da prepoveduje vstop vsem nedržavljanom, ki v državo prihajajo iz Kitajske, avstralski državljani, ki so bili na Kitajskem, pa bodo morali za dva tedna v karanteno,” so opozorili v SDS.

Odgovorni v Sloveniji podcenjujejo nevarnost virusa

Namesto, da bi primerno poskrbeli za vse potrebne preventivne ukrepe v zvezi s preprečevanjem vnosa okužbe s koronavirusom v Slovenijo, se pristojni ukvarjajo s kadrovanjem.

Dobršno mero neresnosti so pokazali tudi v slovenskih bolnišnicah, saj niti ena nima pripravljenih prostorov za izolacijo v najstrožjem tehničnem smislu. Bolnišnice namreč lahko zagotovijo izolacijo zgolj v sobah s predprostorom, kjer je možno zračenje in kjer je bolnik ločen od ostalih. Ob tem se odgovorni na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tolažijo z dejstvom, da so do sedaj obravnavali zgolj dva suma okužbe, ki pa sta bila ovržena.

(vir: NIJZ)

Kaj bi sledilo, če bi bil zgolj eden od sumov na smrtonosni virus potrjen? Glede na to, da se koronavirus prenaša kapljično, poleg tega pa se lahko prenaša že med samo inkubacijsko dobo, bi to lahko kaj hitro pomenilo, da bi število okuženih zaradi neadekvatnih preventivnih ukrepov skokovito narastlo.

A to odgovornih ne zanima, sami so prepričani, da še vedno ni nevarnosti, kar nakazuje tudi sam pristop NIJZ, ki je pripravil besedilo s pogostimi vprašanji in odgovori o koronavirusu 2019-nCoV. Iz besedila je namreč moč razbrati, da glede na stanje na Kitajskem, nevarnost bolezni v Sloveniji krepko podcenjujejo.

(vir: NIJZ)

Dovolj o tem pove, da so kitajske oblasti spustile v Wuhan, od koder virus izvira, celo strokovnjake Svetovne zdravstvene organizacije in uradno priznali, da sami ne bodo zmogli zamejiti bolezni. Po zadnjih informacijah naj bi se prva cepiva proti koronavirusu pojavila šele v roku najmanj od enega do enega in pol leta. Število okuženih do sedaj je preseglo 45 tisoč. Število smrti je bilo po zadnjih uradnih podatkih 1116.

Ivan Šokić