Migranti zlorabljajo azilni postopek v Sloveniji: Slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila ilegalcem, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo

Foto: Twitter

V dneh, ko slovensko mejo nelegalno prestopi vsak dan večje število migrantov, državljane počasi mineva potrpljenje. Civilne iniciative, ki jih sestavljajo zaskrbljeni prebivalci najbolj ogroženih območij države, namreč pristojne že dalj časa neuspešno opozarjajo na problematiko, izpostavljajo pa tudi izkoriščanje azilnega postopka s strani ilegalcev.

Nedavno smo poročali, kako je ob izbruhu migrantske krize leta 2015 režimsko trobilo Delo v lasti tajkuna Petriča državljanom tako nekritično podajalo informacije, da bi lahko rekli, da jih je kar namerno zavajalo. Napovedovali so namreč, da bomo v Sloveniji sprejeli maksimalno 300 migrantov, pri čemer so se sklicevali na sicer precej neverodostojnega nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja. Realno stanje pa je bistveno drugačno: podatki kažejo, da imamo slovenski davkoplačevalci na grbi že skoraj tisoč migrantov, od tega 623 oseb s priznanim azilom, 270 čakajočih na rešitev vloge in 92, ki jih čaka, da lahko oddajo vlogo, kar skupno znaša 985 oseb. Resnost problematike pa se izraža tudi v zaskrbljenosti državljanov, ki so oblikovali tudi civilne iniciative, na njihove pobude in opozarjanja pa država žal pokaže premalo oziroma nič posluha. V nadaljevanju zato povzemamo skupno pismo Civilne iniciative Metlika, Civilne iniciative Bela krajina, Civilne iniciative Debeli rtič in Civilne iniciative Velenje, ki so ga poslale pristojnim organom.

V pismu so zapisali, da ministrstvo za notranje zadeve in novo vlado pozivajo, da preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki so jim priča s strani številnih migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo našo mejo. Ministrstvo in policijo so tudi pozvali, da naj preverita zakonitost ravnanj nevladnih organizacij, ki migrantom po javno predstavljenih dokazih aktivno pomagajo pri nezakonitih prehodih slovenske meje.

Posebej so poudarili problematiko izkoriščanja azilnega postopka, o čemer so zapisali sledeče: “Da migranti izkoriščajo azilni postopek za prehod proti zahodu Evrope, je v svojem intervjuju za Večer konec avgusta opozorila zdaj že nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ne mednarodno ne evropsko pravo migrantom namreč ne dovoljujeta pravice izbirati državo, v kateri bodo zaprosili za mednarodno zaščito, temveč določata, da je treba prošnjo vložiti v prvi varni oziroma prvi državi vstopa v EU (v primeru migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo slovensko mejo, sta to Turčija ali Grčija). Dejansko stanje pa je takšno, da večina migrantov za mednarodno zaščito zaprosi šele v Sloveniji, pred tem pa prepotuje celo vrsto varnih držav, med njimi tudi dve članici EU. Da gre za zlorabe, je razvidno tudi iz tega, da jih večina po vložitvi prošnje za azil niti ne ostane v Sloveniji, pač pa vložitev prošnje izkoristi za nemoteno gibanje po EU.”

Dodali so, da je sistem mednarodne zaščite namenjen beguncem, ki dejansko potrebujejo pomoč, ker so v svoji državi preganjani, in ne ekonomskim migracijam. S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem. Poleg tega grobo izkoriščajo pripravljenost zahodnih držav, da pomagajo beguncem. V zadnjem času se je v javnosti pojavilo tudi več dokazov, da so nevladne organizacije kar same klicale policijo in jim sporočale, kje se nahajajo nezakoniti migranti, hkrati pa so vnaprej napovedovale, da bodo zaprosili za azil. Migranti so tudi sami povedali, da so jim slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo, o čemer obstajajo zabeležke policije. Takšno ravnanje nevladnih organizacij je vsega obtoževanja vredno, poleg tega pa bi lahko pomenilo nezakonito pomoč pri ilegalnih prehodih meje, kar je kaznivo dejanje. Policijo zato pozivajo, naj natančno preveri obstoj tovrstnih kaznivih dejanj.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Dodali so še, da nevladne organizacije z načrtnim prevažanjem in usmerjanjem nezakonitih migrantov nikakor ne morejo diktirati politike priseljevanja v EU, saj so za to zadolženi pristojni organi posamezne države.

J. Ž.

 • Yolbe

  Ne vem zakaj ti nevladniki, ki jih je čez gobec kot mladih kosov čez rit, ne vzamejo k sebi domov in skrbijo za njih kot za svoje otroke???

  • Marcos Kače

   Verjetno se ti smilijo kaj slovenske družine, ki nimajo denarja za čez mesec priti. Zakaj si jih ne vzameš domov?

   • Tanja Bor

    Kaj pa pišeš?! Zdaj ko je v vladi Levica, nikomur nič ne manjka.

    • Marcos Kače

     Zato ser se mi tak “argument” butast. Nekako na istem nivoju kot “ti si FDV-jevc” tip argumenta.

 • Marcos Kače

  Preberem prvi stavek tega skropucala in me že mine volja, da bi bral naprej.

  > V dneh, ko slovensko mejo nelegalno prestopi vsak dan večje število migrantov,
  Rad bi videl vir za tole navedbo.

  > državljane počasi mineva potrpljenje.
  Koga mineva potrpljenje? Mene že ne. Jaz sem čisto skuliran. Tudi sosedje, če pogledam skozi okno, so popolnoma mirni. Verjetno pa je fino začeti članek na tak način, da se zdi, da se daj pa res, sedaj imajo že vsi dovolj.

  • goldhorn

   Še en nov provokator.

   • Marcos Kače

    Provokator? A bi rad unisolo komentarje tukaj? Cirklejerk v stilu r/the_donald?

  • Morala

   Ti jaz odgovorim…pred dnevi bilo na Planet TV-samo letos do avgusta je bilo 6500 ilegalnih prehodov, polovico jih je zaprosilo za azil…

   Koliko jih pa ne dobijo!?

   • Marcos Kače

    Hm, po podatkih policije:
    – 2016: 1.148 prehodov
    – 2017: 1.930 prehodov
    – 2018: 4.621 prehodov.

    Torej se delno posipam s pepelom.

    Delno ker v statistiko ni všteta glavnina migrantov, ki so državo prečkali med tistim migrantskim valom pred parimi leti. Kar je verjetno prva asociacija, ko človek pomisli na migrantske prehode in potem je reakcija: o šit, tista reka ljudi, ki še narašča.

    • Morala

     In ogromno jih še čaka, da prečkajo…Ne gre mi v glavo zakaj jih ne vzamejo bogate arabske države, če prebereš, da ima Saudska Arabija 100.000 klimatskih šotorov 8×8 in niso sprejele niti enega begunca in ne migranta?!…

     • Marcos Kače

      To je tudi mene vedno zanimalo. Domnevno zato, ker jih Saudska Arabija ne sprejema. Ne vem kako je pa z ilegalnim prehodom, domnevam, da je tam po tisti puščavi bluzit bistveno težje kot tu po gozdovih.

      Sicer pa še vedno nekatere druge muslimanske države močno prednjačijo glede sprejemanja npr Sirskih beguncev: Turčija 3.5mio, Libanon 2.2, Jordanija 1.2, potem je Nemčija načetrtem mestu z 0.68 in spet dve islamski državi,…

  • samotoje

   Tvoje nakladanje je pa tako otročje in nezrelo, da greš med blokirane. Jeeez!

 • Hun

  Jst sm navajen na muslimanske migrante..siptarjev gledam vsak dan vec

 • Olga2345

  “Nevladnike” (trgovce z ljudmi), Sorosove plačance, je treba ovaditi in kaznovati, finančno pipco pa zapreti!
  V Sloveniji nimamo na grbi tisoč, ampak deset tisoče NEZAKONITIH divjakov! Teh tisoč bo pa lahko pripeljalo se svoje družinre, kar lahko gre v dodatne tisoče, saj imajo neomejeno število žena in otrok!
  Ukiniti je treba privilegije norcem in denar porabiti za njihove divjaske goste, ki jih je treba s prvim prevozom odpeljati domov, saj se stanje v Siriji umirja in rabijo delavce za obnovo države!

  • Marcos Kače

   Kako ste smešni s to paniko. Tako vas vrtijo ti populisti okrog prsta. Lastno mamo bi prodali, da bi branili to propagando.

 • Olga2345

  V Bosni čakajo tisoci…v Grčiji premeščajo 2000 divjakov…Šarec bo pa nadaljeval dosedanjo “politiko” firnkov na meji!????

 • Olga2345

  Na lokalnih volitvah naženimo levičarske župane, islamoljubce!

 • Marija

  Samo lepoto in dodano vrednost nam uvažajo. Vse sposobne Slovence kako malo jih je še bodo pa izgnali.

 • samotoje

  Pomoč pri ilegalnem prehajanju meje je kaznivo dejanje. Ne prekršek, ampak kaznivo dejanje. Ali kdo ve, koga je policija do zdaj ovadila, priprla in iz katere nevladne tolpe?

 • AxCrypt

  Ukiniti bi bilo potrebno velikov večino “človekoljubnih” nevladnih organizacij. Izprijenci, hinavci.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!