fbpx

Matej Lahovnik v oddaji Tema dneva: Ko je prišlo do velike korona krize, je vlada reagirala takoj in odločno!

Matej Lahovnik je prevzel skupino strokovnjakov narodne enotnosti, ki poskušajo najti čim boljše rešitve za slovensko gospodarstvo. (Foto: Nova24TV)

“Primanjkljaj je res rekorden, ampak je povsem logičen v danih razmerah. Obstoječi proračun se je sprejemal še pred časom zadnje krize v povsem drugačnih razmerah. Vlada je, ko je prišlo do velike korona krize, reagirala takoj in odločno. Sprejela je štiri protikrizne pakete. Zato je logično, da je potreben rebalans proračuna. Moramo vedeti, da ta rebalans daje dodatna sredstva ministrstvom za zdravje, gospodarstvo, finance in delo,” je sprejeti rebalans proračuna komentiral profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Matej Lahovnik.

Sedanja vlada se je znašla v najhujši situaciji po koncu druge svetovne vojne. Zaradi epidemije koronavirusa so se vse razvite države znašle v hudi finančni krizi. Vse se soočajo z največjim primanjkljajem v zadnjih petinsedemdesetih letih. A kot opozarja Lahovnik, so bili ukrepi Janševe vlade osredotočeni na lajšanje finančnih težav državljanov. “Slovenija je med tistimi državami, ki se jim je brezposelnost najmanj povečala tudi zaradi uspešnih protikoronskih ukrepov, ki pa jih je potrebno financirati.”

Vlada se je v ta namen po besedah finančnega strokovnjaka zadolžila po zelo ugodnih pogojih na mednarodnih trgih. “Ugodni pogoji pa so zato, ker finančni trgi zaupajo v makroekonomsko politiko slovenske vlade,” je v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino pojasnil ugodno zadolževanje Slovenije na svetovnih finančnih trgih finančni strokovnjak Matej Lahovnik.

Sedanja vlada sprejemala proticiklične ukrepe za spodbujanje kupne moči prebivalstva
Rebalans proračuna je požel veliko kritik iz opozicijskih in kulturniških vrst. Vodja posvetovalne vladne skupine za sprejemanje protikoronskih ukrepov zatrjuje, da je sedanji proračun realen odraz razmer. Opozarja, da je prišlo do prestrukturiranja sredstev in vlada je namenila več sredstev tja, kjer so nujno potrebna. “Mislim, da je vsakomur jasno, tudi laikom. Največje povečanje sredstev imajo na ministrstvih za zdravje, gospodarstvo in delo. Navsezadnje so protikoronski ukrepi najbolj intenzivni in najbolj potrebni prav na teh področjih. Celota vladnih ukrepov v tej krizi je bila, da so ukrepali takoj in odločno.”

Vsak posameznik ve, da brez kupne moči prebivalstva, gospodarstvo ne more funkcionirati. Zato so ukrepi vlade pod vodstvom Janeza Janše bili namenjeni v smer, da državljani čim manj občutimo posledice korona krize. “Način, da se ohrani kupna moč ljudi. Da se pomaga tistim, ki so najbolj ranljivi. Mislim, da je v ta namen pojasnila, kam je šel vsak posamezen evro.”

Nekdanji minister za gospodarstvo v Ropovi in Pahorjevi vladi se strinja, da je trenutna vladajoča oblast delovala proticiklično. Z javnim zadolževanjem je hotela zaustaviti padec gospodarske rasti in predvsem okrepiti gospodarsko aktivnost. Prav zaradi tega je okrevanje bistveno lažje in se lahko vrnemo na stare gospodarske tirnice že naslednje leto.

Znana slovenska estradnika Marko Potrč in Tanja Ribič s pozivi k neupoštevanju zdravstvenih strokovnjakov škodujeta slovenskemu gospodarstvu. (Foto: Facebook, posnetek zaslona, Youtube)

Propagandni pozivi znanih Slovencev in opozicije, po neupoštevanju vladnih ukrepov, škodujejo slovenskemu gospodarstvu
Matej Lahovnik primerja današnje stanje s tistim po koncu druge svetovne vojne. Gre za največjo krizo po 75 letih, a jo po besedah Lahovnika čutimo precej manj kot smo čutili kolaps svetovnega gospodarstva pred desetimi leti. “Z ukrepi monetarne politike bodo države članice EU imele dovolj manevrskega prostora za protikrizne ukrepe. Kako hitro bo okrevanje, je seveda odvisno predvsem epidemiološke situacije.”

Kdaj bo konec tega negotovega obdobja, žal ne ve nihče. Lahovnik konec težav vidi v odkritju cepiva proti koroni. V zadnjih dneh se je v Sloveniji vzpostavila medijska gonja proti zaščitnim ukrepom in nošenju mask. Le to v večini primerov napihujejo tako imenovani znani in vplivni slovenski estradniki. S svojimi pozivi povzročajo še dodatno škodo in otežujejo delo vladi, da bi rešila sedanjo neugodno epidemiološko sliko.

Slovenija je bila med zmagovalkami prvega vala epidemije covida-19 v Evropi. Zato smo po tihem vsi upali, da se bo okrevanje gospodarstva začelo že letošnjo jesen. Žal  je zaradi zunanjih dejavnikov iz tujine in neupoštevanja ukrepov delovanje aktualne vladne ekipe toliko bolj oteženo. “V veliki meri neodgovornih posameznih pozivov vplivnih osebnosti, češ kako je nepotrebno nošenje mask, vzdrževanje varnostne razdalje in distance. Vemo, da se epidemiološka slika zopet slabša.”

Finančni minister Andrej Šircelj je po besedah Mateja Lahovnika pripravil ustrezen in strokoven rebalans proračuna. Foto: STA.

V primeru, da bomo upoštevali navodila zdravstvenih strokovnjakov, ima lahko Slovenija v letu 2021 pet odstotno gospodarsko rast
Zaradi neupoštevanja in nasprotovanja “kavč” strokovnjakom glede vladnih ukrepov se pojavljajo vsakodnevne težave v slovenskih podjetjih. To pomeni več bolniških izostankov, izpad določene skupine zaposlenih in dodaten pritisk na zdravstveno blagajno. A ne glede na vse, Lahovnika preveva gospodarski optimizem za Slovenijo. “Vsi napovedujemo, da se bo to zgodilo že naslednje leto. Takrat bo gospodarska rast zopet okrog pet odstotna. Sedaj je čas, da se vsi potrudimo in se odgovorno obnašamo in si namestimo aplikacijo Ostani zdrav, nosimo zaščitno opremo.”

Luka Perš