fbpx

Minister Vizjak: Nov zakon o varstvu okolja prinaša finančno razbremenitev za gospodinjstva

Minister za okolje Andrej Vizjak. (Foto: STA)

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes ocenil, da bi predlagani novi zakon o varstvu okolja, če bo potrjen, finančno razbremenil gospodinjstva.

Ministrstvo za okolje je na seji vlade prejšnji mesec med gradiva za obravnavo uvrstilo tudi predlog novega zakona o varstvu okolja, ki bi med drugim urejal tudi področje razširjene odgovornosti proizvajalca, vezane na odvoz odpadkov. Novi zakon o varstvu okolja bi v primeru, da bo potrjen, finančno razbremenil gospodinjstva, saj bi morali proizvajalci v celoti prevzeti finančno odgovornost za odpadno embalažo in njen odvoz od gospodinjstev.

“V ceno komunalnih storitev ne bo več vključen odvoz embalaže izpred gospodinjstev in ekoloških otokov, to mora kompletno prevzeti proizvajalec. Posledično bo cena položnice za komunalne storitve nižja, saj bo ta strošek moral prevzeti proizvajalec”, je povedal Andrej Vizjak.

Za STA je pojasnil tudi, da je vključno s svojimi ministrskimi kolegi precej soočen z določenimi lobističnimi aktivnostmi v smislu, naj se ohrani “status quo” in s tem neurejeno stanje na področju ravnanja z odpadno embalažo. Dejal je, “da je to več kot očitno v interesu nekaterih elementov t. i. “mafije”, saj prejemajo denar s strani proizvajalcev na eni strani in od države na drugi”, vendar bo kljub lobističnim pritiskom še naprej vztrajal.

Tanja Brkić