fbpx

Nujno: Število okužb s SARS-CoV-2 se je v Sloveniji povzpelo za 22, na skupno 341 primerov!

Do 14. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 10.980 testiranj. Okužba je bila potrjena pri skupno 341 osebah oziroma 22 več kot včeraj. Največ okužb je v osrednjeslovenski regiji, sledita savinjska regija in jugovzhodna Slovenija. Do 10. ure je bilo 67 okužb zabeleženih pri najbolj rizični starostni skupini starejših od 60 let. V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 23 pacientov s COVID-19, od tega 6 na intenzivni negi, iz UKC Maribor pa so sporočili, da trenutno zaradi koronavirusa zdravijo 11 bolnikov, od tega dva na intenzivni negi in priključena na respirator. Pacienti s koronavirusno boleznijo se zdravijo tudi na Golniku.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo do petka 20. marca  ob 14. uri v Sloveniji zabeleženih skupno 341 okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Število okuženih je tako v primerjavi s četrtkom naraslo za 22. Opravljenih je bilo skupno 10.980 testiranj. Epidemija ne pojenja, zato je ključno, da državljani nadaljujemo z upoštevanjem priporočil pristojnih, saj nam bo le skupaj uspelo zajeziti širjenje virusa. V Sloveniji je do sedaj po okužbi s SARS-CoV-2 umrla ena oseba.

67 okužb z novim koronavirusom v najbolj rizični starostni skupini
Danes, 20.  marca 2020 do 10. ure je bilo na NIJZ sporočeno 341 potrjenih primerov z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 114 iz osrednjeslovenske, 56 iz juhovzhodne Slovenije, 55 iz savinjske, 31 iz podravske, 23 iz gorenjske, 14 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, dva iz zasavske in posavske regije (Slika 2). Pet obolelih je tujih državljanov.

Vir: NIJZ

Zaskrbljujoče je, da je že kar 67 okuženih v najbolj rizični starostni skupini starejših od 60 let. Razporeditev okuženih po starostnih skupinah je sledeča:

Vir: NIJZ

Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 166 žensk in 175 moških.

V UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 pacientov s COVID-19, od tega 6 na intenzivni negi
Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 pacientov s COVID19, med njimi 6 v enoti intenzivne terapije. Do danes je okuženih 21 otrok, od njih pa nihče ne potrebuje hospitalizacije, bolezen poteka v blagi obliki. Zakaj jih je kljub temu nujno zaščititi in kdaj k zdravniku, je pojasnila dr. Tina Plankar Srovin, pediatrinja na Infekcijski kliniki.

V UKC Maribor trenutno zaradi koronavirusa 11 bolnikov, dva na intenzivni negi priključena na respirator
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih 11 bolnikov, trije manj kot v četrtek, od katerih sta dva v intenzivni enoti in priključena na respirator. Med ostalimi en bolnik potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali, poroča STA.

Kot so sporočili iz UKC Maribor, je do tega trenutka zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov v domači izolaciji 113 njihovih zaposlenih, pri čemer ne gre le za zdravstveno osebje. Ob tem pričakujejo, da bo po novem opravljenem testu v začetku prihodnjega tedna prva skupina poslanih v izolacijo znova na delovnem mestu.

Ob tem so se v mariborski bolnišnici zahvalili še nekaterim podjetjem, ki so jim v kriznem času namenila pomoč. Med drugim jim je družba Team2, ki upravlja z razvijalcem videoiger Outfit7, podarila 25.000 evrov, hoška Magna pa je pomagala z donacijo zaščitnih mask.

UKC Maribor (Foto: Facebook)

Pacienti s koronavirusno boleznijo tudi na Golniku
Na Gorenjskem bolnike s koronavirusom sprejema Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer naj bi imeli trenutno okoli 10 takšnih bolnikov. Dejanske številke na Golniku včeraj za za STA niso razkrili.

Rok Krajnc