fbpx

[Medijska nesvoboda] Sodstvo preganja novinarje, levi propagandisti ne dajo RTV

Nekdanja urednica uredništva za nove medije v multimedijskem centru (MMC) Kaja Jakopič in voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič. (Foto: STA)

Novinarji brez meja so ocenili, da se je stanje novinarske svobode v Sloveniji poslabšalo. Gre za privržence in podaljšano roko slovenskih levih novinarjev, ki v tujino pošiljajo enostranske signale in dezinformacije. Poročilo navaja številna zavajanja, ki so bila mogoče odraz začasne situacije, medtem pa pravih težav ne izpostavijo. Še najmanj pa drži trditev, da so se (levi) novinarji znašli pod pritiski, medtem ko brezsramno in javno želijo prevzeti RTV Slovenija, ki bi moral biti v prvi vrsti neodvisen. “Aktivizem na RTV je postal direkten. Novinarji in uredniki delujejo, kot da bi bili neki strankarski aktivisti, pri čemer se tega nekateri niti ne zavedajo,” je ocenil politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Levičarska organizacija “Novinarji brez meja” je poslabšala oceno medijske svobode v Sloveniji, saj smo padli iz 32. mesta na 36. mesto. Kar se tiče Evrope, smo pa že večkrat povedali, da gre za izvoz notranjih političnih aktivistov prek svojih kolegov na evropsko raven, evropski kolegi pa brez premisleka kupijo, kot jim naši domači novinarji servirajo. Ta Evropa, ki nas ocenjuje, pač ni Evropa, gre za neke ljudi, ki imajo takšne in drugačne prijatelje v Sloveniji.

Prijatelji slovenskih politično-aktivističnih novinarjev želijo ljudi prepričati, da se dogajajo pritiski na novinarje, kljub temu, da se mednarodne nevladne organizacije “borijo” za njihovo svobodo. Splošno znano je, da novinarji v Sloveniji tudi ustvarjajo afere, ki pa dejansko sploh ne obstajajo, zato je pravilno, da je obrekovanje kriminalizirano, saj bi v nasprotnem primeru vsak lahko napisal in obtožil, kar mu pride na pamet.

Foto: STA

Politični analitik in nekdanji strokovnjak za odnose z javnostmi stranke SD Sebastjan Jeretič je pred časom izpostavil težavo Slovenije, da se to, da se z mediji polemizira in včasih tudi kritizira, želi predstaviti kot neko vmešavanje v medije. “Mediji se dejansko sami vstopili v politični aktivizem, tako da se je treba vprašati, kaj so pravzaprav pričakovali – težko je razumeti, da so očitno pričakovali čisto tišino. Vse, kar se dogaja, je več ali manj posledica njihovega političnega delovanja,” je pojasnil.

Zgaga ni novinar, ampak politični aktivist
Novinarji brez meja prav tako ne morejo brez tega, da ne bi omenili predsednika vlade Janeza Janše, ki ga celo označujejo za skrajnega desničarja. V nebo pa kujejo političnega aktivista in pristranskega novinarja Blaža Zgago, ki je pred kratkim prestopil v stranko SD. Za slednjega celo pravijo, da je preiskoval ravnanje vlade v času epidemije koronavirusa, medtem ko je na Twitterju le udrihal zoper vlado, da si je prislužil politične točke na levem polu. Zgaga je ravno tako dopisnik Novinarjev brez meja, ki so sestavili problematizirano mnenje. Pri tem tudi omenjajo naš medij, ki naj bi Zgago napadal, medtem ko je medij dejansko opozarjal na njegov politični aktivizem.

Zgaga je tako lahko ves čas epidemije prosto podajal svoje mnenje in nebuloze, zaradi katerih ga ni nihče kaznoval. Za razliko od levih politično motiviranih novinarjev pa v resnici večje pogrome doživljajo desni novinarji. Spomnimo se samo, kako so grdo pretepli Mira Petka, še nedolgo nazaj pa so do volitev želeli raziskovalnega novinarja Bojana Požarja strpati v zapor.

Na RTV imamo direkten aktivizem
Na vprašanje, ali se novinarji večinskih medijev sploh zavedajo dejstva, da niso nepristranski, je politični analitik dr. Matevž Tomšič odgovoril, da je problem v aktivizmu. Tega je dejansko vedno več, vsaj na nacionalni televiziji so nekaj let nazaj to še nekoliko prikrivali, zdaj je pa ta aktivizem že direkten. Novinarji in uredniki delujejo, kot da bi bili neki strankarski aktivisti. In težava je tudi, da se nekateri novinarji tega dejansko ne zavedajo, kar pa nas pripelje do vprašanja samega izobraževanja novinarjev.

Predsednik ZNP Matevž Tomšič b(Foto: STA)

Naš plan je prevzem RTV-ja
Novinarji brez meja tudi poudarjajo, da je Janševa vlada po zgledu Viktorja Orbana sprejela poskusne institucionalne korake, da bi spodkopala uredniško in finančno neodvisnost javne televizije in nacionalne tiskovne agencije, pri čemer je konec leta 2020 in v začetku leta 2021 odpravila financiranje slednje. Gre za namerno zavajanje, saj ne pojasnijo, da na STA niso želeli predložiti zahtevane dokumentacije, njeno financiranje pa se je uredilo z novim direktorjem. Medtem pa so RTV ves ta čas vztrajno obvladovali levičarji, ko se ta skuša nevtralizirati, pa vpijejo o fašizmu. Politični aktivizem prav tako vpliva na stanje medijske svobode v Sloveniji, saj hočejo drugače misleče preprosto utišati in, kot so dejali, želijo “nazaj” prevzeti RTV po tistem, ko je novo vodstvo vpeljalo spremembe za izboljšanje gledanosti, branosti ter ugleda nacionalnega medija. RTV torej nikoli ni bila resnično svobodna nacionalna radiotelevizija, temveč s strani levih propagandistov, ki se imajo za novinarje, ugrabljena institucija.

https://twitter.com/PeterGregorcic/status/1506770134811164674?s=20&t=NGmdMigEsd89ABVNAODpeg

Tudi to ne drži, da so privrženci SDS ustvarili alternativno “nacionalno tiskovno agencijo” (NTA) za prenašanje partijske propagande. Na začetku ustanovitve Nacionalne tiskovne agencije se je mogoče še zdelo, da so podporniki vlade, a se je kaj kmalu izkazalo, da so njihove vrednote drugačne in so s svojim mišljenjem bližje skrajni desnici, ki pa z Janševo politiko nima več skoraj nič skupnega.

Sara Kovač