fbpx

Minister Poklukar predstavil novo strategijo cepljenja: Ta predvideva 61 cepilnih centrov, pričakuje se dodatnih 349 tisoč cepiv Pfizer cepiva!

Minister za zdravje Janez Poklukar. (Foto: STA)

Posodobljena nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 določa 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah, natančno pa opredeljuje prednostne skupine za cepljenje, je predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem je dejal, da imajo danes v podpisu pogodbo za dodatnih 349 tisoč cepiv Pfizerja, na katere računajo v drugem četrtletju.

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci vlade predstavil svojo prenovljeno ekipo, spregovoril o pomenu in poteku cepljenja, v začetku pa mu je z rednim pregledom epidemiološkega stanja pri nas asistirala Maja Bratuša.

Minister za zdravje Poklukar se je najprej zahvalil dosedanjim članom svetovalne strokovne skupine za obvladovanje epidemije, ki so nesebično, strokovno in predano opravili svoje delo. Pomagali so, da smo skupaj obvladali epidemijo tudi v najtežjih dneh. Dodal je, da je svetovalno strokovno skupino prevetril zaradi situacije, ki je danes nekoliko drugačna. Nova vodja je dr. Mateja Logar. Nato je spregovoril o ciljih.

Zagotoviti normalno izvajanje zdravstva in gospodarstva
Cilj v naslednjih dneh je obvladovati epidemijo z vidika vnosa novih sevov covid-19 ter hkrati ohranjati čim bolj dostopno družbeno življenje in odprte šole. Izrazil je veselje, da je današnja številka zasedenosti bolnišnic nižja ter 7-dnevno povprečje pozitivnih nižje kot je bilo predhodno, a dodal, da epidemije še ni konec. Še vedno smo trdno v oranžni fazi in še daleč od rumene. “Naš cilj je, da čim prej zagotovimo normalno izvajanje ostalih zdravstvenih storitev,” je ugotavljal.

Foto: STA

Počasi prehajamo v fazo, ko bomo zmogljivosti obeh kliničnih centrov za covid19 bolnike zmanjšali na 7,5 odstotka. Bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi v celoti namenili zdravstvenim storitvam, ki niso povezane s covidom. Nato je dodal, da je cepljenje najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni. Dopolnili smo nacionalno strategijo cepljenja, katere cilj je zmanjševati umrljivost zaradi covid19 in povečati zdravje prebivalstva. S cepljenjem bomo zmanjšali težje poteke covid19, razbremenili zdravstveni sistem ter ponovno zagnali gospodarstvo in družbeno življenje. Le s 60-odstotno precepljenostjo bomo zmanjšali tveganje za prenos covid19 do te mere, da bomo lahko epidemijo učinkoviteje obvladovali.

S strategijo cepljenja se po mnenju ministra zagotavlja ne samo jasno načelo, kako in kdaj bo kdo cepljen, ampak tudi zadostno število cepilnih centrov, cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot. Prednostne skupine za cepljenje ostajajo enake in so določene z vidika opredeljevanja tistih, ki jih moramo cepiti zato, da ohranimo kar največ življenj in zdravje.

Za zdravstvenimi delavci cepimo osebe starejše od 80, 75 in 70 let, nato pa preidemo na skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost. Osebni zdravnik mora imeti odločilno vlogo pri uvrstitvi pacienta v prednostno skupino. V naslednji skupini so diplomati in uslužbenci ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, pripadniki slovenske vojske na misijah v tujini. Sledijo osebe starejše od 65 let. Sledijo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Naš glavni cilj je ohranjati odprto in dostopno šolstvo ter zagotavljati normalen razvoj otrok. Sledijo še kronični bolniki od 18 do 64 leta, starostna skupina 60-65 let, zaposleni v kritični infrastrukturi ter nato ostali prebivalci.
Aleš Ernecl