fbpx

Minister Logar zadnjič v vlogi visokega predstavnika sveta Evrope za sodelovanje z EP: Ni bilo vedno enostavno, a vtisi so pozitivni

Minister za zunanje zadeve Anže Logar (Foto: epa)

Zunanji minister Anže Logar je bil danes zadnjič v vlogi visokega predstavnika sveta Evrope za sodelovanje z Evropskim parlamentom, saj se izteka slovensko predsedovanje Evropski uniji. Ob tej priložnosti je ob koncu zasedanja namenil nekaj besed slovenskemu predsedovanju EU. Logar je izpostavil, da je bilo slovensko predsedstvo v zadnji polovici leta prisotno pri 35 razpravah na plenarnih zasedanjih, na trialogih so presedeli okoli 110 ur in do danes uspešno zaključili 18 dosjejev – dva sta na sporedu še danes zvečer in jutri dopoldne.

Zunanji minister Anže Logar je bil danes zadnjič v vlogi visokega predstavnika sveta Evrope za sodelovanje z Evropskim parlamentom v okviru predsedovanja Evropski uniji. “Ni bilo vedno enostavno, a vtisi ob koncu so pozitivni. Iskrena zahvala ekipi na Ministrstvu za zunanje zadeve,” je zapisal na Twitterju ob tej priložnosti.

Pred koncem današnjega zasedanja je Logar namenil tudi nekaj besed ob sklepnem dejanju slovenskega predsedstva v Evropskem parlamentu. “Danes zadnjič nastopam v vlogi visokega predstavnika Sveta EU za sodelovanje z Evropskim parlamentom in lahko rečem, da mi je bilo v veliko zadovoljstvo, tu, pred vami predstavljati sedemindvajseterico, v hiši evropske demokracije,” je dejal.

Foto: epa

Zadnjega pol leta je bilo slovensko predsedstvo prisotno na 35 razpravah. Logar je izpostavil, da so skupaj debatirali približno 70 ur o najrazličnejših temah. “Hkrati si je slovensko predsedstvo aktivno prizadevalo za dialog tudi na strokovni ravni v procesu soodločanja, kjer smo skupaj izpeljali veliko trialogov,” je poudaril. Kot zanimivost je izpostavil, da je najkrajši trialog trajal pet minut in se jim je uspelo uskladili, najdaljši pa je trajal devet ur.

Foto: Twitter Anže Logar

“Spoštovane poslanke, poslanci, Evropski parlament in slovensko predsedstvo smo skupaj dosegli dogovor na pogajanjih in uspešno zaključili 18 dosjejev v okviru trialoga,” je še izpostavil. Dva sta na sporedu še danes zvečer in jutri dopoldne. “Naše skupno sodelovanje in dialog lahko rezultira v zaključenih 20-ih trialogih. Pri čemer lahko rečemo, da smo naredili pomemben korak naprej za dobrobit državljank in državljanov Evropske unije.”

Ministri za evropske zadeve potrdili sklepe Sveta o širitvi
Včeraj so se v okviru sveta za splošne zadeve na maratonski seji uspeli uskladiti tudi sklepe sveta Evropske unije o širitvi Evropske unije, med drugim tudi za Zahodni Balkan. “Gre še za en pomemben uspeh slovenskega predsedstva, za katerega se zahvaljujem ekipi, še posebej državnemu sekretarju za evropske zadeve,” je sklenil.

Sara Rančigaj