fbpx

Migranti zlorabljajo azilni postopek v Sloveniji: Slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila ilegalcem, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo

Foto: Twitter

V dneh, ko slovensko mejo nelegalno prestopi vsak dan večje število migrantov, državljane počasi mineva potrpljenje. Civilne iniciative, ki jih sestavljajo zaskrbljeni prebivalci najbolj ogroženih območij države, namreč pristojne že dalj časa neuspešno opozarjajo na problematiko, izpostavljajo pa tudi izkoriščanje azilnega postopka s strani ilegalcev.

Nedavno smo poročali, kako je ob izbruhu migrantske krize leta 2015 režimsko trobilo Delo v lasti tajkuna Petriča državljanom tako nekritično podajalo informacije, da bi lahko rekli, da jih je kar namerno zavajalo. Napovedovali so namreč, da bomo v Sloveniji sprejeli maksimalno 300 migrantov, pri čemer so se sklicevali na sicer precej neverodostojnega nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja. Realno stanje pa je bistveno drugačno: podatki kažejo, da imamo slovenski davkoplačevalci na grbi že skoraj tisoč migrantov, od tega 623 oseb s priznanim azilom, 270 čakajočih na rešitev vloge in 92, ki jih čaka, da lahko oddajo vlogo, kar skupno znaša 985 oseb. Resnost problematike pa se izraža tudi v zaskrbljenosti državljanov, ki so oblikovali tudi civilne iniciative, na njihove pobude in opozarjanja pa država žal pokaže premalo oziroma nič posluha. V nadaljevanju zato povzemamo skupno pismo Civilne iniciative Metlika, Civilne iniciative Bela krajina, Civilne iniciative Debeli rtič in Civilne iniciative Velenje, ki so ga poslale pristojnim organom.

V pismu so zapisali, da ministrstvo za notranje zadeve in novo vlado pozivajo, da preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki so jim priča s strani številnih migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo našo mejo. Ministrstvo in policijo so tudi pozvali, da naj preverita zakonitost ravnanj nevladnih organizacij, ki migrantom po javno predstavljenih dokazih aktivno pomagajo pri nezakonitih prehodih slovenske meje.

Posebej so poudarili problematiko izkoriščanja azilnega postopka, o čemer so zapisali sledeče: “Da migranti izkoriščajo azilni postopek za prehod proti zahodu Evrope, je v svojem intervjuju za Večer konec avgusta opozorila zdaj že nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ne mednarodno ne evropsko pravo migrantom namreč ne dovoljujeta pravice izbirati državo, v kateri bodo zaprosili za mednarodno zaščito, temveč določata, da je treba prošnjo vložiti v prvi varni oziroma prvi državi vstopa v EU (v primeru migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo slovensko mejo, sta to Turčija ali Grčija). Dejansko stanje pa je takšno, da večina migrantov za mednarodno zaščito zaprosi šele v Sloveniji, pred tem pa prepotuje celo vrsto varnih držav, med njimi tudi dve članici EU. Da gre za zlorabe, je razvidno tudi iz tega, da jih večina po vložitvi prošnje za azil niti ne ostane v Sloveniji, pač pa vložitev prošnje izkoristi za nemoteno gibanje po EU.”

Dodali so, da je sistem mednarodne zaščite namenjen beguncem, ki dejansko potrebujejo pomoč, ker so v svoji državi preganjani, in ne ekonomskim migracijam. S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem. Poleg tega grobo izkoriščajo pripravljenost zahodnih držav, da pomagajo beguncem. V zadnjem času se je v javnosti pojavilo tudi več dokazov, da so nevladne organizacije kar same klicale policijo in jim sporočale, kje se nahajajo nezakoniti migranti, hkrati pa so vnaprej napovedovale, da bodo zaprosili za azil. Migranti so tudi sami povedali, da so jim slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo, o čemer obstajajo zabeležke policije. Takšno ravnanje nevladnih organizacij je vsega obtoževanja vredno, poleg tega pa bi lahko pomenilo nezakonito pomoč pri ilegalnih prehodih meje, kar je kaznivo dejanje. Policijo zato pozivajo, naj natančno preveri obstoj tovrstnih kaznivih dejanj.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Dodali so še, da nevladne organizacije z načrtnim prevažanjem in usmerjanjem nezakonitih migrantov nikakor ne morejo diktirati politike priseljevanja v EU, saj so za to zadolženi pristojni organi posamezne države.

J. Ž.