Mineva 19 let od smrti očeta slovenske državnosti: Dr. Jože Pučnik je bil človek poguma in velikih odločitev

Datum:

Mineva devetnajst let od smrti očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika. Bil je politik, mislec in osrednja osebnost slovenskih demokratizacijskih ter osamosvojitvenih procesov, ki je s svojo odločnostjo in pogumom spremenil tok slovenske zgodovine. “Z vsem spoštovanjem ga upravičeno nazivamo oče slovenske državnosti. Dr. Jožeta Pučnika bomo ohranili v trajnem spominu, veličina njegovih misli in dela pa v celosti šele prihajata,” so ob obletnici njegove smrti zapisali v stranki SDS. 

Dr. Jože Pučnik se je rodil 9. marca 1932 v kmečki družini v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Svoje nestrinjanje s totalitarnim režimom je nakazal že v svojih najstniških letih, ko je nekaj kritičnih misli, objavil v ilegalnem glasilu Iskanja. Zasliševala ga je tajna politična policija. Kaznovali so ga tako, da so mu onemogočili opravljanje zaključnega izpita. Tega je opravil šele po vojaškem služenju.

Leta 1958 je diplomiral na Univerzi v Ljubljani, smer filozofija in primerjalna književnost. Zaradi člankov, objavljenih v Reviji 57, v katerih je kritiziral gospodarsko politiko komunističnega sistema, je bil obsojen na devet let zaporne kazni. Pučnik je bil v svojih kritikah zelo analitičen in močno podkovan v teoriji ter načelih, česar pa totalitarni režim ni prenesel.

Jože Pučnik (Foto: posnetek zaslona)

V obtožbah so mu očitali, da naj bi s pomočjo člankov spodkopaval socialistično ureditev. Obsodba pa je verjetno tudi služila kot vzorčni primer, kaj se lahko dogodi tistim, ki javno izražajo svoje nasprotovanje socialističnemu sistemu. Po petih letih je bil ob splošni amnestiji izpuščen. Po vrnitvi iz zapora se je ponovno želel vključiti v publicistično in intelektualno delo.

Opozarjal je tudi na neučinkovito kmetijsko politiko
V številki 33–34 revije Perspektive je s člankom “O dilemah našega kmetijstva” opozoril na neučinkovito kmetijsko politiko. Kot osrednje vprašanje si je zastavil, zakaj je kmetijstvo eno najobčutljivejših gospodarskih problemov vseh socialističnih sistemov. Njegova razmišljanja so odmevala v javnosti kakor tudi v partijskih vrstah. V naslednji številke revije Perspektive je objavil filmsko analizo z naslovom Iz oči v oči, v kateri je analiziral vsemogočno prevlado partijskega sistema nad posameznikom.

Prvi predsednik DEMOS-a dr. Jože Pučnik. (Foto: Arhiv Nova24tv)
Prvi predsednik Demosa dr. Jože Pučnik (Foto: Arhiv Nova24tv)

Zaradi zapisa je bil maja 1964 ponovno aretiran in obtožen sovražne propagande. O strahotah, ki jih je Pučnik doživel v zaporu, ni rad govoril. Je pa ob tem zapisal: “Vsa tista doživetja osmišljam s spoznanjem, da smo imeli brutalen totalitaren sistem. Komunisti niso nikoli spoštovali temeljne pravice do nedotakljivosti življenja in svobode. Njihov režim je bil pač totalitaren, kakor sta bila italijanski fašizem in Hitlerjev nacizem.”

Cesta dr. Jožeta Pučnika v Grosuplju (Foto: STA)

Po izpustitvi iz zapora leta 1966 Pučnik ni uspel dobiti službe. Priložnosti je bil primoran iskati v tujini. Ustalil se je v Nemčiji, kjer je doktoriral iz filozofije in sociologije ter postal predavatelj na univerzah v Hamburgu in Lüneburgu. Za ponovni študij se je moral odločiti, ker mu ljubljanska univerza ni želela izdati potrdila o diplomi. Do upokojitve leta 1989 je služboval kot docent za sociologijo na univerzi v nemškem mestu Lüneburg, kjer je dosegel naziv višjega akademskega svetnika. Kljub časom v tujini ga je srce vedno nosilo v Slovenijo. Klic domovine ga je vse bolj mikal in konec 80-ih let prejšnjega stoletja se je vrnil domov.

Pučnik je spremenil tok slovenske zgodovine
Pučnik je odločilno zaznamoval prehod Slovenije v samostojno državo, saj je Slovenija na podlagi njegovega udejstvovanja dosegla vse tiste cilje, ki si jih je zadala v času prvih demokratičnih premikov. S svojo odločnostjo in delovanjem spremenil tok dogodkov slovenske zgodovine. Samostojno Slovenijo si brez njegovega posega v slovenski politični prostor težko predstavljamo.

V ključnih trenutkih je kot predsednik Demosa nase prevzel odgovornost in težo slovenske osamosvojitve ter demokratizacije. “Z vsem spoštovanjem ga upravičeno nazivamo oče slovenske državnosti. Dr. Jožeta Pučnika bomo ohranili v trajnem spominu, veličina njegovih misli in dela pa v celosti šele prihajata,” so še zapisali v njegovi stranki SDS. Predsednik stranke premier Janez Janša se je tako kot vsako leto tudi letos poklonil njegovemu spominu na pokopališču Črešnjevec pri Slovenski Bistrici.

Foto: Twitter Boris Doblekar

Po razpustu Demosa je Pučnik nadaljeval pot kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. V mandatu od leta 1992 do 1996 je vodil Preiskovalno komisijo o raziskovanju povojnih množičnih pobojev. Po končanem poslanskem mandatu se je umaknil iz aktivne politike, a ostal častni predsednik Socialdemokratske stranke Slovenije. V spominu Slovencev bo ostal s svojimi znameniti besedami, ko je dejal: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” Pučnik je umrl 11. januarja leta 2003, v čast očetu slovenske osamosvojitve pa je vlada leta 2007 sklenila, da bo po njem poimenovala ljubljansko letališče.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...