fbpx

Minister Hojs odgovarja na ovadbo, ki so jo pripravili v odvetniški pisarni Čeferin: Objava plač je zakonita!

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto. STA)

Kot pa sem ta teden že večkrat javno povedal, bi morali v preteklosti, v kolikor menijo, da bi moralo biti kaj posebej varovano v policiji, poskrbeti za ustrezne interne akte, ki bi to definirali. Nič od tega pa policija vse do danes ni pripravila,” se je na kazensko ovadbo Policijskega sindikata Slovenije, s pomočjo Čeferinove odvetniške pisarne, odzval minister Aleš Hojs in dodal, da takšni akti ne morejo biti v nasprotju z zakonom.

V Policijskem sindikatu Slovenije so v četrtek podali kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, in sicer zaradi objave osebnih podatkov in plač policistov. Po njihovem mnenju naj bi bilo to dejanje  v nasprotju z zakonodajo. Sumijo ga kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivi dejanji na škodo policistov. Po navedbah sindikata je Hojs organiziral, načrtoval in izvedel javno objavo osebnih podatkov, nazivov oziroma delovnih mest, organizacijskih enot in bruto plač policistov in kriminalistov kot protiukrep stavki. Ob tem je s takšnim ravnanjem ogrozil varnost določenih policistov in kriminalistov in težko popravljivo škodo povzročil še zlasti ogroženim uslužbencem policije, uslužbencem, ki imajo prirejeno identiteto, uslužbencem, ki uporabljajo sredstva za prikrivanje prepoznavnosti, in tistim, ki so kako drugače dodatno izpostavljeni določenim tveganjem. Sindikat je ovadbo vložil preko odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

Na dan, ko je Policijski sindikat Slovenije pričel s svojo stavko, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je stavko ocenil, kot neupravičeno in neutemeljeno, uresničil svojo predhodno napoved in poimensko objavil plače Policije, javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve in Inšpektorata RS za notranje zadeve. Minister Hojs je v izjavi za javnost poudaril, da se je vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma. “S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi.” Glede ostalih zahtev pa je povedal, da se tudi sam strinja, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Po njegovih besedah pa je nesprejemljiva zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata. Ob tem je poudaril, da se je vedno pripravljen pogovarjati in dodal, da pogajanja tečejo. Stavki Policijskega sindikata se Sindikat policistov Slovenije ni pridružil. Na vprašanje, zakaj se jim pri stavki niso pridružili kolegi iz drugega sindikata, je Rok Cvetko odgovoril, da so očitno ocenili, da kljub določenim posegom v pravice zaposlenih, tem ni bila povzročena škoda. V SPS so sicer dejali, da pozdravljajo tri od štirih stavkovnih zahtev policijskega sindikata, s katerimi se tudi strinjajo. Stavki pa se niso pridružili, saj med drugim menijo, da je stavkanje v trenutnih razmerah neprimerno.

Objave so zakonite
Minister Hojs se je odzval z navedbami, da so plače javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve z organoma v sestavi v skladu s prvim in šestim odstavkom 38. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju javne. Objavljeni podatki o zaposlenih niso označeni s stopnjo tajnosti, je poudaril v odzivu za STA. Vse objave so torej po njegovih besedah popolnoma zakonite. Je pa dejal, da je ta teden že večkrat javno povedal, da bi morali v preteklosti, v kolikor menijo, da bi moralo biti kaj posebej varovano v policiji, poskrbeti za ustrezne interne akte, ki bi to definirali. “Nič od tega pa policija vse do danes ni pripravila,” je dodal. Medtem je po njegovih navedbah jasno tudi, da takšni akti ne morejo biti v nasprotju z omenjenim zakonom.

Foto: STA

Informacijska pooblaščenka je sicer pred dnevi sporočila, da gre pri podatkih o delu policije sicer lahko za druge zakonske izjeme od prosto dostopnih informacij, na primer za tajne podatke, “a je presoja, ali je ta izjema dejansko podana, vedno na strani organa, torej ministrstva za notranje zadeve, in zato izven presoje informacijskega pooblaščenca v okviru nadzora nad varstvom osebnih podatkov.” Povedala je tudi, da zaradi javne objave plač zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve, policije in inšpektorata ne bodo uvedli inšpekcijskega postopka.  Iz objave namreč ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov. Podobnega mnenja je bila tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. 

Opozicija meni drugače
Po drugi strani pa so v Policijskem sindikatu Slovenije po prvem pregledu objave policijskih plač ugotovili, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bili tudi podlaga za odškodninske tožbe. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko je povedal, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov, pa tudi varnostni sistem. Tudi predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je bil mnenja, da naj bi notranji minister Hojs razkril podatke, ki po zakonu niso javni. “Minister Hojs predstavlja največjo grožnjo nacionalne varnosti v zgodovini slovenske policije,” je zapisal Nemec in sporočil, da bo seja Knovs, na kateri bodo ocenili morebitne škodljive posledice javne objave bruto plač, potekala v petek ob 14. uri, torej danes. Stališča varnostne stroke pa so deljena. Strokovnjak za varnostna vprašanja Miroslav Žaberl je ocenil, da ni pametno objavljati poimenske informacije o pripadnikih specialne enote in nekaterih kriminalistov ter da je tako ravnanje skregano z varnostnimi protokoli. Nasprotno meni varnostni strokovnjak Branko Lobnikar, ki je za STA dejal, da objava poimenskih informacij pripadnikov specialne enote in kriminalistov NPU zakonsko ni sporna, želel bi si le, da bi bili zneski obrazloženi.

Foto: STA

Čeferini proti vladi Janeza Janše
Lahko bi rekli, da Čeferini z vseh koncev in krajev napadajo aktualno vlado Janeza Janše. Policijski sindikat je s pomočjo Čeferinove odvetniške pisarne podal kazensko ovadbo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, Ustavno sodišče RS je pred nedavnim zadržalo izvajanje zakona o investicijah v Slovenski vojski, zadržanje pa je predlagal ustavni sodnik in poročevalec dr. Rok Čeferin. Vedno bolj pogosto pa se preko izbranih medijev oglaša tudi Aleksander Čeferin, ki je v zadnjem pogovoru za Nedeljski Dnevnik precej odkrito kritiziral Janšo in njegovo vlado. Čeprav je Čeferin slovensko politiko označil za lokalno politično tekmo, za katero nima ne časa ne volje, pa je iz vsega priloženega opaziti ravno nasprotno.

Sara Bertoncelj