fbpx

[Video] Tega ne boste zasledili na RTVS ali POP TV: Evropski komisarji delili pohvale o slovenskem predsedovanju Svetu EU

Foto: Printscreen

Počasi se izteka slovensko predsedovanje Svetu EU, ki smo ga pričeli s 1. julijem letos. Čeprav so skušali KUL-ovci vseskozi ustvarjati vtis, da vlada ni sposobna voditi Evropske unije in da njene metode vodenja mečejo slabo luč na ugled države, pa izjave evropskih komisarjev kažejo, da izvažanje neresnic le ni imelo učinka. Priča smo bili namreč samim pohvalam evropskih komisarjev, kar kaže na to, da izkušnje iz prejšnjega predsedovanja štejejo. No, težko boste tole zasledili na RTV Slovenija ali 24ur, zato je skoraj nujno, da celovito informacijo o dogajanju spremljate na strani Vlade RS,” je kritično zatrdil direktor Ukoma Uroš Urbanija. 

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel je povedala, da je bilo mogoče vse od začetka predsedovanja opaziti odlično organizacijo in sodelovanje z EU. “Zato se vam, Simona, najlepše zahvaljujem, da se zavzemate za to, v kar verjamete. Hvala za vašo energijo in vaš vizionarski pristop,” je sporočila šolski ministrici Simoni Kustec.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je v primeru ene izmed priložnosti izrazila odobravanje nad načinom dela ministra za infrastruktura Jerneja Vrtovca in njegove ekipe. “Najprej bi se rada zahvalila tebi, Jernej, in tvoji odlični ekipi za vodenje dela Sveta v zadnjih šestih mesecih,” je namreč sporočila. Z načinom dela pa je očitno zadovoljen tudi sam podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Zatrdil je namreč: “Tu izrekam pohvalo slovenskemu predsedstvu. Saj sem se lahko prav zaradi slovenskega predsedstva pogajal v imenu celotne EU.”

https://twitter.com/vladaRS/status/1470824873865977864

Marsikdo na levem političnem polu se bo morda začudil, kako je mogoče, da je celo sam Timmermans izrazil svoje zadovoljstvo nad slovenskim predsedovanjem, potem ko je julija letos na Brdu zavrnil skupinsko fotografiranje. Ni mu namreč bilo všeč, da je premier Janez Janša na sestanku javno pokazal fotografijo piknika, na katerem so poleg Tanje Fajon in Milana Brgleza tudi sodniki, kar dokazuje, da je naš pravosodni sistem povezan s stranko SD. Očitno pa so nekateri ugotovili, da je izvažanje laži eno, praksa pa drugo.

Dejstvo je, da ima vlada Janeza Janše že izkušnje z vodenjem Sveta EU. Ker je bilo to uspešno, je Slovenija uživala velik ugled v mednarodni skupnosti. Čeprav je bil ugled zapravljen v času levih vlad, v Bruselj pa v zadnjem času poslana kopica “zaskrbljenih” sporočil, so izjave komisarjev več kot zgovorne. Žalostno je le, da KUL-ovci niso pripomogli k uspešni zgodbi, saj so bolj kot vlogo konstruktivne opozicije igrali vlogo destruktivne opozicije, ki je pred seboj rušila vse, kar je bilo mogoče. Pri tem pa jim ni bilo mar, da na račun tega trpi ugled Slovenije.

Nina Žoher