fbpx

Milan Kučan in dikator Aleksander Lukašenko sta dolgoletna prijatelja

Milan Kučan in Aleksander Lukašenko (Foto: STA/epa)

Prijateljstvo med Milanom Kučanom in Aleksandrom Lukašenkom sega že v davno leto 1995, ko se je Lukašenko mudil na obisku pri zunanjem ministru Zoranu Thalerju in Kučanom. Gre za voditelja, ki je zaradi avtoritarnosti in kršenja človekovih pravic v nekaterih državah nezaželen. Zaželjen pa je bil pri voditeljih Slovenije, ki so izhajali iz prejšnjih sistemov in še vedno gradijo prijateljske odnose z oblastmi nedemokratičnih sistemov.

Oktobra 1995 se je v Sloveniji pri predsedniku slovenske države Milanu Kučanu in takratnem zunanjem ministru Zoranu Thalerju na obisku mudil beloruski zunanji minister Vladzimir Sjanko in to samo dobro leto dni zatem, ko je oblast v Belorusiji prevzel Aleksander Lukašenko, ki diktaturo v državi izvaja že skoraj 30 let, je poročal portal Politikis.

Leta 1996 se je Kučan v vlogi predsednika Republike Slovenije srečal z Lukašenkom na srečanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi na Portugalskem, kjer sta imela dalj časa trajajoč prijateljski pogovor na štiri oči. Slovenija je bila do Lukašenka gostoljubna v nasprotju z Češko, ki mu je leta 2002 vizum odrekla, saj so imeli zadržke zaradi njegove nedemokratične politike, čemur smo bili priča ob njegovem drugem prihodu v Slovenijo leta 2004.

Aleksander Lukašenko, zadnji evropski diktator (Foto: epa)

Kučan se je marca 2004 na Brdu čisto zasebno sestal z beloruskim diktatorjem Lukašenkom, ki je na zahodu vedno veljal za nedemokratičnega in totalitarnega predsednika. Lukašenko je v Slovenijo prišel na povabilo in stroške direktorja podjetja Riko Janeza Škrabca na zasebni obisk, zato srečanja s slovenskimi političnimi predstavniki niso bila predvidena, se je pa sešel z bivšim predsednikom Kučanom in šel na smučanje na Krvavec. Povsem jasno je, da je Kučan kot nekdanji prvi partijec s “totalitarci” vedno z lahkoto našel skupen jezik. Kučanova prijateljska srečanja z Lukašenkom so se dogajala po tem, ko je ta novodobni beloruski car, novembra 1995 v nekem intervjuju zatrjeval, da je notranja politika Adolfa Hitlerja imela tudi “več pozitivnih strani”.

Janšo je odločitev o izdaji vizuma čudila, odločitev pa je prav tako obsodila NSi
Do izdaje vizuma za obisk Lukašenka je bil kritičen Janez Janša. Kot je poudaril, izdaja vstopnega vizuma beloruskemu diktatorju postavlja vprašanje, kakšno politiko do človekovih pravic vodi slovenska država oziroma vlada. “V Belorusiji imajo diktaturo, zadnje volitve niso bile priznane od nikogar, politični nasprotniki pa so v zaporih,” je pri tem poudaril Janša in dodal, da si je Slovenija s tem zabeležila veliko črno piko. Prav tako je odločitev Kučana za sprejem Lukašenka bila val neodobravanja med vrstami Nsi in Mlade Slovenije.

Kučan svojih vprašljivih zunanjepolitičnih prijateljstev, ki so se na veliko sklepala v mesecu ustanavljanja njegovega Foruma 21, ni želel nikoli komentirati. V javnosti so se namreč začeli pojavljali nekateri namigi, da je med pokrovitelji njegovega F21, poleg Merkurja, Mercatorja, Rika, tudi Lukašenko osebno.

Portal Politikis

“Če govorim iz svoje izkušnje, je Lukašenko vse prej kot demokrat. Je človek, ki se povsem zaveda, da obvladuje vse vzvode moči v svoji državi. In zato se je vredno z njim pogovarjati. Zdaj je po moji sodbi še čas, da se demokratične spremembe v Belorusiji zgodijo po mirni poti. Ali se bodo zgodile na tak način, je pa v največji meri odvisno prav od ravnanja predsednika Lukašenka”, je odgovoril Milan Kučan po zmagi Lukašenka na volitvah leta 2006 za POP TV

Protesti v Belorusiji (Foto: epa)

Situacija v Belorusiji se zaostruje, volivci menijo da so bile volitve zmanipulirane
Ljudje sev Belorusiji vse bolj zbirajo na protestih v znak podpore vsem tistim, ki so bili ranjeni na protestih, ki so izbruhnili takoj po predsedniških volitvah v Minsku. Diktator Lukašenko je ponovno dobil zmago na volitvah, kjer je pridobil skoraj 80 odstotkov vseh glasov, a naj bi ti rezultati vprašljivi. Vodja opozicije Svetlana Tikhanovskaya trdi, da so bili volilni rezultati ponarejeni, zato je bila prisiljena zapustiti državo.

Sara Kovač