fbpx

Minister Poklukar: V Sloveniji smo potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa!

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci sporočil, da smo danes v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike.

Epidemiološka služba iz terena je ugotovila vse visoko rizične kontakte ter tako štiri osebe napotila na testiranje in v karanteno. V karanteno je bilo še nato poslanih dodatnih šest. Dve osebi, ki sta se s prvo vrnili iz Afrike sta oboleli. “Najverjetneje imata tudi ti dve osebi okužbo z južnoafriškim sevom virusa,” je zatrdil minister.

Epidemiološka služba zagotavlja, da je na terenu opravljeno vse, da so detektirani vsi visokorizični kontakti, zato zaenkrat dodatni ukrepi niso potrebni. “Iz previdnostnih razlogov smo se z Nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo dogovorili, da bomo iz področja mariborske regije, namesto dosedanjih 10 % pozitivnih testov, tedensko sekvencionirali 30 %. Gre za previdnostni ukrep,” je pojasnil.

Epidemije ni konec
Današnji primer po besedah ministra kaže na to, da epidemije ni konec. “Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe. Nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujemo roke in v primeru, da zbolimo, se umaknimo v samoizolacijo oz. če smo v visokorizičnem kontaktu, se umaknimo v karanteno.”

“Pozivam vse državljane, da v kolikor nimajo nujnih poti, ne potujejo v tujino. Številne države okoli nas imajo ta trenutek težke epidemiološke situacije, slabše kot Slovenija, predvsem pa imajo višje odstotke novih sevov, ki jih zaenkrat pri nas na srečo nimamo,” je bil jasen.

Sara Kovač