Migranti iz Slovenije v Avstrijo le še prek Šentilja

Foto: STA

Nov režim na avstrijsko-slovenski meji bo v polnosti zaživel že v tem tednu, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Migranti oz. begunci iz Slovenije bodo v Avstrijo lahko prehajali le še prek mejnega prehoda v Šentilju, kjer jih pričakujejo okoli 2500 na dan.

Avstrija migrantov ne bo več sprejemala preko avstrijske Koroške, ampak samo še preko avstrijske Štajerske, je za APA povedal tiskovni predstavnik deželne policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig. Dejal je še, da na Štajerskem trenutno brez težav sprejmejo okoli tisoč migrantov na dan. V soboto so jih našteli 997, v pa nedeljo pa 1024. V soboto so jih 31 tudi zavrnili.

50 migrantov dnevno zaprosi za azil v Avstriji
Avstrija sprejema le še tiste migrante, ki za cilj izberejo Nemčijo ali Avstrijo, zato jih večina za svoj cilj izbere eno od obeh držav. Trenutno zaprosi za azil v Avstriji okoli 50 migrantov na dan, ostali pa želijo pot nadaljevati v Nemčijo, je še povedal Grundnig.

Na avstrijsko Koroško iz Slovenije trenutno  prihaja od 1000 do 1500 migrantov na dan. Zdaj jih bodo preusmerili na mejni prehod Šentilj. Tako naj bi na ta prehod dnevno prišlo okoli 2500 migrantov, če se notranje ministrstvo ne bo odločilo za še nižjo dnevno kvoto, je še dodal policijski predstavnik.

V. V., STA