Migracije: Šarec gre na “odprto mejo” s Hrvaško

Predsednik vlade Marjan Šarec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: sta

Na meji s Hrvaško, preko katere mimo mejnih prehodov zadnje mesece prihajajo trume migrantov iz Pakistana, Alžirije in Maroka, bo v ponedeljek premier Marjan Šarec. V Ilirsko Bistrico, Kostel in v Črnomelj bo premier potoval z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Razlog za obisk so precej verjetno napovedi iz Italije, da bi tam lahko ponovno uvedli strog nadzor meje s Slovenijo in na njej postavili ograjo ali celo zid, da bi ustavili migrante, ki od nas potujejo k njim.

V prvega pol leta je na črno čez mejo iz Hrvaške v Slovenijo prišlo 5.345 migrantov. Lani v tem času 3.633. Nezakonitih prehodov meje je bilo 47 odstotkov več kot lani. To je ugotovila policija, ki je ta mesec skoraj neverjetno hitro, dva tedna prej kot prejšnje mesece, objavila poročilo o ilegalnih migracijah v prvih šestih mesecih. Grafično po mesecih je bilo povečanje po mesecih takšno:

Vir: Spletnicasopis.eu

Junija letos je policija že četrti mesec zapored odkrila več kot tisoč migrantov, ko so iz Hrvaške že prišli v Slovenijo. Dejansko gre čez državo več migrantov, ker najbolj spretnega dela policija ne opazi, in jim uspe neopaženo priti do Italije ali Avstrije.

Od tistih, ki jih policija odkrije, večino, ki ne zahteva azila, vrnejo na Hrvaško. V pol leta so jih 3.459. Del jih napove, da bodo zahtevali azil. Že to jim omogoči prosto gibanje in potem zbežijo na zahod. Tudi zato je Italija z julijem proti nam uvedla “skupni” mejni nadzor. V prvega pol leta letos je po podatkih policije zahtevo za azil napovedalo 2.178 migrantov. Zadnje čase manjši delež migrantov takoj po napovedi zbeži proti zahodu, ko zahteve še niti ne vložijo. Skoraj vsi preostali, ki res zaprosijo za azil, pa zbežijo pozneje. Že prej je nadzor proti nam, ker Slovenija ne nadzira svoje schengenske meje, uvedla Avstrija, ki ga že več let podaljšuje.

Kdo najbolj izrablja slab nadzor?
Podatki, od kod je v pol leta v Slovenijo prišlo največ ujetih migrantov, kažejo porast iz številnih držav, precej dramatičen je iz Alžirije, Maroka, Bangladeša:

Vir: Spletnicasopis.eu

Kako se povečuje vračanje migrantov na Hrvaško, kaže preglednica, povzeta iz poročila policije, v kateri so podatki za vse države:

Vir: Spletnicasopis.eu

Pri pomenu teh podatkov je dobro biti nekoliko previden. Pri vračanjih v Slovenijo so vsebovane tudi številke o vračanjih slovenskih državljanov iz sosednjih držav. V pol leta jih je bilo od 333 vrnjenih 23 naših državljanov.

Položaj policija ocenjuje tako: “V letošnjem letu je bil zaznan strm trend naraščanja števila ilegalnih prehodov. Trend po svojem obsegu in doseženi vrednosti v letošnjem aprilu presega lanskoletni trend. Nadaljevanje trenda je od aprila naprej podobno lanskoletnemu. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije in Maroka. Struktura po državljanstvu se nekoliko spreminja, v zadnjem obdobju prevladujejo državljani Pakistana. Znaten je delež tistih ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ državljanov Alžirije.”

Dosedanji trendi večanja števila migrantov, ki jih je policija opazila in popisala, ko so prišli čez našo “odprto” schengensko mejo s Hrvaško, so v primerjavi s celotnim lanskim letom takšni:

Vir: Spletnicasopis.eu

Celotno poročilo policije “ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE” lahko preberete TUKAJ.

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • Antonius

  Šarec naj gre raje v tri krasne, pa bo za Slovenijo zares ogromno naredil.

  • GverilaStyle

   je reku šarac, da bo raje še malo počakal in šel poten v 7 krasnih….tri je premalo.

 • samotoje

  Naj ga domačini v Kolpo vržejo, barabo komedijantsko.

 • montyamp

  Hehehe , centralni komitet murglosrbske partije gre na južno mejo .
  Na severni bi Avstrijci šiptarje takoj deportirali v Albanijo .
  Bi se Slovenci rešili ene par zajedalcev in izdajalcev .

 • Common Sense

  Kaksen pajac! Sicer pa, ni presenetljivo. Saj je tudi v resnici vaski komedijant in zabavljac na radiju Ga Ga. Kaj je bilo Slovenceljnu, da ga je volil? Je mislil, da iz puhle narcisoidne glave lahko pride kaj pametnega? Jao jao Slovenceljni, ki ate volili Serpentinska. Dokoncno ste me razocarali kako neskoncno enostavno vas je nategnit (in to brez “vazeljine”).

 • VERZIFIKATOR

  Boštjan P. Cefizelj

  SEBASTJAN POKLJUŠKI IN TURKI

  Turki bližajo se že Butalam,
  na Hrvaškem bijejo zvonovi,
  streljajo čez Uno že s topovi,
  prava paša za oči zijalam.

  Skličejo Butalci starešine,
  vladajo Butalam ki trenutno,
  a vznemirjenje ni prav občutno,
  eden pravi, vsaka stvar da mine.

  Le Tepanjčani so srboriti
  predlog dali, naj na mejo straže
  se postavi, ker tako bo laže
  Turke pravočasno še odkriti.

  Nič Butalcem to se ne dopade,
  je nevarno bojda za stražarje,
  škoda tudi jim je za denarje,
  predlog brž tepanjski s tem odpade.

  Umnež zdaj butalski se oglási,
  Sebastjan Pokljuški po imenu,
  mož, ki služi svojemu namenu,
  Sebastjan spregovori počasi.

  »Tablo je na mejo nam nabiti,
  Turkom vstop da tu je prepovedan,
  potni list je namreč zapovedan,
  s tem Butale zlahka bo rešiti.«

  Vzklikajo na vso moč zdaj Butalci,
  da Pokljuški spomenik zasluži,
  saj Butalce v eno misel združi,
  misel to, da pameti so talci.

 • Skrajno Desni

  Če bi vse te naše politike in njihove privržence zabetonirali na meji s Hrvaško dvomim, da je še kdo sposoben preplezati ta zid.

 • von Rhein

  Bo imel govor in tudi tam povedal kdo je gospodar na svoji zemlji?

 • joza joza13

  Naj še Cerarja vzame s seboj. Morda med potjo pride do nesreče…

  • Skrajno Desni

   Kot v Yugi šofer Dolanca na deželi povozi kuro in Dolanc stopi iz avtomobila ter kmetu objasni da jim je povozil kuro in za to dobi batine, nadaljujeta in šofer povozi svinjo ker je Dolanc ves bulast pošlje šoferja da jim pojasni, čez čas se šofer vrne ves obdarjen z dobrotami ga Dolanc začudeno vpraša kaj jim je reku pa pravi šofer, sem šofer Dolanca pa sem vam povozil tisto debelo svinjo.
   Ko bi vsaj še naše svinje kdo povozil.

  • IZBIRA

   Bo umrla neumnost in etika :)

 • IZBIRA

  Karkoli Šarec počne je ad contrario zdravemu razumu in ab absurdum do podna in ni pripravljen na nič. Od začetka do konca.

 • Povprečen Državljan

  Sovrážni góvor je izražanje, ki spodbuja sovraštvo do posameznika ali skupine ljudi. Sovražno izražanje do posameznikov so lahko žalitve ali klevetanja, kar se obravnava v okviru zasebnih odnosov, pred sodišči pa v zasebnih tožbah. Posebna pravna kategorija je izražanje, ki spodbuja sovraštvo proti narodnim, rasnim, verskim ali drugim skupinam ljudi. Tako izražanje lahko spodbuja kršitev človekovih pravic in predstavlja nevarnost za družbo tako v posamezni državi kot mednarodno.

  • antimur

   Kako pa ti teleban imenuješ dejanja proti Slovencem, ki jh počenja ta zverinska jugonostalgična pizdarija z izdajalcem Kučanom na čelu. Zaenkrat bodite zadovoljni, da še niste dobili po pizdi, ampak se branimo le verbalno, pa ne bo več dolgo ostalo pri tem, ker nima efekta.

   • Povprečen Državljan

    Groziš? Boste začeli z nasiljem?Vojaškim udarom morda? Morda kot Črna roka?Pobijat po hišah?

    • antimur

     Ne gobcaj bedarij, sicer se pa po tvojem komentarju takoj ugotovi, da pizde kučanistične razmišljate samo o pobijanju, udarih. Zapomni si pa, zver kučanistična, da bomo Slovenci obstali na svoji zemlji. kar za kučaniste nisem prepričan.

 • Povprečen Državljan

  Pravovernih nihče ne napada.Nihče vam nič noče.To so samo vaše bolne fantazije in mazohistične želje.

 • xtc

  Komunistom z CK ZKS šefom ni namen zapret mejo ampak navlačit ,čim več sodrge sem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!