fbpx

Minister Hojs o možnosti omejitve gibanja na območje posamezne občine in o predlogu za dodatna pooblastila vojski, ki bi pomagala pri nadzorovanju meje

Foto: STA

Opolnoči je začel veljati odlok, ki prepoveduje druženje, danes pa je notranji minister Aleš Hojs na novinarski konferenci povedal, da bo morda potrebno, z namenom zavarovanja zdravja, gibanje omejiti na območja posameznih občin. Hojs je povedal še, da bo prihodnji teden predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki predvideva dodatna pooblastila vojske, predstavil poslanskim skupinam. Vojska bi pomagala izključno pri varovanju južne meje, zato Hojs pričakuje podporo opozicije. Iz policije so sicer že včeraj sporočili, da bi jim Slovenska vojska z dodatnimi pooblastili predstavljala dobrodošlo pomoč.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da bo treba v odloku o začasni prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah kmalu kaj popraviti ali dodati, vse pa izključno za zagotovitev dodatne varnosti. “Morda se bo že kmalu izkazalo, da bo treba omejitev gibanja omejiti tudi na nivo posamezne občine,” je dejal. Hojs je v današnji izjavi za javnost izpostavil, da je mnogo ljudi odlok vzelo resno. “Pred pošto, pred lekarno in pred trgovinami sem videl ljudi, ki stojijo v primerni razdalji, ne rinejo drug v drugega in se zavedajo resnosti položaja, v katerem smo se znašli,” je začel.

Opolnoči je začel veljati odlok, ki prepoveduje druženje
Kljub temu se po njegovih besedah pojavljajo dileme v razumevanju odloka, ki je začel veljati opolnoči. “Ali lahko hodimo v trgovino in v lekarno v skupinah po pet oz. ali s tisto izjemo o družinskih članih to številko celo presežemo? Ne, odlok velja za posameznika,” je bil jasen minister.

Vlada je sicer predvidela dve izjemi, za katere so ocenili, da so ljudje že tako ali tako več ali manj skupaj in njihovo druženje ne predstavlja dodatnega tveganja zanje ali za druge. Gre za družine in ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, tem omogočajo gibanje ne glede na število ljudi.

Vlada po Hojsovih besedah sicer jasno ne more nadzirati, kdo je družinski član ali kdo živi v družinski skupnosti. “Pričakujemo pa polno odgovornost vseh tistih, ki se sprehajajo v skupinah, da zaradi lastnega zdravja in zaradi zdravja drugih vedo, kaj pomenita te dve kategoriji,” je pozval. Pojasnil je tudi, da župani nimajo pristojnosti določati izjem v odloku, lahko pa opredelijo, kako se posamezen člen odloka izvaja, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Novi koronavirus (Foto: Wikimedia Commons)

Hojs prihodnji teden s predlogom za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi pred poslanske skupine
Glede predloga za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, je Hojs povedal, da bo poslanskim skupinam predstavljen prihodnji teden, poroča STA. Pred tem bo opravljeno še medresorsko usklajevanje. Gre izključno za to, da zavarujemo južno mejo, je poudaril.

Hojs je v izjavi za javnost še dejal, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena še danes posredoval najprej v medresorsko usklajevanje, ki bo trajalo nekje do ponedeljka. Glede na to, da so stvari zaostrene, verjame, da bodo tudi drugi resorji pobudo hitro preverili in se do nje opredelili. Tako predvideva, da bo razloge za predlog v naslednjem tednu lahko še predstavil vsem poslanskim skupinam. Za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi je sicer potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru.

“Ne gre za to, kar sem včeraj slišal od nekaterih poslancev, da želimo poslati vojsko na ulice, da vojska s tanki pride na slovenske ceste,” je dejal Hojs in poudaril, da gre izključno in samo za varovanje varovanje naše južne meje s Hrvaško, zunanje schengenske meje, ki smo jo dolžni zaščititi. Ob tem je opozoril, da se po zadnjih podatkih število nezakonitih prehodov meje povečuje. Še vedno pa niso povsem razjasnjeni odnosi s sosednjo Hrvaško, ki za vračilo teh migrantov po zadnjih podatkih želi potrdila, da niso okuženi z novim koronavirusom, kar le še dodatno zapleta in obremenjuje policiste na južni meji s procedurami, testi, dodatnimi analizami, papirologijo, je še dejal notranji minister.

Foto: STA

Hojs pričakuje podporo opozicije
Verjame, da mu bo tudi opozicija verjela, da gre izključno za zavarovanje južne meje, in bo aktivacija omenjenega člena sprejeta. V nasprotnem primeru lahko po njegovih besedah v zelo kratkem času nastanejo težave pri slovenski policiji, ki pa jo po ministrovi oceni v tem trenutku potrebujemo v notranjosti. “V tem trenutku bo morda treba narediti tudi zavarovanja kakšnih bolnišnic, drugih pomembnih objektov, treba bo skrbeti za red, varnost in premoženje vas občanov. Zato verjamem, da bom s svojim predlogom kljub nekaterim pomislekom opozicije v naslednjem tednu uspel,” je še dejal Hojs.

Slovenska vojska bi predstavljala dobrodošlo pomoč policiji
Na Hojsov predlog o aktivaciji 37.a člena se je v četrtek na Twitterju odzvala tudi policija. Zapisali so, da bi bila Slovenska vojska z dodatnimi pooblastili dobrodošla pomoč policiji za delo na meji. “Policija bi lažje opravljala številne naloge, povezane z obvladovanjem epidemije, med drugim se trudimo urejati varno pot voznikom tovornih vozil iz različnih držav v konvojih,” so navedli. Policijo sicer trenutno kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodi Anton Travner. Nova vlada ga je na to mesto imenovala na svoji ustanovni seji pred tednom dni.

Rok Krajnc