fbpx

Minister Poklukar iz norosti v norost: Zdaj predlaga skupne patrulje na avstrijski meji – Da bi čim več migrantov obtičalo v Sloveniji?

Avstrijski notranji minister Peschorn in slovenski notranji minister Poklukar (vir: twitter)

Na srečanju avstrijskih in slovenskih notranjih minostrov Peschorna in Poklukarja v Ljubljani, sta se ministra strinjala glede ideje o skupnem nadzoru slovensko-avstrijske meje. Slovenija tako postaja migrantski žep, namesto da bi varovali slovensko južno mejo pred ilegalnimi migranti, bodo slovenski mejni policisti pomagali varovati avstrijsko južno mejo pred ilegalnim migrantom.

V Ljubljani se je te dni na obisku mudil novopečeni avstrijski notranji minister Wolfgang Peschorn, ki se je sestal s slovenskim notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem.

Potem ko sta si izmenjala vljudnosti pa je minister Poklukar svojemu avstrijskemu kolego predstavljal vzpostavitev mešane policijske patrulje na meji med Sloveniji n Avstrijo. Predlog je bil po trditvah RTV Slovenija všeč tudi avstrijskemu ministru.

Slovenci bodo pomagali varovati avstrijsko mejo

Slovenija tako samo iz sebe ustvarja migrantski žep. Namesto, da bi vse napore vložila v zavarovanje južne meje od koder iz Bosne in Hercegovine preko Hrvaške drejo ilegalni migranti, bodo slovenski policisti pomagali pred ilegalnimi migranti varovati avstrijsko mejo. Namreč ilegalne migracije ne potekajo iz Nemčije na Balkan, temveč preko Balkana na Zahod.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (foto: STA)

Ob tem pa Peschorn še vedno ni pripravljen odstopiti od mejnega nadzora na meji s Slovenijo, ki so ga Avstrijci vzpostavili na višku migrantske krize leta 2015. Peschorn se namreč sprašuje ali lahko Poklukarjev predlog “dokončno zajezi pritisk migracijskega vala.”

Z drugimi besedami, avstrijskega ministra ne zanima sodelovanje, temveč zgolj to, da ilegalnih migrantov ne bo v Avstrijo. Če so Slovenci pripravljeni priskočiti na pomoč, da bi to postalo realnost medtem, ko Slovenija sama postane migrantski žep, seveda ni njegov problem. To je problem vseh ostalih slovenskih davkoplačevalcev, ki morajo trpeti z notranjim ministrom kateremu je več do zaščite tuje meje, kot pa lastne.

Veliko besed, nič dejanj

Ob tem sta se oba ministra zavzela za še par do zdaj že zguljenih krilatic, kot so “učinkovitejši nadzor zunanjih meja EU” in “celovita rešitev migracijskega vprašanja na ravni EU”. Veliko besed, malo dejanj. Še dalje bodo o tej tematiki razglabljali novembra na srečanju salzburškega foruma na Dunaju, kjer bodo podane pobude za “učinkovitejšo azilno in migracijsko politiko”.

https://twitter.com/AUSTRIAinSI/status/1172586336924110849?

“Treba je poslati sporočilo, da se nezakonite migracije in tihotapljenje ljudi ne obrestujejo,” je večkrat poudaril avstrijski minister. Da bi to postala realnost, bi bilo potrebno kaznovati tako ilegalne migrante kot tihotapce. Dokler je vse kar rabi ilegalni migrant reči, da dobi vse kar hoče “azil” navkljub temu, da mu to ne pripada, se ne bo spremenilo prav nič. Lahko pričakujemo samo še več migrantov.

Ivan Šokić