fbpx

Trend okužb med prebivalci se je ponovno obrnil navzgor, število okužb se ne zmanjšuje kot so načrtovali!

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se je trend števila okužb ponovno začel obračati navzgor in ne pada tako, kot so sprva pričakovali. Po drugi strani se je drastično znižalo število umrlih v DSO, kar pripisujejo v veliki meri učinkovitosti cepljenja. Krek zavrača medijske pritiske o najvišjem število smrti v Sloveniji, kot kažejo javni podatki imamo v zadnjih dneh celo eno najnižjih smrtnosti v Evropi. Trenutno se situacija po številu okužb zaostruje v Obalno-Kraški regiji, zato minister za notranje zadeve ta vikend odsvetuje obisk obale.

V Sloveniji so v četrtek s 4484 PCR testi potrdili 912 okužb z novim koronavirusom, so pojasnili na novinarski. Delež pozitivnih testov je tako znašal 20,3 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 529 covid-19 bolnikov, 95 jih je potrebovalo intenzivno nego. Gre za najnižje število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, po 28. oktobru. V domačo oskrbo so odpustili 42 oseb, 14 jih je umrlo.

Direktor NIJZ Milan Krek je dejal, da se je v zadnjih dneh je trend okužb zopet obrnil navzgor. Tudi 14-dnevna in 7-dnevna incidenca ne padata, kar pomeni, da se število novih okužb ne zmanjšuje tako, kot smo načrtovali. “Najslabše stanje je v Obalno-kraški regiji, ki meji na Furlanijo – Julijsko krajino, kjer imajo po včerajšnjih podatkih 25 odstotkov britanskega seva, kar je krepko več kot pri nas. Hipotetično je britanski sev lahko prešel tudi na obalno območje,” je še pojasnil. Sedemdnevno povprečje na novo potrjenih okužb je 764.

Število okužb se je ponovno pričelo zviševati (Foto: Vlada RS)

Poleg Obalno-kraške regije pa ostaja težavno tudi dejstvo, da ostale regije ne prehajajo iz oranžne v rumeno fazo. Situacija se tudi v ostalih regijah počasi slabša, kar je težko opaziti, če stanja ne spremljaš z občutljivimi instrumenti. Krek v nadaljevanju še predstavi povprečje smrti v zadnjih dneh, zaradi očitkov, ki so jih deležni v javnosti. “Zadnje tedne poslušam, da imamo največ smrti, zato smo pripravili grafični prikaz, na katerem lahko vidite, kje smo. Slovenija po številu smrti nikakor ni na vrhu, kot se skuša v javnosti prikazati,” je še pojasnil.

Foto: Vlada RS

Cepljenje je pomagalo pri radikalnem znižanju števila smrti
Krek je v nadaljevanju pojasnil, da smo s cepljenjem radikalno znižali število smrti v domovih za starejše. “Ko smo pričeli s cepljenjem oskrbovancev domov za starejše občane, smo radikalno znižali število umrlih. Sedaj imamo tudi dneve, ko ni nobene smrti v DSO-jih,” je pozitiven. Radikalno znižanje smrti tako razkriva pozitivne učinke na odpornost starejših na covid-19, manjšim tveganjem, manjšo izgorelost zaposlenih in za možnost ponovnega snidenja oskrbovancev s svojimi sorodniki.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: Twitter Vlada RS)

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela nov odlok, ki zaradi povečanega števila okužb ponovno stvari zaostruje. Obalno-Kraška regija se je zopet obarvala rdeče, še bolj zaskrbljujoče pa je, da je že zelo blizu črne faze. “V Obalno-Kraško statistično regijo lahko vstopate in izstopate, v kolikor imate negativni PCR ali HAG test, ki ni starejši od 48 ur ali če imate potrdilo, da ste v zadnjih šestih mesecih že preboleli covid-19 ali če imate ustrezno potrdilo o cepljenju,” je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs in pozval prebivalce naj ta vikend ne hodijo na obalo, saj je to edini način, da se zameji strmo rast okužb v Obalno-Kraški regiji.

Sara Rančiga