fbpx

Minister Mramor: Moja odločitev o dodatku k plači ni imela javnofinačnih posledic

Foto: epa

Minister za finance Dušan Mramor je dejal, da ne bo odstopil kot finančni minister. Prepričan je namreč, da je imel pravnoformalno prav, ko je odobril dodatek za stalno pripravljenost v času, ko je vodil Ekonomsko fakulteto UL. Meni tudi, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic.

Mramor je eden od devetih dekanov, ki so med leti 2012 in 2014 na svojih fakultetah odobrili izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost. Inšpektorat za javni sektor je ugotovil, da je bilo to izplačevanje nezakonito.

Izplačali za skoraj milijon nezakonitih dodatkov
Fakultete so na ta način nekaterim, predvsem vodstvenim in strokovnim sodelavcem nezakonito izplačale 770.000 evrov bruto dodatka. Prejemniki ga bodo morali po ugotovitvi inšpektorata vrniti, a le delno. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da so si na ekonomski fakulteti v času, ko je bil dekan Mramor, prizadevali, da bi se uvrstili med najboljše ekonomske fakultete na svetu. Zaradi tega so vodstvo in strokovne službe opravljale dodatno delo.

Ker zaradi ZUJF-a niso mogli višati plač, so šli mimo zakona
Na ministrstvu so zapisali, da je bilo “z vidika delovnopravnih predpisov dodatno naloženo delo pravno sporno, zato sta kadrovska in pravna služba po pravnih posvetovanjih predlagali zakonsko možnost stalne pripravljenosti. Službi sta pripravili ustrezen pravilnik, ga preverili pri pravnih strokovnjakih, Mramor pa ga je kot dekan podpisal, da bi odpravil neustrezno stanje”.

Sedaj je inšpektorat ugotovil, da so bila ta izplačila nezakonita in da so podpisniki (v tem primeru Mramor) kršili zakon. Mramor še vedno meni, da je bil odločitev pravilna, ne zna pa pojasniti, koliko dodatnega denarja je zaradi tega ukrepa dobil.

A. R., STA