fbpx

Minister Počivalšek Računskemu sodišču: “Nehajte kuhati in objavite že končno poročilo!”

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik SMC Zdravko Počivalšek (foto: STA)

“V času pred konstruktivno nezaupnico se je Računskemu sodišču s primerom nabave medicinske opreme izjemno mudilo. Kje pa je sedaj končno poročilo,” je na Twitterju zapisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. O poročilu namreč ni več nobenega govora, medtem ko se je pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice z njim tako zelo mudilo, da so ga celo odvzeli namestniku predsednika računskega sodišča, ki naj bi zavlačeval z branjem. Medijski spini in politiziranje primera se še kar nadaljujejo, zato je ministru seveda v interesu, da se poročilo čim prej javno objavi in tako razjasni resnično vsebino.

Z revizijskim poročilom o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času koronavirusa se je tako zelo mudilo, da je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu K. Petroviču odvzel pooblastila in poročilo predal kolegici Mojci Planinšek. Petrovič naj bi po mnenju Vesela poročilo namreč zadrževal, čeprav ga je pri sebi imel šele nekaj dni, pritiski so se pa začeli praktično že po nekaj urah za tem, ko je namestnik predsednika računskega sodišča osnutek poročila prejel. V torek, 22. decembra 2020, je imel predsednik Računskega sodišča novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil, da je poročilo pri Petroviču in da pričakuje, da bo ta podal soglasje, čeprav je bilo poročilo šele v prvem krogu usklajevanj. “Na začetku usklajevanja obstaja možnost, da podam pripombe pristojni državni revizorki, ki je ta osnutek poročila pripravila, lahko zahtevam vpogled v dokumentacijo, zapišem, kako naj se določeni sklepi po mojem mnenju glasijo,” je takrat pojasnil Petrovič, ki je tudi pojasnil svoje stališče: “Če smo neodvisna institucija, potem se medijskemu pritisku ne gre podrejati,” in dodal, da je Veselu odgovoril, da si bo za branje vzel toliko časa, kolikor bo strokovno nujno potrebno. Glede na to, da so se v tistem času KUL-ovci pripravljali na vložitev nezaupnice, se je s poročilom pač mudilo, saj so računali na to, da bodo s pomočjo zavajajočega medijskega poročanja pripomogli k uspehu nezaupnice. Zdaj, ko je sicer neuspela nezaupnica mimo, pa se očitno z revizijskim poročilom očitno prav nič več ne mudi.

“V času pred konstruktivno nezaupnico se je Računskemu sodišču s primerom nabave medicinske opreme izjemno mudilo. Kje pa je sedaj končno poročilo? Se ne mudi več ali ima kdo preveč drugega dela? Izdajte že uradno besedilo poročila, da se lahko javno opredelim,” je zapisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V medijih so se namreč pojavila namigovanja oziroma obtožbe, da naj bi revizijsko poročilo s prstom kazalo tudi na ministra in njegovo ministrstvo, saj naj bi bile pri dobavi zaščitne opreme  storjene številne nepravilnosti.

Vsi, ki so poročilo prebrali, so te navedbe sicer zanikali, vključno s Počivalškom, ki je zatrdil, da je poročilo napisano korektno ter da ne kaže na njegovo krivdo. “Medijski spini in politiziranje primera se nadaljujejo, do objave pa poročila ne morem komentirati. Težko dopovem že to, da v poročilu sploh ni govora o nezakonitosti, ugotavlja se samo učinkovitost nabave. Učinkovitost v tistih časih, na katere Slovenija ni bila pripravljena. Ni pa v poročilu ene same besede o korupciji, ki je najljubša beseda opozicije,” je še zapisal minister in poudaril, da sicer spoštuje Računsko sodišče kot pomembno institucijo, a tokrat so tudi medijski nastopi predsednika Računskega sodišča dvigali politično temperaturo. “Zato nehajte kuhati in objavite že končno poročilo,” je vnovič pozval.

Vesel ima sedaj sicer druge skrbi, poslanske skupine SDS, NSi in SNS  so namreč vložile zahtevo za sklic nujne seje glede prenehanja njegove funkcije, zaradi opravljanja pridobitne nadzorne dejavnosti. Kot je znano, Vesel ni le predsednik Računskega sodišča, pač pa poleg tega kot vodja neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost na Fifi zasluži še po četrt milijona evrov letno. A tega večinski mediji pač ne problematizirajo, raje zavajajoče in neresnično poročajo o domnevni vsebini revizijskega poročila in skušajo očrniti ministra Počivalška.

Sara Bertoncelj