fbpx

Minister Logar se je z gruzijskim kolegom zavzel za krepitev sodelovanja

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in zunanji minister Gruzije David Zalkaliani. (Foto: MZZ)

Zunanji minister Anže Logar je danes na obisku gostil gruzijskega kolega Davida Zalkalianija, s katerim sta se strinjala glede okrepitve odnosov med državama na različnih področjih, predvsem gospodarskem. Zalkaliani je na obisku v Ljubljani poudaril, da je Gruzija trdno zavezana Evropski uniji.

Ministra sta na srečanju imela konstruktivno razpravo o različnih temah, ki povezujejo države. Zavzela sta se za okrepitev odnosov, predvsem na dvostranski trgovinski izmenjavi. Logar je prepričan, da bo k temu pripomogel tudi na novo odprt konzulat Gruzije v Portorožu. “Včeraj je bil narejen pomemben korak z odprtjem konzulata v Portorožu, veselim se plodnega rezultata tega dejanja,” je povedal Logar.

Po oceni ministra je srečanje tudi pomembno v luči priprav na vrh EU in Vzhodnega partnerstva. “Poudarjamo, kako zelo pomembno je, da Gruzija nadaljuje proces reform,” je dodal in ponovil podporo Slovenije celovitosti in suverenosti Gruzije.

Cilj Gruzije je vstopiti v EU
Gruzija ostaja zanesljiv partner Evropske unije in pomemben steber demokracije v tej regiji,” je zagotovil Zalkaliani. Pojasnil je, da nadaljujejo z reformami in implementacijo pridružitvenega sporazuma. Pripravljeni so tudi na naslednji korak, v okviru katerega je izrazil namero vlade, da bodo leta 2024 uradno vložili prošnjo za članstvo v EU.

Image

Zalkaliani se je danes že srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem. Predsednik DZ je danes ocenil, da so odnosi med državama dobri in prijateljski. Z Zalkalianijem pa sta se strinjala, da so možnosti za okrepitev sodelovanja na različnih področjih. Pozornost sta namenila še širitvi Evropske unije.

Sara Kovač