fbpx

Migranti z odobrenimi prošnjami za azil bodo nastanjeni v štirih občinskih stanovanjih v Kopru

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Integracijske hiše za migrante v prostorih nekdanjega hostla na Škofijah ne bo, saj je po navedbah Primorskih novic vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov z lastnicama prekinil pogodbo. Migranti z odobrenimi prošnjami za azil bodo namreč nameščeni v štirih občinskih stanovanjih v Kopru. 

Prvotni predlog ministrstva za notranje zadeve je predvideval, da se v hostlu na Škofijah uredi integracijsko hišo, kjer bi bilo nastanjenih 50 oseb s priznano prošnjo za azil. Civilna iniciativa Škofije je temu predlogu ostro nasprotovala in pripravila več protestnih shodov.

Civilna iniciativa se ni strinjala niti z nastanitvijo v stanovanjih
Ministrstvo je nato predlagalo, da se migrante nastani kar v stanovanjih, ki jih je ponudila koprska občina, v prostorih hostla na Škofijah pa bi organizirali aktivnosti na dnevni ravni. Civilna iniciativa tudi temu predlogu ni bila naklonjena.

Vladni urad je že julija z lastnicama nekdanjega hostla sklenil sporazum o prekinitvi najemne pogodbe, saj je bilo sklenjeno, da se skupino migrantov nastani v štirih stanovanjih, ki so v lasti koprskega javnega stanovanjskega sklada. Ta se nahajajo v središču Kopra, Škofijah, v Prisojah in nad Dolinsko cesto, v njih pa bodo bivale štiri- do petčlanske družine s sirskim državljanstvom.

N. Ž., STA